vrijdag, 19 juli 2024
Voetbal247.nlDerde DivisieDerde Divisie ZaterdagREPORTAGE | Scherpte sleutelwoord voor winst FC Lisse op Excelsior ‘31

REPORTAGE | Scherpte sleutelwoord voor winst FC Lisse op Excelsior ‘31

Bij rust leek er geen vuiltje aan de lucht voor Excelsior ’31. FC Lisse was immers met degelijk spel op 1-0 achterstand gezet. De equipe van FC Lisse-coach Raymond Bronkhorst slaagde er bovendien niet in om, op de openingsminuten na, ook maar iets van een vuist te maken. De wedstrijd kantelde echter in de eerste minuut na de hervatting, en wel zodanig dat de thuisploeg nooit meer uitzicht kreeg op de volle winst. Uiteindelijk restte voor de Rijssenaren niets anders dan de zure realiteit van een 1-3 nederlaag in een voor de kopposities uiterst belangrijke wedstrijd. FC Lisse kroonde zichzelf tot goudhaantje, want mede door de overige uitslagen vonden de geelblauwen zich aan het eind van de zaterdagmiddag terug op de met Sportlust ’46 en Sparta Nijkerk gedeelde eerste plaats op de ranglijst.

Op het overwicht van Excelsior ’31 in de eerste vijfenveertig minuten viel maar weinig af te dingen. FC Lisse kwam in de openingsfase weliswaar tot een paar kopkansen voor het doel van Anthony van Zaltbommel, maar al snel kon Excelsior-coach Jurjan Wouda constateren dat zijn ploeg de bovenliggende partij was. De aanvalsopzetten richting de altijd ontzag inboezemende aanvallers Hakim Ezzafzafi, Givan Werkhoven en ook Hielke Penterman waren gevarieerd, waarbij met name linksback Vincent Schmidt zich ook nadrukkelijk vanaf de vleugel met de aanval bemoeide. Het was dan ook geen toeval dat Givan Werkhoven halverwege de eerste helft de score mocht openen op aangeven van Schmidt. Doelman Erik Cummings kreeg van Werkhoven geen kans om diens zuiver geplaatste lage schot nog te keren.

De bezoekers uit Lisse kwamen feitelijk nauwelijks nog in het spel voor. ,,Ons spel oogde in die fase ronduit apathisch,” erkende Raymond Bronkhorst na afloopt volmondig. Beseffend dat het zo niet langer kon, had de trainer in de rust dan ook een logische boodschap voor zijn ploeg: “Het moest scherper, veel scherper. Meer druk zetten, maar bovenal scherper zijn.”

Raymond Bronkhorst: “Scherper, scherper, scherper!”

In de kleedkamer van Excelsior ’31 was Jurjan Wouda er bij de thee zeker nog niet gerust op. ,,Want we waren goed aan de bal en creëerden een paar goede mogelijkheden, maar we boden FC Lisse ook af en toe ruimtes die hun mogelijkheden gaven.” Dat het ook hier over scherpte ging, bleek wel uit de woorden van middenvelder Dérian Reinders. ,,We zeiden elkaar dat we scherp uit de kleedkamer moesten komen, nou niet dus.”

Waarmee Reinders op de kortst mogelijke wijze duidelijk maakte wat er gebeurde direct nadat scheidsrechter Winkel voor de hervatting blies. Uit een zo ongeveer vanaf de aftrap door FC Lisse geforceerde hoekschop ontstond een mêlee met een woud van spelers, waarbij spits Enzo Stroo precies op de goede plek stond om een gekraakt schot alsnog in het doel te tikken.

De fikse domper leek van de zijlijn bekeken merkbaar verlammend te werken op Excelsior. Weliswaar volgden er direct na de gelijkmaker twee hoekschoppen voor de thuisploeg, maar daar bleef het bij. De verzorgde combinaties lukten simpelweg niet meer, enerzijds door eigen onnauwkeurigheid en anderzijds door het steeds energieker wordende tegenspel van FC Lisse. Ook de lange bal kwam nog maar zelden aan bij de aanvalslinie.

Tom Noordhoff voorop in de strijd
De duidelijkste exponent van de heropstanding van FC Lisse was zonder twijfel nummer tien Tom Noordhoff. De middenvelder drukte nagenoeg iedere opbouwende actie zijn stempel. ,,Tom was als één van de weiningen ook in de eerste helft al goed bezig,” vulde coach Bronkhorst achteraf nog aan.

,,De tegenstander zette goed druk op ons, het was lastig voetballen zo. Je weet dat je dan tenminste nog dat gelijkspel moet vasthouden, koste wat kost,” verzuchtte Dérian Reinders na afloop. ,,Maar ook dat lukte ons niet.”

Met nog tien minuten te spelen stond namelijk opnieuw Enzo Stroo bij een harde inzet in de doelmond op exact de juiste plaats om FC Lisse op voorsprong te zetten. ,,Goed om te zien hoe Enzo het bij ons doet,” complimenteerde Bronkhorst zijn spits. “Op de juiste plek staan is zijn taak én kwaliteit.”

Aanvallende wissels ten spijt was Excelsior ’31 nu definitief geknakt. Op slag van het eindsignaal profiteerde invaller Luca Tarani voor FC Lisse tenslotte nog van de logische ruimte in de achterste linie van de Rijssenaren. Dat de eindstand daarmee op 1-3 kwam, bevestigde nog een keer het totale echec van Excelsior in de tweede helft.

“Je hebt ook met een tegenstander te maken”
,,Die gelijkmaker in de eerste minuut, ja dat was een dreun,” erkende coach Wouda in zijn nabeschouwing. ,,Daar kwamen wij de hele tweede helft niet meer bovenop. En dat terwijl wij vooraf zo gretig waren om vandaag een goed resultaat te halen. In de warming-up zag ik ze gedreven bezig zijn. Of wij gaandeweg onze scherpte verloren weet ik niet. We begonnen in ieder geval met een goed gevoel aan de tweede helft. Dan heb je direct tegenslag, dat komt aan, maar vergeet niet dat je ook met een tegenstander te maken hebt, die anders en beter gaat voetballen.

Dat we verloren is erg jammer. Volgende week moeten we bespreken of er een leermoment uit te halen is. Het grote verschil tussen de eerste en tweede helft zal dan zeker een gesprekspunt zijn.”

Raymond Bronkhorst telde ondertussen zijn zegeningen. ,,Al zeven wedstrijden achtereen ongeslagen (5 x winst en 2 x gelijk, JK), we zitten echt in een flow. Waar dat heengaat, geen idee. Volgende week Sportlust ’46, dat richten we ons nu op.”

Excelsior ’31 – FC Lisse 1-3 (1-0)
Doelpunten: 23. Givan Werkhoven 1-0, 46. Enzo Stroo 1-1, 80. Enzo Stroo 1-2, 90. Luca Tarani 1-3
Scheidsrechter: T. Winkel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD