vrijdag, 8 december 2023
Voetbal247.nlDerde DivisieDerde Divisie ZaterdagREPORTAGE | Sportlust ’46 maakt geen verschil tegen Barendrecht

REPORTAGE | Sportlust ’46 maakt geen verschil tegen Barendrecht

Sportlust ’46 begon thuis tegen Barendrecht als lijstaanvoerder, enigszins vertekend omdat de Woerdenaren één wedstrijd meer speelden dan de concurrentie. Tweeëneenhalf uur en een 2-2 puntendeling later was de ploeg van trainer Patrick Loenen koploper af, zij het dat het puntenaantal nog wel gelijk is aan dat van de twee nieuwe koplopers Sparta Nijkerk en ACV. Als hekkensluiter haalde Barendrecht een uitstekend resultaat in Woerden, al dacht coach Richard Elzinga daar na afloop het zijne van.

De openingsfase was onbetwist voor Sportlust ’46. Wie de weloverwogen opbouw vanuit de 5-3-2 startopstelling zag, moest terugdenken aan de woorden van Patrick Loenen vorige week, toen hij de organisatie van zijn team expliciet roemde.

Nu Mo Bendadi en Marley Bervens er wegens blessures niet bij konden zijn, bestond de tweemansaanval uit Mark van der Weijden en Quincy Arends. Beiden kregen al snel hun kansjes, net als middenvelder Thomas Heideman. De openingstreffer kon gewoon niet lang op zich laten wachten, temeer ook daar Barendrecht het allemaal maar leek te laten gebeuren. Toen scheidsrechter Kuijntjes een ingreep van doelman Jeffrey Verkerk op Mark van der Weijden als overtreding beoordeelde, was het Van der Weijden zelf die vanaf de stip de logische voorsprong liet aantekeken.

,,Wij waren het in die fase helemaal kwijt”

Merkwaardigerwijs was het vanaf de 1-0 gedaan met de suprematie van Sportlust. Stukje bij beetje verdween het trefzekere uit de combinaties. Barendrecht bleef nog voorzichting opereren, bijna schuchter zelfs, maar de kentering was er onmiskenbaar. Good-old Joey Jongman, die zich de eerste vijfentwintig minuten koest had gehouden, gooide uiteindelijk alle schroom van zich af met een zondagsschot van zeker twintig meter afstand. Het was notabene de eerste Barendrechtse doelpoging binnen de palen. Het licht getoucheerde schot liet doelman Romero Antonioli volstrekt kansloos.
,,Dankzij die mazzelgoal deden we weer mee, nou dat mag ook weleens een keer,” erkende coach Elzinga na afloop. Jongman had ondertussen de smaak te pakken gekregen, want even later stond hij aan de basis van een fraaie aanvalsopzet die dankzij tussenstation Niels Vorthoren en de vrijgespeelde Marouane Bakour de bezoekers zowaar op voorsprong zette.

,,Wij waren het in die fase helemaal kwijt,” fulmineerde Loenen. ,,We wisten ons geen raad met de de afwachtende opstelling van Barendrecht. We werden ongeduldig en liepen daardoor in het mes We kwamen afspraken niet na en met name op het middenveld verloren we de slag.”

Rust van een uur
Patrick Loenen greep de rust aan om, zoals hij het noemde, zijn formatie bij te stellen. Hij wisselde twee verdedigers en bracht er één voor terug, plus een extra middenvelder. Het werd duidelijk tijd voor meer power.

Beide coaches kregen overigens meer dan genoeg tijd om aan de tactiek te schaven, want het geblesseerd afhaken van een assistent-scheidsrechter zorgde voor een forse vertraging. Pas een uur na het rustsignaal kon met een nieuw aangetreden assistent geblazen worden voor de tweede helft.

Sportlust greep opnieuw het overwicht, en bracht daarbij een aanzienlijk hoger tempo aan het licht dan in het eerste bedrijf. Gaandeweg werd steeds vaker de lange bal als effectief wapen ingezet. De kansjes die de eerste helft liet zien werden nu mogelijkheden van reuzeformaat. Zo faalde Van der Weijden vrij voor de doelman, en ook Quincy Arends deed bij het niet-afronden een duit in het zakje. Aan de andere kant mocht ondertussen de aandacht geen moment verslappen, want Barendrecht loerde voortdurend op de omschakeling. Invaller Romano van der Stoep had na zo’n twintig minuten de wedstrijd zelfs móeten beslissen, zo vrij stond hij op slechts vijf meter van het doel. Zijn schot ging echter hopeloos over de lat.

Met nog acht minuten te gaan kwam de nederlaag voor Sportlust steeds dichterbij, en daarmee voor Barendrecht de zo vurig gehoopte eerste overwinning. Ook Thomas Heideman, net over de middellijn kort aan de flank opstomend, zal niet meteen een gelijkmaker in gedachten hebben gehad toen hij een verre voorzet rechts voor het doel probeerde te plaatsen. De voor een voorzet net iets te ver uitkomende bal ketste vanaf de lat terug het veld in, pardoes op de rug van de aan de grond genagelde Jeffrey Verkerk. Met een flauw boogje stuiterde de bal het doel in. Aan alles was te zien dat Heideman dit niet bewust zo bedacht had. De ontlading was groot aan Sportlust-zijde, maar Heideman had er zichtbaar moeite mee om al te opzichtig te juichen. Ongeloof vooral was het wat hij uitstraalde.
De gelijkmaker bleek het maximaal haalbare, al bracht Quincy Arends Sportlust met een buitenspel-goal nog dicht bij de zegen.

,,Wij zijn geen topploeg”

Berusting in het gelijkspel was er, zowel bij Sportlust ‘46 als bij Barendrecht. Tevredenheid was er echter niet. ,,Prima spel de eerste twintig minuten, en na rust toonden we karakter en zetten we vol druk op Barendrecht,” aldus het positieve deel van de beschouwing van Patrick Loenen. ,,Maar verder riepen we het toch vooral over onszelf af. Dat is ook precies waarom ik geen waarde hecht aan een koppositie na een paar wedstrijden. Wij zijn namelijk geen topploeg, zolang het ons niet lukt om afspraken niet nakomen. Het doelpunt van Jongman als voorbeeld, natuurlijk heeft hij geluk, maar hij was niet in positie om te schieten gekomen als wij volgens afspraak al op het middenveld kort erop verdedigd hadden.”

Ook Richard Elzinga had een tweeslachtig gevoel: ,,Beter dan vorige week, veel beter, maar de wedstrijdopening was weer niet sterk. En de doelpunten gaven we weg, ons vaste verhaal de laatste weken. Zeker de tweede goal, de keeper had die bal gewoon moeten pakken. En zo hebben we nu maar twee punten behaald dit seizoen, terwijl het er minstens acht konden zijn. Zo beroerd spelen we immers niet.”

De wedstijd eindigde overigens met een absoluut schrikmoment, toen Mark van de Weijden zonder bal of tegenstander in de buurt ter aarde viel. De consternatie was groot, met de verzorgers van beide ploegen om Van der Weijden heen. Na een paar minuten ging het ogenschijnlijk wat beter met de aanvaller. De scheidsrechter besloot de wedstrijd, inmiddels ver in de extra tijd, toen maar te beëindigen.
Na afloop waren de eerste berichten min of meer geruststellend. ,,Ik hoor dat het zoiets was als hyperventilatie,” reageerde Patrick Loenen. ,,Maar ik ben natuurlijk geen dokter, we moeten het maar even afwachten nu.”

Sportlust ’46 – Barendrecht 2-2 (1-2)
Doelpunten: 15. Mark van der Weijden 1-0 (strafschop), 26. Joey Jongman 1-1, 29. Marouane Bakour 1-2, 82. Jeffey Verkerk 2-2 e.d.
Scheidsrechter: W. Kuijntjes

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD