woensdag, 24 april 2024
Voetbal247.nlCompetitiesDerde DivisieREPORTAGE | UNA laat zich tegen OSS'20 de kaas van het brood...

REPORTAGE | UNA laat zich tegen OSS’20 de kaas van het brood eten ondanks wereldgoal Van de Gevel

De Brabantse derby tussen O.S.S.’20 en UNA is zondermiddag in een spectaculair 3-3 gelijkspel geëindigd. Waar de thuisploeg vrijwel de gehele wedstrijd tegen een achterstand aankeek, scoorde rechtsbuiten Joep van der Velden in de laatste speelminuut de gelijkmaker en voorkwam hij dat zijn ploeg voor de derde keer puntenloos van het veld zou stappen. Hoogtepunt in de wedstrijd was de prachtige 0-2 van UNA-middenvelder Mart van de Heuvel waarbij hij vanaf eigen helft O.S.S.’20-doelman Rick van der Leest verschalkte. Eindstand: 3-3.

Wisselvallige vorm
Na een succesvolle bekerweek voor de beide Brabantse ploegen, waarin respectievelijk werd afgerekend met Koninklijke HFC (0-1) & Rijnvogels (2-4), stond zondagmiddag het onderlinge duel tussen O.S.S.’20 en UNA op het programma. De thuisploeg is, na een goede start van de competitie, de laatste twee wedstrijden in een mindere flow geraakt en verloor beide partijen. Vooral de pijnlijke 4-0 van vorige week tegen ADO’20 zal coach Bertran Kreekels kopzorgen hebben opgeleverd. De week daarvoor ging de eerste échte test van het seizoen ook al meteen verloren tegen OFC Oostzaan. De stabiliteit waar de ploeg van Kreekels juist zo bekend om stond, heeft plaats gemaakt voor wisselvalligheid en dus was er werk aan de winkel voor de ongekroonde kampioen van het vorige seizoen. Wisselvallig is ook hoe je de seizoensopening van tegenstander UNA kunt beschrijven. Waar hoge pieken werden behaald tegen bijvoorbeeld DEM (1-6 winst), volgde daarna juist weer diepe dalen met nederlagen tegen laagvliegers JOS/Watergraafsmeer en Westlandia. De ploeg van Harrie Gommans bezette voorafgaand aan de wedstrijd de 7e plaats en zou bij een overwinning zelfs over de Ossenaren heen kunnen gaan op de ranglijst.

“De 0-2 kwam van de voet van Mart van de Gevel en was er een met een gouden randje, of beter gezegd: met een dikke gouden lijst.”

Weinig verassende namen
In de opstelling van de thuisploeg had Kreekels twee wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van de 4-0 pandoering tegen ADO’20. Verdediger Joep van de Rande was er net zoals afgelopen woensdag niet bij en ook Brian Campman moest het doen met een plekje op de bank. Hun plekken werden ingenomen door Dirk Peijnenburg en aanvaller Joep van der Velden. Keeper Rick van der Leest, Jari van Ginkel, Joep Engelen, Bram Eltink, Bob Zonnenberg, Tom Peijnenburg, Julian Calor, Tim Waterink en Jos Peltzer waren de andere namen die vandaag op het wedstrijdformulier genoteerd stonden. Bij UNA koos Gommans voor vastigheid en startte met dezelfde elf namen als vorige week toen het met 0-1 verloor van JOS. In praktijk betekende dit dit de volgende namen: Yannick Derix begon in het doel, Tom Scheepers, Youri Sijbers, Joey Verhoeven en Louisben Jagt vormden de defensie, Mart van de Gevel, aanvoerder Niek van Boekel en Brian Boogers stonden op het middenveld en voorin hadden Teun Willems, Max van den Akker en Sten Senders de taak om voor de doelpunten te zorgen.

Kunststukje Van de Gevel
Je kunt een wedstrijd slecht starten of je kunt hem dramatisch starten. Voor O.S.S’20 was het tweede het geval. UNA klapte uit de startblokken en had al binnen drie minuten de eerste goal in het netje liggen. In eerste instantie kreeg de ploeg uit Veldhoven een corner, maar deze werd met het hoofd opgeruimd door de Ossenaren. Echter kon Senders de bal weer inbrengen en legde de bal panklaar op het hoofd van verdediger Verhoeven, die daar toch nog stond opgesteld vanwege die voorafgaande corner. Verhoeven kopte de bal van dichtbij feilloos langs Van der Leest en bracht zijn ploeg aan de leiding. Alsof alleen een achterstand nog niet erg genoeg was, was ook aanvaller Jos Peltzer bij de goal geblesseerd geraakt en moest zich meteen laten vervangen door Brian Campman. OSS leek van slag en UNA profiteerde optimaal, want voor dat de klok de dubbele cijfers bereikte stond er al een 0-2 score op het bord. De 0-2 kwam van de voet van Mart van de Gevel en was er een met een gouden randje, of beter gezegd: met een dikke gouden lijst. De middenvelder kreeg de bal nog op eigen helft en zag keeper Van der Leest iets voor zijn goal staan. Hij besloot zijn geluk maar eens te beproeven en zag de bal schitterend over de doelman zijlen. In deze situaties is het altijd de vraag of de keeper hier niet meer mee had kunnen/moeten doen, maar laten we in dit geval de credits aan de doelpuntenmaker geven.

Tegenoffensief
Bij het vallen van de 0-2 leek OSS te zijn wakkergeschrokken en ging het gelijk in de aanval om weer zo snel mogelijk terug in de wedstrijd te komen. Met een beetje hulp van UNA-keeper Derix lukte dit nog binnen het kwartier. De 29-jarige doelman verwerkte een vrije trap zeer matig en gaf daardoor een open kans aan Julian Calor. De van TEC overgekomen middenvelder pakte dit cadeautje maar al te graag uit en scoorde zodoende zijn eerste goal voor zijn nieuwe club. Belangrijker nog; de wedstrijd was weer een wedstrijd en voor de neutrale kijker was het amusementsgehalte op een goed niveau. OSS ging drukken en dwong UNA steeds meer naar achter. In de 26e minuut resulteerde dit in een grote kans die door Campman op de bovenkant van de lat werd gekopt. Waar de UNA-defensie zich focuste op de boomlange Waterink, ontsnapte de invaller aan de aandacht van de verdedigers en zag uiteindelijk zijn poging, buiten bereik van Derix, op de lat belanden. Doordat OSS aan het forceren was, kreeg UNA in de omschakeling zeeën aan ruimte om te counteren. De thuisploeg liet UNA naar hartenlust counteren en zag hoe de watervlugge Brian Boogers dé kans had om de wedstrijd al voor rust in het slot te gooien. Boogers stuitte echter op Van der Leest, die zijn goal goed verkleind had, en liet zodoende na om de desorganisatie in defensie van OSS af te straffen. Beide ploegen kwamen daarna niet meer tot echt doelgevaar en zodoende werd de rust met een stand van 1-2 behaald.

UNA knalt weer uit startblokken
Ook de thee in de rust had de thuisploeg niet geholpen om goed uit de kleedkamer te komen, want, net zo als in de eerste helft, kon UNA weer toeslaan en stond het 1-3. UNA was wéér sterker begonnen en werd hier meteen voor beloond toen scheidsrechter Wouter Wiersma in minuut 49 naar de stip wees voor een overtreding in het strafschopgebied en Mart van de Gevel de Ossenaren opnieuw pijn kon gaan doen. Bij OSS waren ze van mening dat de strafschop veel te goedkoop werd gegeven, maar Wiersma was onverbiddelijk. Van de Gevel benutte de penalty, ondanks dat Van der Leest er nog aan zat, en zo was de veilig ogende marge van 2 weer hersteld. UNA had de de controle over de wedstrijd weer naar zich toegetrokken en het leek nu eerder 1-4 te gaan worden, dan dat de thuisploeg nog iets terug zou doen. De defensie van OSS was niet in goede doen en mocht van gelukspreken dat de Veldhovenaren niet verder weg liepen.

Cadeautje voor OSS
Kreekels moest ingrijpen en wilde Tony de Groot naar buiten sturen om zich op te gaan maken voor een invalbeurt. Het elftal had nieuwe elan nodig en daar moest De Groot, één van de drie spitsen van het aanvallerstrio van vorig seizoen wat tot de titel geleid zou hebben, voor zorgen. Toen De Groot klaar stond om in te vallen zag hij hoe scheidsrechter Wiersma dit keer een strafschop had gegeven aan OSS wegens een vermeende overtreding van de ijzersterk spelende linksback Louisben Jagt. Waar de strafschop voor UNA al discutabel was, was er bij de penalty van de thuisclub mogelijk nog minder aan de hand en had het meer weg van een schwalbe van Van der Velden, dan een overtreding van de linksback. Ook dit cadeautje werd gretig aangepakt en Tim Waterink benutte de penalty kalmpjes. De Groot kwam er dus in bij 2-3 in plaats van 1-3 en had nog een half uur om zijn ploeg te voorzien van nieuwe krachten.

ChaOSS voor de goal
Na de 2-3 zette OSS alles op alles om niet voor de derde competitiewedstrijd op als verliezer van het veld te stappen. UNA kwam niet meer aan aanvallen toe en moest alle zeilen bijzetten om de aanvallende druk van de thuisploeg te weerstaan. Tien minuten voor tijd was het opnieuw het aluminium boven keeper Derix wat UNA goedgezind was. Linksback Bram Eltink had een fraaie vrije trap in huis, op zo’n 18 meter vanaf de goal. Helaas voor alles en iedereen met een blauw/geel hart ketste de bal op de onderkant van de lat en werd UNA andermaal gered. Het leek er niet meer in te zitten voor de thuisclub en aanval na aanval strandde voordat het écht gevaarlijk kon worden. De spanning was echter nog vol aanwezig en OSS mocht nog steeds hopen op een punt.

Dan toch!
De tijd tikte weg en de 90′ op het scorebord kwam steeds dichterbij. Het was geen moment saai en uiteindelijk viel de gelijkmaker dan tóch! Waar De Groot in zijn invalbeurt al steeds de spil was in de aanvallen van de thuisploeg, was hij ook nu weer belangrijk bij de 3-3. De 32-jarige leider van de ploeg had een fraaie actie aan de linkerkant van het veld in huis en bereikte met zijn voorzet teamgenoot Joep van der Velden. De rechtsbuiten moest nog wat kappen en draaien, maar kon uiteindelijk doeltreffend afdrukken. Feest bij de thuisploeg, wat op basis van het slot van de tweede helft ook wel terecht was. UNA liet zich de kaas van het brood eten en mocht zichzelf aanrekenen dat het het zo ver heeft laten komen.

Tot volgende week?
Toen Wiersma na 90+3 minuten de wedstrijd tot een eind bracht, waren er, ondanks de opleving van OSS, toch maar weinig lachende gezichten op Sportpark de Rusheuvel. Beide ploegen zullen niet tevreden zijn met het resultaat en zullen zich realiseren dat er hier meer te halen viel, zowel voor OSS als UNA. Afgaande op het wedstrijdscenario is de thuisploeg de morele winnaar, maar ook dat levert niet meer op dan het ene puntje wat er wordt bijgeschreven. O.S.S.’20 blijft teleurstellend vijfde op de ranglijst terwijl UNA zelfs een plaatste stijgt en nu zesde staat. Volgende week staat er voor beide ploegen weer een Brabants onderonsje op het programma. OSS gaat op bezoek in en bij Dongen terwijl UNA Gemert ontvangt. Of er überhaupt (nog) gevoetbald gaat worden? De tijd zal het leren. Aanstaande dinsdag weten we meer.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD