woensdag, 19 juni 2024
Voetbal247.nlDerde DivisieDerde Divisie ZaterdagREPORTAGE | Verliezend Excelsior ’31 tandenloze tijger bij VVOG

REPORTAGE | Verliezend Excelsior ’31 tandenloze tijger bij VVOG

Coach Jurjan Wouda wist het na afloop zeker: ,,Er verdiende maar één ploeg te winnen en dat waren wij.” Na dik negentig minuten strijd was het echter niet zijn Excelsior ’31, maar het veel lager op de ranglijst staande VVOG dat met de 2-1 winst op zak een feestje vierde.

VVOG-trainer Raymond Schuurman erkende ruiterlijk dat het hem en zijn ploeg bepaald niet had tegengezeten. ,,Natuurlijk zag ik het aantal kansen dat Excelsior kreeg, maar ook wij hadden er wel een paar. Het belangrijkste voor vandaag is dat het kwartje deze keer voor ons eens de goede kant op viel. Wij hebben naar onze mogelijkheden gespeeld, en het vanuit dat oogpunt bezien gewoon goed gedaan.”

Juist op dat punt, het spelen naar de eigen mogelijkheden, had Excelsior ’31 het ernstig laten afweten. Het begon voor de Rijssenaren al met een soort van overrompeling door het opvallend fris openende VVOG. Direct redelijk ‘hoog’ opgesteld greep de thuisploeg het initiatief. Nog net binnen tien minuten betaalde de Harderwijkse dadendrang zich uit met een 1-0 voorsprong, totstandgekomen door een treffer van Jeremy de Graaf uit een perfecte aanvalsopzet van Job Hogedoorn en Pernelly Biya. Excelsior-doelman Anthony van Zaltbommel voorkwam vervolgens nog geen minuut later dat Hogedoorn de voorsprong verdubbelde.

Jurjan Wouda: ,,Hakim Ezafzafi stond steeds daar waar ik hem niet wilde hebben”

Tekenend voor het spelbeeld slaagde Excelsior er pas na ruim twintig minuten in om Paul Eppink aan het werk te zetten. Dat de VVOG-doelman zich daarbij de meerdere toonde van Hielke Penterman was overigens minstens zo tekenend voor het totale wedstrijdbeeld. Excelsior ’31 ontworstelde zich namelijk stukje bij beetje aan de druk van VVOG, maar viel voorin het meest op door een schrijnend gebrek aan precisie. Alleen spits Givan Werkhoven, vorige week tegen Sportlust ’46 nog goed voor een hattrick, onttrok zich voor één moment aan de aanvallende malaise. In positie gebracht door een verre voorzet controleerde hij de bal zodanig dat hij zichzelf een niet te missen kans op de gelijkmaker bood.

De droge treffer bracht niet de ommekeer waar Excelsior op hoopte. Want inmiddels zag Wouda zijn team wel wat beter combineren, inclusief soms fraaie splijtende passes en steekballetjes, maar de afronding was en bleef onder de maat. Erkend topschutter Hakim Ezafzafi drukte een paar keer krachteloos en onzuiver af, en viel veel meer op doordat hij meer op het middenveld vertoefde dan in de aanval, dit ook tot ergernis van Wouda. ,,Dat is precies de reden waarom ik Hakim in de tweede helft wisselde, hij bleef maar zwerven en stond steeds daar waar ik hem niet wilde hebben.”

De enkele hoogstandjes in de combinatie daargelaten, oogde het aanvalsspel te weinig stabiel. Wellicht was het geblesseerd ontbreken van Niek Davina daar voor een stukje debet aan, al wilde niemand het daar na afloop over hebben. Givan Werkhoven werd absoluut te weinig bereikt in zijn kracht en Hielke Penterman wekte geen moment de indruk dat het zijn dag was. Jasper Veltkamp tenslotte maakte het verschil al evenmin.

Kansen genoeg, scoren ho maar
Jurjan Wouda hamerde er in de rust bij ploeg op om de grote ruimtes te beteugelen. ,,Ze moesten georganiseerd druk gaan zetten, en niet maar met iedereen meelopen.” Desondanks zag de Excelsior-coach zijn ploeg na het hervattingssignaal van scheidsrechter Shukrula naadloos doorgaan op de in het laatste deel van de eerste helft ingeslagen weg. Resultaat was een hoeveelheid uitgespeelde kansen om u tegen te zeggen, de ene nog mooier dan de andere. Hielke Penterman spande de kroon qua ineffectiviteit, hij mocht zelf in ieder geval minstens vier missers op zijn conto schrijven. ,,Ik telde zeker zeven tot acht opgelegde kansen, misschien wel tien,” verzuchtte Jurjan Wouda na afloop berustend.

De keren dat de bezoekers wel tot afronding binnen de palen kwamen stond doelman Eppink zijn mannetje, zodat de bevrijdende voorsprong voor Excelsior ’31 nog altijd uitbleef. VVOG slaagde er in die fase slechts één keer in goed uit te komen, maar dat zomaar 2-1 kunnen betekenen als doelman Van Zaltbommel niet zo alert op Jeremy de Graaf had gereageerd.

Deksel op de Rijssense neuzen
Twaalf minuten voor tijd viel alles alsnog uit handen van Excelsior. De bij een schaarse tegenstoot naar voren getrokken Jake Wollgarten slaagde er in de doelmond in te scoren met een hakbal.

De strijd was direct gestreden. Ondanks nog een paar wissels lukte het Excelsior niet meer om VVOG in het nauw te brengen.

De groenwitten vierden hun overwinning spontaan voor hun eigen supporters, terwijl de Rijssenaren teleurgesteld afdropen. ,,Het is zoals het is. En echt, wij hebben onszelf niet beloond.”

Even later voegde Jurjan Wouda er aan toe dat er misschien niet heel goed was gespeeld, maar dat er in ieder geval genoeg mogelijkheden waren gecreëerd. ,,Dit is een goede selectie, bestaande uit jongens die hier al jaren spelen, aangevuld met gerichte versterkingen. Denk bijvoorbeeld aan Givan Werkhoven, een prima voetballer die er hier in de eerste wedstrijden al heel wat heeft ingelegd. En natuurlijk dacht ik voorafgaand dat wij onze goede seizoensstart nu konden en moesten doortrekken. Niet gelukt dus, al weet ik nog de andere uitslagen nog niet. Maar geen nood, want vergeet niet dat er nog maar zeven wedstrijden gespeeld zijn.”

VVOG – Excelsior ‘31 2-1 (1-1)
Doelpunten: 9. Jeremy de Graaf 1-0, 30. Givan Werkhoven 1-1, 78. Jake Wollgarten 2-1
Scheidsrechter: S. Shukrula

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD