zaterdag, 2 december 2023
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieRode kaart Van Eeuwijk kantelt Bollenstreekderby (+ samenvatting)

Rode kaart Van Eeuwijk kantelt Bollenstreekderby (+ samenvatting)

FC Lisse heeft een onnodige nederlaag geleden in de Bollenstreek-derby tegen Rijnsburgs Boys. De rode kaart voor Martin van Eeuwijk bleek het keerpunt in de wedstrijd.

Benauwd
Vuurwerk, een ludieke actie, meelevende supporters, een spannend scoreverloop, een rode kaart die voldoende stof tot napraten gaf en een wedstrijd die lang niet altijd goed was, maar zeker van begin tot eind bleef. De Bloemenklassieker tussen Rijnsburgse Boys en FC Lisse was een derby, zoals een derby hoort te zijn. De thuisploeg trok terecht aan het langste eind, maar bleek niet in staat de wedstrijd voortijdig in het slot te gooien. De 2-1 overwinning van de Uien kon derhalve in de categorie ‘benauwd’ worden ingedeeld.

Effectiviteit
Rijnsburgse Boys haalde vooral in de eerste helft te weinig rendement uit het veldoverwicht. Binnen tien minuten zag doelman Brian van der Werff twee voorzetten gevaarlijk langs zijn doel vliegen en mikte Maikey Parami te hoog bij een vrije schotkans binnen het zestienmetergebied. Tien minuten later liet FC Lisse zien hoe effectiviteit in de praktijk eruitziet. Het robuuste, maar trage verdedigingsduo van de Rijnsburgers (Hidde Prijs en Masies Artien, HK) liet zich verrassen door een snel en diep genomen vrije trap vanuit het middenveld. Doelman Richard van Nieuwkoop kon de eerste inzet van Rowdy van der Putten nog wel keren, maar had geen antwoord op de rebound van Boyd Stevens: 0-1. Tot overmaat van ramp blesseerde de goalie zich dusdanig, dat hij zich moest laten vervangen door Virgil Deen. Gesteund door de 0-1 voorsprong en een mogelijke verwarring door de keeperswissel zag FC Lisse mogelijkheden om het spelbeeld geheel om te draaien. Totdat Martin van Eeuwijk zichzelf en zijn team in de voet schoot.

Van Eeuwijk

Na een ingooi ter hoogte van de middenlijn stond de spelmaker, al dan niet bewust, op het been van de inglijdende Prijs. Direct rood was het oordeel van scheidsrechter Vries. Een zeer streng oordeel, discutabel bovendien. Feit is wel dat Van Eeuwijk, tot deze wedstrijd al twee maal eerder vroegtijdig naar de kant gestuurd, de niet zo flatteuze bijnaam ‘Geniale Gek’ wederom eer aan deed. Martin van Eeuwijk is een fijnbesnaarde techneut, die het talent bezit om onnavolgbare dingen te doen met een bal. Hij vergeet echter te vaak zijn verstand mee te nemen, wanneer hij een voetbalveld betreedt. Daardoor komt hij te vaak in situaties als deze. Momenten waarbij je als speler twee stappen verder denkt en je bewust bent van je naam en status, waardoor je in staat bent om dan niet op het been van een tegenstander te stappen. Daarmee voorkom je dit soort (onnodig) risicovolle acties en ontneem je de scheidsrechter de kans om, al dan niet terecht, een rode kaart te kaart te trekken. De actie waaruit de rode kaart volgde is onderaan die artikel te zien.

Geweldige pegel
Van Eeuwijk heeft dit inzicht niet en zag voor de derde maal dit seizoen rood. Zijn team voelde zich gedwongen om een stap terug te doen en Rijnsburgse Boys kon onverdroten op zoek naar de gelijkmaker. Waar Jeffrey Jongeneelen en Carlos Opoku vlak voor rust nog faalden in de afwerking, wist Artien in de slotseconden van de blessuretijd wel het net achter van der Werff te vinden. Met een geweldige pegel, die de doelman van FC Lisse alleen maar langs heeft horen suizen, schoot de verdediger de Uien nog voor rust langszij.

Achilleshiel
Onder toeziend oog van de man die komend seizoen aan het roer staat bij het vlaggenschip van Middelmors (Wilfred Van Leeuwen), gingen de Uien na rust jacht naar meer. Dat resulteerde direct na rust tot een aantal mogelijkheden. Het gaatje werd na een klein uur voetbal gevonden en wederom was het een schot van afstand. Dit keer vertrok de bal van de schoen van Wesley Goeman. Van der Werff zag de bal te laat en was geslagen. De elf van Rijnsburg konden de marge echter niet vergroten en leken meer en meer op twee gedachten te hinken en dat kwam het spel in balbezit niet ten goede. De tien van FC Lisse kregen weer wat meer in de melk te brokkelen en waren meer en meer in staat om de defensie van Rijnsburgse Boys te ontregelen. Eens te meer bleek dat deze linie de achilleshiel van de Uien is, zeker wanneer de tegenstander beschikt over snelle, wendbare aanvallers beschikt.

Piepen en kraken

Omdat met name van der Putten zijn vizier niet op scherp had, kwam het, in een meeslepende slotfase, niet meer tot een gelijkmaker en een enigszins gestolen punt. Rijnsburgse Boys won voor de vijfde keer op rij. Dat het nog piepte en kraakte, ondanks het numerieke overwicht, was vooral de thuisploeg aan te rekenen. Een matige defensie, gecombineerd met te veel twijfel in balbezit, zorgden ervoor dat tien Lissenaren tot de laatste seconde hoop konden houden. De punten bleven echter op Middelmors en voor zowel de huidige, als de toekomstige trainer kwamen de verbeterpunten duidelijk op tafel. En zo werd een meeslepende derby op meerdere fronten ook nog eens een leerzame.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD