maandag, augustus 15, 2022
HomeDerde DivisieDerde Divisie ZondagREPORTAGE | UNA maakt eind aan opmars Unitas

REPORTAGE | UNA maakt eind aan opmars Unitas

Op het knusse Sportpark Zeelst (Gemeente Veldhoven) onder de rook van Eindhoven was het te doen zondagmiddag. Derde divisionist UNA ontving runner up Unitas uit Gorinchem dat de laatste 5 wedstrijden allemaal in winst wist om te zetten. UNA daarentegen had in eigen huis nog geen verlies geleden dit seizoen Groene Ster (4-1), HSC’21 (3-1) en Quick (2-1). Het publiek werd de grote winnaar want dat zag een zeer aantrekkelijke wedstrijd met als uiteindelijke winnaar de thuisclub, die eigenlijk moeiteloos haar ongeslagen thuisrecord in tact wist te houden.

De ploeg van Harrie Gommans deed dat noodgedwongen met een handvol invallers. Zo moest UNA vanmiddag aantreden zonder hun vaste basisspelers Niek van Boekel, Youri Sijbers, Louisben Jagt, Yannick Derix, Serhat Koç terwijl daar tijdens de warming-up ook nog eens Tom Scheepers bij kwam die afhaakte. Blessureleed alom dus bij de thuisclub. Unitas miste Overes terwijl ook doelman Ruud Verberk nog steeds niet van de partij is maar wel de training heeft hervat. Gommans voerde het lijstje geblesseerden echter niet aan als excuus. In het doel voor de eerste keer de van een blessure herstelde 19-jarige Kai Huybers. De jeugdige doelman had weliswaar wat speelminuten opgedaan bij Onder 23 maar debuteerde vandaag in de hoofdmacht hetgeen hij verdienstelijk deed. Een doelman waar men bij UNA nog veel plezier aan kan beleven.

Het werd een open wedstrijd met twee ploegen die allebei voor de overwinning wilden gaan. Het was duidelijk te zien dat Gommans lef en overtuiging predikt in de ploeg van UNA. Een frisse, jonge, technisch goed voetballende ploeg die vooral thuis lastig te verslaan is.

Het ijs leek al snel gebroken toen Unitas in de 19e minuut onverwacht op voorsprong kwam via een eigen doelpunt van UNA-verdediger Alberto Puts die de bal in eigen doel kopte(0-1). Toen dacht iedereen in het Gorcumse kamp dat de roodwitten door zouden gaan drukken en de wedstrijd al voor rust op slot zouden gooien door middel van een nog een treffer.

Maar zowel Jerrel Hak en Everon Pisas, de gevaarlijke aanvallers van Unitas, konden weinig uitrichten tegen de goed verdedigende UNA achterhoede. Die treffer viel overigens wel… alleen aan de andere kant. Nick Tielemans was de man die volgens scheidsrechter Luc Tissingh onreglementair in het strafschopgebied werd gevloerd en daar stond slechts een straf op: penalty. Onberispelijk benut door Brian Boogers: 1-1.

Na de thee begon UNA sterk. Het geloof dat een vierde thuiszege tot de mogelijkheden ging behoren werd steeds sterker. De aanvalsdrift werd in de 61e minuut beloond met een tweede treffer. Via de rechterflank kwam Thomas Horsen goed op, zette op maat voor waar Rob van Boekel doelman Ronald Vlot geen schijn van kans gaf: 2-1.

Even gingen de alarmbellen rinkelen bij UNA toen Teun Willems na 68 minuten vroegtijdig kon gaan douchen wegens een overtreding. Een in de ogen van velen te zware straf maar Tissingh was niet te vermurwen: rood. De thuisclub toonde karakter en bleef moeiteloos op de been tegen een vanmiddag aanvallend zwak Unitas. De genadeslag bracht UNA toe in minuut 75. Toen liet invaller Max van den Akker de supportersschare voor de derde maal juichen deze middag. Zijn schot van zeker 25 meter was te machtig voor Vlot: 3-1.

Unitas gaf zich nog niet gewonnen met nog een kwartier te gaan, Robert Mutzers kwam de plaats van Tefera innemen om wellicht nog wat extra aanvallende impulsen toe te voegen maar behoudens wat kleine kansjes bleef Huybers overeind.

Tot in blessure tijd, toen UNA met man en macht verdedigde en Medhanie Habtemariam met een keihard schot de achterstand verkleinde tot 3-2. Daarna was de tijd te kort om nog een puntje uit het
vuur te slepen en mee te nemen naar Gorinchem. UNA had een halt toegeroepen aan de opmars van Unitas en deed prima zaken door zelf naar de 3e plaats te klimmen op de ranglijst.

Na afloop leek het carnaval in de kleedkamer van UNA en daar was dan ook reden voor. In de luwte van al het geweld maar even aan Harrie Gommans gevraagd hoe hij bedacht had dit Unitas te gaan bestrijden. ,,We hebben niet specifiek een tactiek bedacht. Ik heb deze week wel even gebeld met ADO’20 trainer Roy van der Mije die mij enkele tips gegeven heeft. Verder ga ik altijd van onze eigen kracht uit, waarbij ik mijn spelers altijd mee geef: Voetballen kunnen jullie wel, maar toon ook lef en overtuiging! En dat is ook vandaag geschied”.

Harrie Gommans: ,,We zijn als ploeg tot veel in staat”

Wat is toch het fenomeen: thuis alle punten pakken en uit bijna niets?
,,Moeilijk te zeggen. Ik heb daar nog steeds geen verklaring voor. Het zou natuurlijk de entourage kunnen zijn en de steun van ons eigen publiek maar op vreemde grond voetballen we ook prima. Dat hebben we in de voorbereiding laten zien en ook in de beker tegen Spakenburg. We zijn als ploeg tot veel in staat, alleen komt het er niet altijd uit, met name wanneer wij op vreemde bodem spelen”.

Michel van Oostrum: ,,De juiste momenten…”

En wat vond de verliezende trainer, Michel van Oostrum ervan?
,,Buiten kijf dat UNA beschikt over een goede ploeg, technisch en hard werkend maar als wij kort na die 1-0 voorsprong de kans op 2-0 hadden benut was het een geheel andere wedstrijd geworden. Maar voetballen hangt nu eenmaal af van de juiste momenten en die hadden we vandaag te weinig”.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS