Voetbalscholen zijn er veel, maar waaraan herken je dan of het een school is waar je je kind graag naar toe ziet gaan? Dat is de vraag die men zichzelf bij Skillz in Den Haag ook heeft gesteld. Nog voor Skillz actief was in voetballand had men een visie ontwikkeld en op papier gezet. De leidraad die is beschreven als een visie van de school gaat over meer dan het hebben van talent.
Zo’n negen jaar geleden plofte Benito Marica thuis op de bank neer toen hij zijn vrouw Sharon verraste met een gedachte die kennelijk al een poosje eerder bij hem had postgevat. “Ik wil een eigen voetbalschool beginnen” zei hij. Sharon schoot er onbedaarlijk van in de lach, maar kwam er al snel achter dat het Benito niet om een grapje ging. Benito moest helemaal niet lachen, hij was bloedserieus. En dus ontstonden en onderlinge gesprekken, werden ideeën geopperd, gedachtes uitgesproken en uiteindelijk werd besloten dat er daadwerkelijk een voetbalschool ging komen. Maar hoe doe je zoiets als er eigenlijk nauwelijks geld is. Benito: ,,Ik kreeg van vrienden een bescheiden € 800,- waardoor ik bij Beltona langs kon gaan om wat ballen en pionnetjes te kopen. Ik kreeg er van de verkoper zelfs nog een ballennet bij, in ruil voor de toezegging dat ik zijn zoontje in mijn opleiding zou opnemen. Zo zijn wij dus begonnen”.
Hoe veel verder Skillz ondertussen is, krijg ik deels te zien door een rondleiding door Sharon Marica. Zij laat zien dat de burelen van de voetbalschool te vinden zijn in het gebouw van de Haagse Sport Centrale, waar bijvoorbeeld ook de top van het Nederlandse Skateboarden is gevestigd. Skillz krijgt daar binnenkort de beschikking over een prachtige hal van 500 vierkante meter zodat er ook binnen geoefend en gespeeld kan worden. Daarnaast opent Skillz daar binnenkort ook haar eigen gym en performance center om de voetballers te laten werken aan hun lichamelijke gesteldheid. Ook is ter plaatse B&B Healthcare gevestigd, een organisatie die Skillz op medisch gebied verder helpt. Dat wil dan zeggen dat deze mensen zich bezig houden met blessurebehandeling (waarvoor overigens dan weer een coördinator gaat worden aangesteld), voedingsadvies, blessurepreventie e.d. Dat dus allemaal onder hetzelfde dak in Den Haag. Maar er is meer.
Als we verkassen naar de velden waar de voetbalschool in de praktijk functioneert komen we uit op Wateringse Veld; daar waar de voormalig grote Haagse amateurclub Wateringse Veld Kranenburg resideerde. De voormalige Haagse grootheid heeft er nu nog slechts een veteranen team actief. Skillz is er elke dag actief. Want men is ondertussen tot 14 jeugdteams gegroeid en er zijn zelfs een Onder 23 en een heus eerste elftal aan toegevoegd, wat resulteert in een aantal van 16 teams. Want Skillz is ondertussen niet meer alleen een voetbalschool maar nu dus ook een volwaardige voetbalclub met eigen KNVB-licentie onder de noemer FC Skillz.
Benito: ,,Als je wilt zien of spelers in de praktijk kunnen brengen wat ze tijdens trainingen leren dan moeten ze ook wedstrijden spelen. Vandaar de keuze om teams te vormen en competitievoetbal te gaan spelen.”
Maar hoe zit het nu met die voorwaarden waaraan je moet voldoen om bij FC Skillz te voetballen?
Sharon: ,,We kijken in eerste instantie naar talent. Dat kun je laten zien tijdens talentendagen. Wij kijken dan naar een aantal eigenschappen die al dan niet aanwezig zijn. Denken wij dat een speler(tje) goed genoeg is dan kijken we vervolgens naar een aantal andere zaken. Wij hebben dat voor onszelf vastgelegd als onze visie op hoe een speler zich gedraagt en hoe ook het profiel van de ouders is. Ouders zijn immers integraal onderdeel van de ontwikkeling van het kind. Wij gaan dan uit van kernwaarden als respect, het hebben en etaleren van goede intenties en eerlijkheid. En die waarden zijn voor ons dus echt belangrijk.”
Het bovenstaande houdt dus in dat de voetbalschool uitgaat van aanwezig talent. Waarom zou deze school zich dan onderscheiden van een doorsnee voetbalclub? Sharon legt daarvan het eerste deel uit. ,,Wij hebben een Foundation. Als blijkt dat een spelertje talent voldoende heeft om bij ons verder te gaan maar er is geen geld voor aanwezig dan bestaat er de mogelijkheid om de opleiding (gedeeltelijk) te financieren via onze foundation. Daar hebben wij dan weer sponsoren voor. Overigens doen we met de foundation ook grote maatschappelijke projecten om vooral de jongeren een handreiking te bieden.
Waarin onderscheidt FC Skillz zich?
Benito daarover: ,,Ik heb heel veel gezien in de voetbalwereld. Heel veel dat mooi was, maar ook heel veel waarvan ik vind dat het veel beter kan. Ik heb zelf onder meer bij DS ’79 en Sparta gespeeld, Haaglandia jeugd getraind en mij wel eens verbaasd. Ik heb mijn eigen idee over hoe het moet. Ik zal je vertellen hoe ik aan mijn trainers kom. Ik kijk soms bij trainingen van clubs. Links, rechts, overal. Soms is het niet om aan te zien, soms zie ik iemand het heel goed doen. Dan kijk ik nog eens, en nog eens, en desnoods nog zes keer. Dan kan het zijn dat ik overtuigd raak van zijn trainingsmethoden. Maar ook van zijn manier van omgaan met de spelers, want ook dat moet goed zijn. Zo’n trainer kan ik dan benaderen voor een functie bij ons. Maar wat ik niet doe is een functie open stellen voor sollicitatie. Ik hoef niet zo nodig naar de mond worden gepraat.”
Welke eigenschappen moet een trainer dan minstens hebben om bij u in aanmerking te komen?
,,Laat ik dat uitleggen aan de hand van een fictief voorbeeld. De trainer legt een oefening uit maar een speler die echt veel talent heeft snapt het niet. Dan moet die trainer dat nogmaals uitleggen. Snapt de speler het nog niet dan doet hij dat ook voor de derde keer. Begrijp ondertussen dat dat kind dat niet expres niet begrijpt. Heb geduld. En ga het desnoods in delen uitleggen. Dat is wat ik van mijn trainers verlang. Als wij een jongetje gaan vertellen dat hij niet langer in onze opleiding past gebeurt hetzelfde. We kijken of onze trainers het wel goed hebben gedaan, of de jongen in kwestie het zelf niet langer wil doen of dat er een andere reden is waarom het niet langer gaat. En dan staan we ook nog klaar om hem bij een club onder te brengen waar hij zich ook weer goed gaat voelen.”
FC Skillz heeft ondertussen in Terry Konings een voorzitter aangesteld. Hij heeft zijn sporen verdiend in het bestuur als jeugdvoorzitter van het Delftse DHC. Waarom de switch naar FC Skillz?
,,Ik kende Benito en Sharon al langer, wist waarmee ze bezig waren en begreep toen ze mij benaderden dat er een enorme hoeveelheid extra organisatie op hen af kwam toen werd besloten dat er een eerste seniorenteam en Onder 23 actief zou worden. Bovendien menen Benito en Sharon dat zij graag een stapje achteruit doen en niet steeds de woordvoerder van de club willen zijn. Ikzelf heb de ambitie om mezelf als bestuurder verder te ontwikkelen, dus dit is een mooie stap daarin.”
Natuurlijk is er ook nog een “tevredenheidscheck” bij een ouder van de spelende voetballertjes. Het moet gezegd, tevredenheid alom, met name omdat de jonge voetballertjes al heel snel aangeleerd krijgen dat ze zich geen ‘eng’ gedrag moeten aanmeten. ,,En ik kan je er bij vertellen, wij als ouders hoeven ook echt niet te doen alsof we buitenaards zijn. Normaal doen en plezier hebben in wat we hier zien is wat FC Skillz van ons vraagt. Ik vind het echt geweldig leuk. Voor mijn kind en stiekem ook voor mezelf.”
Het laatste woord is voor de visionair, Benito.
,,Zie je die kleine gastjes daar lopen ? Allemaal in hetzelfde tenue. Dat wil ik. Het moet er gewoon goed uit zien. Dat geloof je misschien niet, maar ik verdien liever uiteindelijk minder en dat ik in ruil daarvoor die gastjes zie lopen in een mooi tenue. Hier durf je mee tevoorschijn te komen. Dit maakt mij trots.”
Waar eindigt dit verhaal ?
Benito:”Dat weet ik ook niet. We hebben nu trainers die onze trainingen uitvoeren zoals we hebben afgesproken. Dat gebeurt nu hier en in Amsterdam Diemen. Maar we zijn ondertussen al bezig met trainers die straks in Rotterdam of Utrecht actief zijn. Met andere woorden; wij gaan voort.