HomeCompetitiesDerde DivisieREPORTAGE | Ontsporend VVOG geen partij voor subtopper Sportlust ‘46

REPORTAGE | Ontsporend VVOG geen partij voor subtopper Sportlust ‘46

Met negen tegen elf moest VVOG uiteindelijk buigen voor promovendus Sportlust ’46. Rode kaarten voor twee Harderwijkers luidden na rust het onherroepelijke echec voor de thuisploeg in. De Woerdense promovendus nestelde zich dankzij de 0-2 winst stevig in de subtop van de Derde Divisie.

Negen punten uit de eerste vier wedstrijden, voor elke willekeurige debutant mag dat zonder twijfel een droomstart genoemd worden. Sportlust-coach Patrick Loenen beaamde redelijk bescheiden dat de seizoenstart van zijn ploeg goed te noemen is. Maar hij wilde er niet van horen om die kwalificatie nog het bijvoeglijk naamwoord verrassend toe te voegen, stelde hij tegenover Voetbal247.nl. ,,Zo denk ik niet over ons presteren. Ik weet wel, de buitenwacht sprak na onze promotie al over ons als ‘het lelijke eendje’, voor iedereen te kloppen. Ik kende echter de kracht van mijn ploeg en zag ook nog eens een aantal gerichte versterkingen komen. Daardoor kan ik nu onmogelijk verrast zijn. Al kan ik pas echt iets zeggen over waar we staan als we alle tegenstanders een keer gehad hebben.”

,,Je speelt als ploeg vaker een slechte dan een goede wedstrijd”

Wat Patrick Loenen zichtbaar deugd deed, was het feit dat VVOG verslagen werd zonder zelf goed te voetballen. ,,Het was vandaag in mijn ogen niet best wat we lieten zien. Traag en weinig creatief, dat was het wel ongeveer. Het is ongelooflijk belangrijk om zoals vandaag ook je mindere wedstrijden te winnen. Je speelt immers als ploeg vaker een slechte dan een goede wedstrijd. Loopt het voetballend minder, zorg dan dat je weinig weggeeft en dat je de kansen die je krijgt erin prikt.”

Dreun
Loenen’s woorden waren naadloos van toepassing op de eerste helft. In de gelijkopgaande strijd werd aan VVOG slechts één kans toegestaan (Job Hoogendoorn zag zijn schot gekeerd door doelman Romero Antionoli, JK), plus nog een poging van afstand. Sportlust ’46 creëerde zelf ondertussen ook zo goed als niets. Uitsluitend wanneer de twee backs naar voren trokken ontstond er een begin van dreiging, maar ook niet meer dan dat. Totdat als uit het niets, spits Mark van der Weijden in de allerlaatste minuut voor rust een voorzet van Nick Verhagen nog net voor doelman Paul Eppink wist in te tikken.

Direct na die spreekwoordelijke dreun droop VVOG geslagen af richting kleedkamer. Voor VVOG-trainer Raymond Schuurman restte de zware taak om het moreel van zijn mannen weer op te vijzelen. ,,Ik heb ze voorgehouden dat ze vooral zo door moesten gaan als ze in de eerste helft deden. Want het ging helemaal niet slecht. Behalve die ene keer dat de tegenstander voor de goal kwam hadden wij de wedstrijd in handen.” De optimistische woorden van Schuurman bleken al snel aan aan dovemans oren te zijn gericht. ,,Ons voetbal was in het begin van de tweede helft helemaal weg. Om nog maar te zwijgen van wat er daarna gebeurde.”

Kaartenregen
De eerste bestraffing van oplopende frustratie in de VVOG-gelederen kon na negen minuten genoteerd worden, toen Yannick Bouw geel kreeg voorgehouden. Luttele minuten later onderging Jeffrey Snijders hetzelfde lot, maar pas echt erg werd het toen diezelfde Snijders zich aan de zijlijn opzichtig vergreep aan wervelwind Marley Berkvens (Berkvens werd door Loenen na afloop samen met invaller Mitchell van der Veer de betere speler van de middag genoemd, JK). Opnieuw geel en dus rood, waarmee het pleit in het voordeel van Sportlust ’46 was beslecht. Want de thuisploeg ondernam geen enkele zichtbare poging om in ondertal toch nog het tij te keren. Sportlust creëerde zich nu kans op kans, maar het vizier van onder andere Kesly den Haag stond bepaald niet scherp. Al was het wel Den Haag die tien minuten voor tijd de 0-2 achter Paul Eppink schoof.

,,Je moet met elf blijven staan”

VVOG stond inmiddels met negen tenen elf. Scheidsrechter Ter Brake aarzelde namelijk geen moment om Dean van Ooijen direct rood voor te schotelen. Van Ooijen’s sliding van achteren, waarbij hij Mitchell van der Veer onderuit schoffelde, kreeg hiermee die sanctie die de onbehouwen actie verdiende. Raymond Schuurman zag de kaartenregen met afgrijzen aan: ,,Die sliding, dat kan nog gebeuren in de strijd al is het niet handig, maar dat Jeffrey zo kort op elkaar twee keer geel scoort is gewoon dom. En onnodig. Je moet met elf blijven staan. En hij weet het donders goed hoor.”

Jongens met een andere kop erop
Hoe vervelend ook, de nederlaag op zichzelf kon Schuurman na afloop verder niet in paniek brengen: ,,Welnee, dit is gewoon een slecht resultaat, dat overkomt je soms. Het grotere geheel overziend zie ik mijn ploeg dit seizoen met zoveel meer plezier spelen. Toen ik vorig jaar instapte deed bepaald niet iedereen mee, om het zo te zeggen. We stonden onderaan, maar ik kreeg niet de opdracht om er per sé in te blijven. Mijn inzet werd om een team te bouwen dat weer plezier kreeg in het spelen met elkaar. Gericht namen we daarom afscheid van sommige spelers en kregen daar jongens ‘met een andere kop erop’ voor terug.”

Thuiszitten bij je vrouw?
VVOG zorgde er met aanstekelijke muziek en de vertrouwde huisspeaker voor dat de sfeer op het verlaten de Strokel toch niet helemaal desolaat was. Patrick Loenen uitte zijn waardering daarvoor en greep de gelegenheid aan om zijn licht over de corona-beperkingen voor het amateurvoetbal te laten schijnen. ,,Wat mijn eigen team betreft, ik ben maar wat blij dat wij een brede selectie hebben. Het is jammer dat sommige versterkingen nu nog geblesseerd zijn, maar gelukkig draait mijn team nu ook al goed. Het kan echter niet anders dan dat corona de komende periode weer gaat toeslaan bij clubs en dus ook bij ons, en dan kan ik iedereen keihard gebruiken. Ondertussen vind ik dat wij amateurvoetballers de handjes dicht mogen knijpen dat we nog mogen voetballen. Hoe jammer ook dat er geen publiek bij is, wees blij dat we mogen trainen en dat we op zaterdag twee keer drie kwartier los mogen. Want wat is het alternatief? Thuis zitten bij je vrouw, zeven dagen per week?”

VVOG – Sportlust ’46 0-2 (0-1)
Doelpunten: 45. Mark van der Weijden 0-1, 79. Kesly den Haag 0-2
Scheidsrechter: F.E. ter Brake

Bijzonderheden:
Rode kaarten VVOG: 57. Jeffrey Snijders (2x geel), 74. Dean van Ooijen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.