maandag, augustus 8, 2022
HomeDerde DivisieDerde Divisie ZaterdagREPORTAGE | VVOG en DOVO ieder één helft oppermachtig

REPORTAGE | VVOG en DOVO ieder één helft oppermachtig

Als twee ploegen ieder één helft lang de lakens uitdelen, is een 3-3 gelijkspel als eindresultaat een logisch gevolg. Na het optrekken van de kruitdampen konden alle hoofdrolspelers dan ook leven met ieder één punt voor de moeite. Tegelijk realiseerden zowel VVOG als DOVO zich dat ieder voor zich de winst voor het grijpen had, en dat er daarom in zekere zin door beiden ook gesproken kon worden van het verliezen van twee punten.

Dat het na op het nieuwe kunstgrasveld van VVOG eindelijk weer eens ergens om ging, bleek al voor aanvang uit de geanimeerde drukte langs het veld. Vanaf de aftrap toonde het Harderwijkse keurkorps van trainer Raymond Schuurman dat het er ook zin in had. VVOG liet ogenschijnlijk de Veenendaalse opponent het spel maken, waardoor het er even op leek dat DOVO de goede lijn van de voorbereiding moeiteloos zou doortrekken. Oktay Özturk had namens DOVO meer kunnen doen met de kans die hij hoog over schoot, maar verder lieten de Harderwijkers het niet komen. Met hun surplus aan concentratie en felheid strooiden de groenwitten steeds weer zand in de vijandelijke aanvalsmotor. Het ondertussen loeren op een kans op eigen succes werd bovendien al snel beloond vanuit een standaardsituatie, het lukte namelijk Zafik el Hamdi om een vrije trap randje zestien langs doelman én muurtje in het net te knallen: 1-0 na amper tien minuten spelen. 

Een enkele keer nog deed DOVO qua creëren van kansen een duit in het zakje, de beste mogelijkheden waren echter steevast voor VVOG. De weer op het oude nest teruggekeerde spits Jeremy de Graaf toonde zich continu aanspeelbaar, waarmee hij doorlopend aan de basis van de aanvalsdreiging van de thuisploeg stond. Het was louter aan het nog niet scherp genoeg afgestelde vizier van De Graaf en zijn kompanen te danken dat DOVO gaandeweg de eerste helft al niet op een onoverbrugbare achterstand werd gezet. ,,We lieten zeker zes tot zeven opgelegde mogelijkheden in de eerste helft onbenut, logisch dat ik het nu heb over onvoldoende effectiviteit”, oordeelde Raymond Schuurman achteraf. Wel of niet voldoende effectief, voor het spelbeeld maakte het niets uit. DOVO leek een verloren wedstrijd te spelen, zelfs al voordat Jeremy de Graaf en Penelly Biya de score tot 3-0 verhoogden. 

Klein alarmbelletje

Met een doeltreffende kopbal redde Nick Hak vier minuten voor rust in ieder geval nog de Veenendaalse eer, al had er bij een treffer op zo’n cruciaal moment beslist een klein alarmbelletje bij VVOG moeten afgaan. Want voor het eerst was er zichtbaar sprake van gif in het team van coach Florian Wolf, te beginnen bij en rond hemzelf. Scheidsrechter Roeleveld, alert op iedere uiting van ongenoegen, kon slechts door zijn assistent worden weerhouden om Wolf met rood buiten de omheining te sturen na een blijkbaar geroepen ongewenst commentaar. De jonge trainer kwam er alsnog af met ‘slechts’ geel.

Omzetting

De direct daaropvolgende rust duurde in de Veenendaalse kleedklamer extra lang. Wolf zette het systeem om met het inbrengen van Kevin Greeven en Max den Boer, om met name aan de linkerkant van het veld het groenwitte gevaar te beteugelen. ,,Onze organisatie stond verschrikkelijk slecht,” zag Florian Wolf. ,,Op zich ook weer niet heel gek hoor, want ik heb te maken met een heel jonge groep, met veel spelers die gespannen en nog onwennig waren. Het was absoluut nodig dat er rust in ons spel kwam. En dat we de lijnen van de tegenstander verstoorden. Ondanks dat ik ze daar voor gewaarschuwd heb, werd Jeremy de Graaf voor rust veel te gemakkelijk bereikt. De balvastheid moest trouwens ook veel beter.”

Het ene overwicht is het andere niet

Wolf’s aanwijzingen vielen in vruchtbare aarde, zo werd al direct na de hervatting duidelijk. DOVO creërde zich een enorm overwicht, en weigerde om dat gedurende de gehele tweede helft ook nog maar één seconde weg te geven. In die zin bleek het overwicht van DOVO net iets anders dan het eerdere overwicht van VVOG.

 

Waar in het eerste bedrijf zo’n beetje alles mis ging, kwamen de Veenendaalse passes nu wél aan. Het tempo lag sowieso al een paar tandjes hoger. De aansluitingstreffer liet ondanks alles nog lang op zich wachten, want pas een kleine twintig minuten voor tijd prikte Lion Kalentjev raak uit een uitbraak na notabene de enige serieuze aanvalsstoot van VVOG na rust. De thuisploeg worstelde zich met de moed der wanhoop door de slotfase, om tenslotte in de vijfde minuut van de extra tijd alsnog het deksel op de neus te krijgen. De ingevallen jonge flankspeler Pepijn van der Wissel, bij de 3-2 ook al nuttig met een steekpass, slaagde er met veel geluk in om een bal vanaf de achterlijn over doelman Vrolijk in het doel te doen ploffen.

,,Jonge spelers waardevol”

Florian Wolf (trainer DOVO)

DOVO-coach Florian Wolf wist kort na afloop nog niet of hij nu tevreden of teleurgesteld moest zijn: ,,Nog vijf minuten door en ik weet zeker dat wij met 4-3 hadden gewonnen, onze gelijkmaker kwam eigenlijk te laat. In de fase dat wij de boventoon voerden gaven wij geen enkele kans meer weg, terwijl wij er bij de tegenstanders in hun sterke fase af en toe wel goed doorkwamen. Waar ik zeker tevreden over ben is onze strijdlust en mentale weerbaarheid. Jonge spelers als Pepijn van der Wissel en Max den Boer kregen in de tweede helft hun minuten en bleken daarbij van grote waarde vandaag. Verder is er gewoon nog niet veel van te zeggen, de competitie is met 34 wedstrijden totaal nog zo lang. Er komen diepte- en hoogtepunten, dat hoort nu eenmaal bij het spelen met een jonge ploeg.”

VVOG-trainer Raymond Schuurman balanceerde al evenzeer tussen tevredenheid en teleurstelling. Teleurgesteld door het niet kunnen bijbenen van de tactische wijziging bij DOVO halverwege. Maar na de eerste zuurheid van de late gelijkmaker toch ook tevreden met de competitiestart met in ieder geval een punt. ,,Dat is het belangrijkste nu, met dit niet slechte beginresultaat kunnen we verder.”

Vriend en vijand waren het er tenslotte over eens dat er ondanks het gelijke spel één winnaar was: het publiek dat een spectaculaire wedstrijd beleefde, pure winst na de lange corona-droogte.

VVOG – DOVO 3-3 (3-1) 

Doelpunten: 11. Rafik el Hamdi 1-0, 28. Jeremy de Graaf 2-0, 37. Pernelly Biya 3-0, 41. Nick Hak, 72. Lion Kalentjev 3-2, 90+5. Pepijn van der Wissel 3-3

Scheidsrechter: M. Roeleveld

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS