maandag, augustus 15, 2022
HomeCompetitiesTweede DivisieREPORTAGE | Rijnsburgse Boys laat IJsselmeervogels met alle punten ontsnappen

REPORTAGE | Rijnsburgse Boys laat IJsselmeervogels met alle punten ontsnappen

Het laatste kwartier ving aan op de Westmaat in Spakenburg. Het was niet meer de vraag of de 2-1 voor de Uien ging vallen. Het ging slechts om wanneer. Echter, naarmate de tijd drong werd het alsnog de vraag of die 2-1 ook echt ging vallen. En toen er uiteindelijk alsnog een 2-1 viel was dat daar waar geen mens hem verwacht had; in het doel dat Rijnsburgse Boys verdedigde. Het ultieme bewijs was weer eens geleverd. Als een team alles geeft en gelooft in haar kans hoeft het niet het betere voetbal te laten zien. Je kunt ook gewoon eens ‘lelijk winnen’.

Ton Cornelissen, interim hoofdcoach van de Rooien was het zich na afloop van de wedstrijd ook bewust. ,,Wij spelen net als elke club wel eens wedstrijden waarvan je achteraf zegt: we waren niet de beteren maar pakken de punten mee. Zoals het ook wel eens andersom gebeurt, Je bent de betere maar je trekt hem niet over de streep. Vandaag zaten wij aan de gelukkige kant. Al moet daar bij worden gezegd dat we er keihard voor geknokt hebben.”

Dat laatste kon de gastheren zeker niet ontzegd worden. Dat straalde er vanaf en dat was meteen ook de kritiek die er vorige week over het team was neergedaald. Sterker nog: waar het team toen binnen tien minuten met 0-2 achter stond was het nu 1-0 voor de Spakenburgers. Daniel van Son stak op rechts Khalid Tadmine goed weg en zijn afgemeten boogbal was te machtig voor doelman Zonneveld van de Rijnsburgers.

Een mooie opsteker voor IJsselmeervogels, dat nog steeds haar spits Danny van den Meiracker wegens een knieblessure moest missen. Een toeval daarbij deed zich ook aan de overkant voor: Henk Wisman moest Dani van der Moot om dezelfde reden missen en vulde de spitspositie middels Jeffrey Jongeneelen in. Hij was een van de drie geel/zwarten die in het eerste kwart van de wedstrijd tot een doelpoging kwam. Eenmaal werden de benen van Schaap gevonden, tweemaal werd er te hoog gemikt. De thuisclub meldde zich in deze periode ook enkele malen aan de overkant, waarbij van Leijenhorst over kopte en Poepon met een vrije trap de handen van Zonneveld vond. Enigszins onverwacht viel na een half uur de 1-1. Een afgeslagen hoekschop kwam bij Rob Zandbergen terecht.
In plaats van de voorzet koos hij voor een magnifiek schot dat in de verre hoek achter Schaap binnen sloeg, 1-1.

Het laatste kwartier voor rust was enigszins voor de gasten, die nog voor de rust wilden toeslaan. Zeldenrust schoot een vrije trap net naast en ook een knappe poging van Jeroen Spruijt vloog net naast. Aan de andere kant was op slag van rust Tadmine nog een keer dicht bij een treffer na een pass van Poepon. Tadmine kwam er een teenlengte op tekort.

De eerste wissel werd gemaakt door Wisman, die zijn rechterspits Max Hudepohl in de pauze inwisselde voor Robbert Olijfveld, die daarmee in zijn voormalige thuishaven de Westmaat terugkeerde. Kort na rust ging aan de andere kant Rosheuvel eraf voor Haian. Cornelissen daarover: ,,Darren leek in de pauze geblesseerd, maar gaf aan toch door te kunnen. Dat bleek na 2 minuten toch niet zo te zijn. Dat beschouw ik als een fout van mezelf want dat kostte een wisselmoment”.

Rijnsburgse Boys nam weer het initiatief onder aanvoering van een geweldige Jeroen Spruijt, die met versnellingen in de persoonlijke duels voor overtalsituaties zorgde en daarmee ook zijn teammaten op de vleugels aan het werk kon zetten. Het was ook een periode waarin Jaimy Schaap zijn klasse kon etaleren op doelpogingen van Jongeneelen, Zeldenrust en Spruijt. En toen Schaap eenmaal geslagen was ketste de kopbal van Bram de Bruin tegen de lat. Toch wisselde Cornelissen niet verdedigend. Na ruim een uur kwam bijvoorbeeld de snelle spits Steven Sanchez Angulo in het veld. Met welke opdracht ? ,,Ik moest proberen hun verdedigers het lastig te maken om op te komen en in aanvallende zin achter hun verdediging zien te komen als wij de lange bal hanteerden. Bij die 2-1 gebeurde dat ook ongeveer zo. Rydell kwam ineens in vrije positie op rechts en ik zocht een vrije positie voor de goal. Rydell gaf op tijd en heel precies voor zodat ik de winner kon maken”.

Voor Sanchez Angulo die luid bejubelde 2-1 wist te scoren moest eerst Jaimy Schaap nog enkele keren in actie komen. Want naarmate de tijd vorderde drongen de Uien steeds massaler aan om de drie punten mee naar Rijnsburg te kunnen nemen. Jongeneelen zocht nog eens de benedenhoek maar vond Schaap, Spruijt lanceerde Artien die hoog over schoot en Spruijt zag zijn harde pegel weer door Schaap worden gekeerd. De goalie over zijn knappe werk in het doel van de Rooien: ,,We waren denk ik allemaal aangedaan door het gebeuren rond Berry Smit. We waren niet blij met van alles van de afgelopen weken. Tegen AFC bijvoorbeeld, dat was een wanvertoning. En natuurlijk het vertrek van onze trainer was een dieptepunt. We hebben met elkaar afgesproken dat we hoe dan ook
zouden vechten voor een goed resultaat. Goed voetbal of geen voetbal. Ik voelde en voel mij zeer verantwoordelijk daarvoor. Ik behoor tot de groep spelers die hier het langste is. Ik ben aanvoerder en doelman. Ik herkende echt wel dat dit duel heel belangrijk voor ons was en zo heb ik het ook beleefd. Ik ben dus blij dat ik een goede bijdrage heb kunnen leveren.”

Blijft de winnende coach nog lang de hoofdcoach? Ton Cornelissen: ,,Dat weet ik niet. Ik ben geen kandidaat voor de langere termijn. Ik betreur ten zeerste dat Berry is vertrokken. Ik heb zoals je weet geen ambities hier. Ik doe mijn scoutingswerk voor enkele BVO’s. Ik vind ook dat de club gewoon die trainer moet halen die goed is voor de club, niet die goed is voor Ton Cornelissen. Het zat vandaag mee en daar ben ik dan blij mee voor de club. Het geeft wat bevrijding denk ik.

Je hebt weinig veranderd. Waarom niet?
,,De jongens kenden deze strijdwijze. 5-3-2 verdedigend gezien en 3-5-2 aanvallend gezien. Alles wat we deden, ook in het wisselen, was duidelijk voor de spelers. Dat wilde ik ook zo. Ik zal weinig veranderen aan wat hier al werd gedaan. Straks is er een nieuwe trainer/coach en die moet dan maar verder met zijn eigen visie. Ik ga dat dan weer vanzelf horen en zien.”

Jij hebt de namen ook meegekregen neem ik aan?
,,Jawel, er wordt ook al iemand in de pers genoemd als de zekere nummer één. Maar ik ga daar niet over, dat is voor de TC en het bestuur.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS