In de zomer van 2006 fietst Rob Pronk langs de Buurtweg op de grens van Den Haag en Wassenaar. Het is prachtig weer en Rob mijmert wat voor zich uit. Langs de Buurtweg lagen ooit een grote serie voetbalvelden die toebehoorden aan clubs met namen als Paraat, ESDO, Marathon, Archipel, Maasstraat, VDS en Postalia. Zo ongeveer geheel Den Haag Noord kwam hier op zondag bijeen om de wekelijkse strijd om de bal aan te gaan. En, zeker ook niet onbelangrijk, om gezamenlijk in de clubhuizen de derde helft te vieren.
Rob vroeg zich al fietsend langs het kleine restant dat hij nog aan velden zag liggen af waar al die clubs toch gebleven waren. Thuis aangekomen pakte hij zijn computer erbij. Maar wat hij vond: weinig tot niets dat herinnerde aan al die verdwenen clubs. Soms een klein berichtje dat bijvoorbeeld vertelde over de fusie tussen VIOS, Lenig en Snel en Cromvliet, maar net zo vaak was er gewoon helemaal geen informatie te vinden. Dat feit bracht Rob tot een fraai inzicht: als er geen informatie over al die Haagse clubs te vinden is dan ga ik daar zelf voor zorgen ! Aldus was daar de geboorte van wat we 15 jaar later kennen als de ‘Haagse Voetbal Historie’.
De eerste club waar Rob zich op richtte was VDS. Voorzitter van deze club was Kees Schoenmaker, broer van de beroemde ADOspeler Lex en Rob kreeg van deze man een compleet overzicht van de club. Van het een kwam het ander. Bijvoorbeeld het contact met scheidsrechter van der Klauw die heel veel informatie binnen bracht. En Rob ging er zelf ook steeds meer op uit om aan informatie te komen. Het werkte allemaal een beetje als een lopend vuurtje. Alleen, Rob was niet zo digitaal onderlegd en had daar dus hulp bij nodig. Die kreeg hij ook zodat er warempel een echte informatiebank over Haagse voetbalclubs ontstond. En, ook bijzonder, steeds meer voetbalmensen kwamen met relikwieën naar zijn ‘voetbalmuseum’. De meest fraaie shirts, sommige ouder dan Rob zelf, sjaals, programmaboekjes, vaantjes, plakboeken, het is er allemaal.
,,Soms staat hier ineens een man voor de deur met een doos vol plakboeken. Komt van de zolder van zijn overleden vader af en weet er niks beter mee te doen dan het bij mij afgeven. Nou, laat maar komen hoor, ik vind het prachtig allemaal”, zo laat Rob weten. Op tafel ligt toevallig zo’n stapel plakboeken, vol met sterk vergeelde foto’s en artikelen uit de zestiger jaren. Vol enthousiasme pakt Rob ze beet, slaat ze open en wijst op de prachtige shirts die we zien. In zwart /wit weliswaar, maar dan wel die shirts met die prachtige V op de borst of die schitterende veter onder de hals. Peter wijst naar een shirt dat hij vorig jaar nog mocht ontvangen van bestuursleden van WIK, dat ooit in het Zuiderpark resideerde. ,,Kijk, is dit niet prachtig dan?” Rob wijst naar een jubileumuitgave van het zwart/wit verticaal gestreepte shirt dat ingelijst aan de wand hangt. Rob heeft een prachtige collectie van authentieke voetbalshirts van Haagse clubs. Een groot deel daarvan bestaat niet meer, zoals bijvoorbeeld ooit grote clubs als Kranenburg, Haaglandia (het vroegere RVC) en Tonegido. Den Haag is nog wel de stad van vier landskampioenen die nog steeds bestaan. HVV werd na Concordia Rotterdam en (Koninklijke) HFC de derde kampioen voetbal van Nederland en zou dat voor 1920 in totaal tien keer worden, HBS werd tweemaal kampioen, Quick lukte dat ook en wellicht voor velen verrassend, ook ADO werd twee maal kampioen van Nederland en wel in de oorlogsjaren 1941 en 1942.

Richt Rob zich met zijn historie speciaal op deze clubs?
,,Nee hoor. Ik ben nu vooral bezig om zo veel mogelijk informatie te verzamelen over clubs die niet meer bestaan. Juist omdat het door overlijden van oud-leden steeds lastiger wordt die informatie nog te verkrijgen. En het is gewoon niet anders, er zijn al zoveel clubs opgeheven dan wel gefuseerd dat ik daar mijn handen al meer dan vol aan heb. Maar het is ook waar dat ik het steeds weer prachtig vind als iemand mij die info in handen speelt. Ik verwerk het allemaal maar wat graag op mijn website ‘De Haagse Voetbalhistorie‘. Het ideaalbeeld, maar daar ben ik nog ver van verwijderd, is dat ik van alle Haagse clubs een compleet beeld uit het verleden kan presenteren. Overigens moet ik toegeven dat ik ook de clubs uit de randgemeenten in mijn historie heb opgenomen. Jouw club RKDEO bijvoorbeeld, daar voetballend binnen die renbaan, daar ben ik vaak geweest. En RKAVV in Leidschendam ook, mooie club.”
,,Of ik door iets of iemand gesteund word? Marginaal zeg maar. Er zijn zeker mensen die mij een warm hart toedragen. Maar als ik zeg dat ik best naar een wat grotere en meer representatieve locatie zou willen dan zou ik niet weten wie mij dat waar gaat gunnen. En ik wil ook vooral niet klagen hoor, ik doe hier flink mijn best het leuk te maken en houden en ondertussen werk ik hard door aan mijn clubbestanden.”
Terwijl dit gebeurt staat er al weer iemand voor Rob binnen. Met een clubspeld van zo’n zestig jaar oud. Een prachtig kleinood dat zijn weg in het museum weer gaat vinden. Rob heeft het overigens niet alleen bij zijn verzameling aan info en relikwieën gelaten. Er hebben al meerdere voetbaltoernooien met ‘verdwenen Haagse clubs’ plaats gevonden en ook bestaat er al een achttal boeken over de Haagse voetbalscene met titels als ‘Van Malieveld tot Melis Stokelaan’ en ‘Van de Adelaars tot de Zwarte Schapen’. Er is veel bereikt in 15 jaar tijd.
Nog wensen Rob?
,,Ja, dat ik nog veel meer info wil krijgen over al die mooie Haagse clubs en natuurlijk wil ik heel graag ook mijn collectie shirts van al deze clubs graag uitbreiden. Want dat zijn hier toch wel de blikvangers”.