vrijdag, april 16, 2021
Home Clubs Katwijk REPORTAGE | Veerkrachtig Kozakken Boys pakt punt na rampzalige start in Katwijk

REPORTAGE | Veerkrachtig Kozakken Boys pakt punt na rampzalige start in Katwijk

Ondanks een zeer vroege 2-0 achterstand, heeft Kozakken Boys zaterdagmiddag op De Krom tóch nog één punt uit het vuur kunnen slepen. De ploeg van trainer Rick Adjei zag dat Robbert Susan en Killian van Mil de thuisploeg in een ongekende luxepositie hadden geschoten, maar door treffers van Gwaeron Stout en uitgerekend ex-Quick Boys-spits Kay Tejan rechtten de Werkendammers haar rug en gingen ze met een verdiend punt terug naar huis. Eindstand: 2-2.

- Advertentie -

Kraker
De wedstrijd tussen Katwijk en Kozakken Boys is er altijd een met een speciaal randje. Beide ploegen doen structureel mee voor de hoogste plekken in de Tweede Divisie, met in het seizoen 2018/2019 dé ultieme ontknoping toen beide ploegen, als nummer 1 en 2 van de competitie, elkaar op de slotdag van de competitie troffen in een onderling duel voor de landstitel. We kennen de uitkomst en Katwijk mocht zich kronen als kampioen van de Tweede Divisie. Ook dit seizoen wordt er veel verwacht van beide ploegen. Katwijk startte met twee overwinningen op Excelsior Maassluis & TEC, maar liep vorige week in en tegen Noordwijk op tegen het eerste puntenverlies. De ploeg van Anthony Correia haalde dus 7 punten uit de eerste drie wedstrijden en mocht zich gedeeld koploper noemen. Ook Kozakken Boys stond na deze drie openingswedstrijden op het gelijke aantal punten. De Werkendammers rekenden af met ASWH, speelden gelijk tegen Spakenburg, maar maakte vooral vorige week indruk toen het rode gedeelte van Spakenburg, IJsselmeervogels, met een 4-1 nederlaag aan de broek terug werd gestuurd naar het iconische vissersdorp. De wedstrijd op De Krom was dan ook veel belovend en kon wel eens een echte kraker worden.

5-3-2 vs. 3-5-2

Voor Katwijk-trainer Correia was er, ondanks het puntenverlies in de laatste wedstrijd, niet veel reden tot wisselen en drastisch ingrijpen. De 38-jarige coach heeft in zijn eerste weken op de Katwijkse troon vastgehouden aan veelal dezelfde namen en een herkenbaar systeem. Toch was er één wijziging ten opzichte van de wedstrijd tegen Noordwijk, want Correia koos voor wat extra defensieve zekerheid achterin en dat betekende een basisplaats voor Raoul Esseboom ten faveure van middenvelder Danny van Haaren. Voor de rest bestond de basisopstelling uit: keeper Boy de Jong, achterin Bart Sinteur, Kay Blokland, Rick van der Meer, Esseboom en Samuel Scheimann. Op het middenveld stonden Robbert Susan, Lars Weistra en Joey Jongman en voorin moesten Killian van Mil en Tim Freriks voor de doelpunten zorgen.

Bij Kozakken Boys waren er, ondanks de 4-1 overwinning, wat meer veranderingen doorgevoerd door Adjei. Waar tegen de Vogels nog plaats was voor keeper Nils den Hartog, Frenk Keukens, Jeffrey Rijsdijk en Prince Rajcomar. Van deze vier namen, nam alleen Rajcomar zaterdagmiddag plaats op de bank. De anderen zaten ook niet bij de wedstrijdselectie. In hun plaats speelden keeper Richard Arends, Jeffrey van Nuland, Yasin Ouja en Teije ten Den. “The Boys” speelde in een 3-5-2 systeem waarin Arends dus onder de lat stond, de driemansverdediging bestond uit Kaj Ramsteijn, Van Nuland en Stephen Warmolts. Uitblinker van vorige week Nizar Mekkaoui, Yasin Ouja, Gwaeron Stout, Mark Veenhoven en Leon Bot bezetten het middenveld en Kay Tejan en Ten Den namen het aanvallende gevaar op hun naam.

Code Oranje
Voorafgaand aan de wedstrijd was het een minuut stil op De Krom vanwege het overlijden van Katwijk clubman Jaap Guijt. Het fraaie eerbetoon werd door een paar leden van de harde kern ondersteund met fakkels, wat zorgde voor een mooi moment. Na die ene minuut stilte was het ook meteen volledig gedaan met de rust. Katwijk knalde uit de startblokken en overrompelde Kozakken Boys volledig. De ploeg uit Werkendam wist niet wat hen overkwam en voordat het met de ogen kon knipperen, stond er al een 2-0 achterstand op het bord en leek de wedstrijd binnen 4 minuten al gespeeld. Binnen de minuut waren de Krombewoners al op een 1-0 gekomen door aanvoerder Robbert Susan. Via een verre ingooi van Blokland bereikte hij Esseboom die de bal bij de tweede paal doorkopte. Susan kon in de gecreëerde ruimte duiken en met een snoekduik kopte hij de bal na 54 seconden achter Arends, die tot dan toe logischerwijs nog geen bal had aangeraakt. Een droomstart voor de thuisploeg die twee minuten later nog mooier werd. Nadat Van Mil in de tweede minuut al een poging naast zag gaan, was het in de vierde minuut wel raak en was de overrompeling Kozakken Boys compleet. Via een een-tweetje met Susan sneed Van Mil doodeenvoudig door de Werkendamse verdediging heen en stond hij ineens oog-in-oog met Arends. Van Mil bleef echter ijskoud en versloeg de doelman met een subtiel schot in de linkerhoek en tekende daarmee voor een hele vroege 2-0. De toeschouwers die later kwamen zullen hebben gebaald, want de Katwijkse storm richtte al vroeg grote schade aan in Werkendam.

Ook in de minuten na deze furieuze openingsfase bleek Katwijk maar komen en komen. De Werkendammers hadden totaal geen grip op de Katwijkse aanvalsdrang en moest lijdzaam toezien hoe de thuisploeg nog 2 grote kansen kreeg om nog maar eens te scoren. Eerst was het Freriks die zijn goede kans nét geblokkeerd zag worden ten kosten van een corner en uit die corner kreeg Van Mil een goede schotkans op zijn tweede goal, maar zag Arends de bal met een fraaie redding onder de lat wegtikken. Anthony Correia kon dus uitermate tevreden zijn met de opening van zijn ploeg en zag Katwijk heer en meester zijn. Kozakken Boys kon niets inbrengen en mocht blij zijn dat de schade ‘slechts’ beperkt was gebleven tot twee goals.

,,De toeschouwers die later kwamen zullen hebben gebaald, want de Katwijkse storm richtte al vroeg grote schade aan in Werkendam.”

Stout neemt ploeg bij de hand
Na deze tien minuten nam de Katwijkse storm af en kwamen de gasten wat meer in de wedstrijd. Het duurde dan ook niet lang voordat het toesloeg en op die manier al weer snel kon aanhaken. In minuut 13 was het de teruggekeerde Gwaeron Stout die zijn ploeg bij de hand nam en bracht zijn ploeg, via een licht aangeraakt schot, weer op 2-1. Ondanks de vroege beuk op de kaak was Kozakken Boys door deze treffer weer helemaal terug in de wedstrijd en was er nog ruim driekwart van de wedstrijd over om de vroeg opgelopen schade te beperken of zelf om te keren. Waar het al 4-0 voor Katwijk had kunnen zijn, stond het nu dus 2-1 en lagen alle kaarten weer op tafel. Je zag het geloof weer helemaal terugkeren en drie minuten na de 2-1 had Stout bijna zijn tweede goal te pakken, ware het niet dat keeper Boy de Jong zijn schot op een fraaie manier tot corner kon verwerken en zodoende de achterstand op het bord bleef staan. Het geloof was er weer en dat straalde de ploeg ook uit.

Kansen aan beide kanten
Na de zeer vermakelijke eerste kwartier kwam er in de fase daarna wat meer balans in de wedstrijd. Beide ploegen waren nu aan elkaar gewaagd en kregen ook allebei kansjes. De grootste kans kwam echter weer op naam van Katwijk toen Joey Jongman na een half uur zich op een mooie manier vrijdraaide in het strafschopgebied en vanaf een meter of acht kon gaan schieten. Keeper Arends redde echter goed en zag dat teamgenoot Warmolts stond op te letten en zodoende Tim Freriks een gouden kans uit de rebound ontnam. Een belangrijke redding van de keeper, die zijn ploeg daarmee in de wedstrijd hield. De wedstijd was in ieder geval geen moment saai en met het hoge tempo van beide ploegen kon je als toeschouwer geen moment je aandacht laten glippen. Er werd echter niet meer gescoord in de eerste helft en zodoende gingen de beide ploegen met een 2-1 stand rusten. Ondanks dat Katwijk zo dominant was in de openingsfase, voelde je aan alles dat de wedstrijd zeker nog niet gespeeld was en dat Kozakken Boys zeker nog niet afgeschreven kon worden. Het beloofde dan ook een spannende tweede helft te worden.

Strafschopcommotie
Ook de tweede helft begon weer met voldoende commotie. In de 50e minuut schreeuwde alles en iedereen op de Krom om een strafschop toen in het strafschopgebied aanvoerder Susan door Bot met twee handen in de rug werd geduwd en neerging. Scheidsrechter Wim Bronsvoort wuifde het voorval echter weg en legde de bal dus niet op de stip, terwijl dit waarschijnlijk wel een logische beslissing had geweest. Susan werd door deze overduidelijke duw van Bot de kans ontnomen om een hoge voorzet van Weistra te kunnen koppen, maar Bronsvoort liet gewoon doorgaan. Dit voorval deed een beetje denken aan de eerste wedstrijd op De Krom toen TEC-keeper Nick Leijten met een kamikaze actie een penalty leek te veroorzaken, maar ook toen ging de bal niet op de stip. Trainer Correia was woest langs de lijn en kon maar niet begrijpen dat het arbitrale kwartet tot deze beslissing was gekomen.

Uitgerekend hij!
Kozakken Boys deed ook in de tweede helft weinig tot niet onder voor de thuisploeg en voor wat veel Katwijk-supporters al vreesde, gebeurde ook uiteindelijk in de 63e minuut. Uitgerekend de minst geliefde Kozakken Boys-speler, Kay Tejan (Ex-Quick Boys), velde het vonnis en bracht zijn ploeg weer op gelijke hoogte. De aanval die hier aan voorafging was van grote klasse en ook het eindresultaat was niet onverdiend te noemen. Via Bot, Ten Teije en Stout sneed Kozakken Boys via de rechterflank door de Katwijkse defensie en kreeg het de bal bij Tejan die de bal vanaf 5 meter gemakkelijk langs De Jong kon tikken. De spits kwam gemakkelijk voor tegenstander Bart Sinteur en tekende voor zijn tweede treffer van het seizoen. De 2-2 was een feit en leek het hoofdingrediënt van nog een hele spannende slotfase te gaan worden.

Gouden Arends
In de slotfase gingen beide ploegen nog voor de winst, al hoewel Katwijk daarin een stuk concreter was dan Kozakken Boys. De Werkendammers konden eigenlijk niets meer creëren wat tot echte kansen leidde en daardoor leek een gelijkspel het maximale resultaat te gaan worden. Voor Katwijk, en dan met name voor spits Tim Freriks, lag dit anders. De oranjehemden kregen via de spits nog twee mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen en zodoende voor het eerst in 8 jaar weer eens van Kozakken Boys te winnen. De eerste mogelijkheid van Freriks schoot hij in het zijnet. De tweede was echter de gouden mogelijkheid, diep in blessuretijd. Via een lange uittrap van keeper De Jong, kopte Esseboom de bal opnieuw door en viel de bal in een stukje niemandsland tussen keeper Arends en de laatste verdediger. Freriks profiteerde daarvan en dook daar ineens op. De spits schudde een volley uit zijn sloffen en alles leek er op alsof Katwijk in minuut 92 tóch nog de overwinning zou gaan pakken. Echter redde Richard Arends de bal op formidabele wijze en voorkwam daarmee hoogstpersoonlijk dat de drie punten in Katwijk zouden blijven.

8 uit 4
Zo eindigde de wedstrijd in een 2-2 gelijkspel. Een resultaat waar vooral Katwijk een zure smaak van zou blijven houden. Waar de ploeg in het eerste kwartier heer en meester was, kwamen de Kozakken Boys goed terug in de wedstrijd en is het gelijkspel eigenlijk ook wel een logische- en verdiende uitslag, Voor de neutrale toeschouwer was het in ieder geval een lekkere middag met leuk voetbal in hoog tempo tussen twee ploegen die zeer aan elkaar gewaagd waren. Ook op de ranglijst staan beide ploegen nog steeds op hetzelfde aantal punten. Volgende week speelt Katwijk uit tegen Spakenburg en ontvangt Kozakken Boys, op De Waaier, Koninklijke HFC.

Foto header: Danielle Baars

- Advertentie -
Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..

GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Voetbalshirts

Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..