dinsdag, 16 juli 2024
Voetbal247.nlClubsKoninklijke HFCRoy Castien draait warm voor competitiehervatting en scoort twee keer tegen OFC

Roy Castien draait warm voor competitiehervatting en scoort twee keer tegen OFC

HFC-trainer Gertjan Tamerus noemt Roy Castien een speler met een gebruiksaanwijzing. Een middenvelder die ook als spits kan spelen. Eentje met een fluwelen linker. Een ziendend schot en een fluwelen pass-op-maat. Als Castien het op zijn heupen heeft dan is er geen houden aan. HFC oefende zondag tegen OFC en won met 4-1. Castien scoorde twee keer.

Gemene deler

Niet alleen de wolken botsten deze vroege zondagochtend om 12.00 uur tegen elkaar, waardoor HFC uit voorzorg uitweek naar het kunstgras op Veld 3.

Ook twee verschillende speelstijlen 5-3-2 versus 4-3-3 troffen elkaar. En dan hebben we nog niet gesproken over het verschil tussen de beide coaches.

Pieter Mulders, de robuuste ex-verdediger van Telstar en HFC Haarlem van weleer, de ruwe bolster blanke pit versus Gerjan Tamerus, in een vorig leven aanvaller bij HFC Haarlem, NAC Breda en middenvelder bij Heracles.

Ondanks hun verschillen in karakter en vocabulaire hebben ze ook een gemene deler, ze dachten als speler ook vaak aan het teambelang.

Zege

De Koninklijke won zondag met 4-1 van OFC. Franklin Lewis, tweemaal Roy Castien en Jordy Hilterman scoorden de treffers. De Koninklijke maakt zich op voor de hervatting van de competitie en treft in de eerste drie duels drie topploegen.

Routine en talent

De regen en wind gierde over het complex aan de Spanjaardslaan. En als regen en wind zich in deze mate aandienen dan wordt verzorgd voetbal een stuk moeilijker en gaat toeval een grotere rol spelen.

 

Pieter Mulders beschikt bij OFC over een bovenmodale ploeg met de betrouwbare, geroutineerde en fitte keeper Mike Grim en beschikt in de competitie met de broers Prijor over samba, snelheid en scorend vermogen.

Rano Burger is wel de meest ruwe diamant van de Oostzaners. Hij acteerde in de jeugd van FC Groningen en kwam uit voor Almere City.

Defensie

Trainer Tamerus kan voor de drie topduels – Jong Sparta, Katwijk, AFC- die vanaf 20 februari volgen kiezen uit een ruime selectie. Naast doelman Mitchel Michaelis neemt de concurrentie toe in de selectie.

Desevio Payne speelde de meeste duels als rechtsback, maar zijn zes jaar jongere broertje broertje Déron groeit – na zijn rentree na een pinkblessure- met de week.

De stoicijnse ex-jeugdspeler van AZ kan zowel op rechts als op links in de defensie spelen. André Morgan kan ook op beide posities uit de voeten, maar zal met Wessel Boer en Danny Hols het centrale trio gaan vormen.

Oscar Wilffert is ook een volwaardige linksbener in het centrum, maar ondanks dat Morgan rechtsbenig is koos Tamerus in de competitie veelal voor Morgan.

Als linker wingback is Vincent Volkert al zo’n tien jaar een vaste waarde. Hij verkast naar Spakenburg en in noodgevallen kan HFC op links ook terugvallen op Déron Payne en Morgan.

 

Middenlinie

Op het middenveld maakten linksbener Koen Tros en Jim Hulleman de eerste seizoenshelft grote indruk. De strijd om de derde positie zal gaan tussen Gerry Vlak en Jordy Hilterman. Maar nu ook Jacob Noordmans, die weer hersteld is van een blessure, zich aandient wordt het nog dringen voor de drie posities.

Spitsen

Voorin heeft Roy Castien in de voetballoze weken niet stil gezeten. Hij oogt gretig, fit en scoorde tweemaal tegen OFC.

Betaald voetbal

Castien speelde duizenden dromen geleden onder Ted Verdonkschot een ijzersterk seizoen, was HFC-topscorer, kon naar Telstar en FC Utrecht, maar raakte geblesseerd, moest revalideren en kwam er daarna niet uit met HFC over een nieuw contract.

Oude niveau

Spakenburg ging er met de groeibriljant vandoor. ,,Na mijn kruisbandblessure heb ik bijna een jaar moeten revalideren. Spieren trainen bij Frank Versteeg, om de knie te ontlasten.”

Bij Spakenburg kon hij zijn belofte van weleer niet inlossen. Vandaar dat hij in september 2020 terugkeerde bij de Koninklijke. ,,Ik wil bij HFC weer mijn oude niveau halen’’, zei hij toen.

De openingstreffer was van Franklin Lewis, de flyer die is geboren voor het driespitsen systeem en kan dit seizoen voorin nog van betekenis zijn. Hij is immers altijd op de brommer.

Maar Lewis moet naast Castien ook nog topscorer Sietse Brandsma voor zich dulden. Beide spelers voelen de hete adem in de nek van Mehmet Yüksel.

 

De ex-jeugdspeler van FC Twente Onder-17 ontwikkelt zich dit seizoen en was met enkele goals al belangrijk voor de Koninklijke.

,,Mehmet is technisch vaardig en heeft snelheid. Hij is een pure speler, die oog heeft voor de steekbal . Hij scoort makkelijk en hij legt nu meer energie in de wedstrijd. Je ziet dat hij klasse heeft, zeker nu hij bereid is veel in zichzelf te investeren. ‘’

De eerste drie topduels kunnen weleens cruciaal worden voor het verdere verloop. HFC treft eerst nummer twee Jong Sparta, gaat een week later naar koploper Katwijk en daarna treft ze AFC.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD