maandag, april 12, 2021
Home Competities Derde Divisie REPORTAGE | Onherkenbaar Excelsior ’31 afgeserveerd door ODIN ’59

REPORTAGE | Onherkenbaar Excelsior ’31 afgeserveerd door ODIN ’59

De grote vraag was vooraf of Excelsior ’31 en ODIN ’59 al bekomen waren van hun midweekse krachtsinspanningen in de beker. De Heemskerkers trokken op de Koerbelt uiteindelijk met 0-2 aan het langste eind, maar de twee verantwoordelijke trainers waren eensluidend in hun conclusie dat de bekerstrijd geen merkbare weerslag had op de onderlinge ontmoeting op zaterdagmiddag.

- Advertentie -

Beide ploegen kregen in beker een verlenging voor hun kiezen, en ODIN ’59 daarna ook nog een zenuwslopende reeks van maar liefst 34 strafschoppen. Er was vervolgens het verschil in speeldag, wat in het voordeel van de ploeg uit Heemskerk uitpakte. Want het maakt echt wel wat uit of je op dinsdag of zoals Excelsior ’31 pas op woensdag vol aan de bak moet. Belangrijkste verschil was echter dat ODIN’59 loon naar werken kreeg met het bereiken van de volgende ronde, terwijl de ploeg van Excelsior-trainer Jurjan Wouda aan het einde van de tweede verlenging de deksel op de neus kreeg.

Wouda paste er voor om al te nadrukkelijk een verband met het bekerechec te leggen. ,,Ik ga de bekerstrijd niet als excuus aanvoeren. Fysiek en mentaal was het absoluut niet goed bij ons, daarvan kan je achteraf zeggen dat het iets met woensdag te maken heeft. Ik zag al in de eerste helft dat we niet brachten wat we normaal brengen. We begonnen nog wel aardig qua druk zetten, maar verder ging eigenlijk alles waar mijn ploeg goed in is mis. We waren voortdurend slordig en de opbouw ging absoluut te traag, en nooit zag ik ons van kant naar kant wisselen. De afstanden waren steeds te groot, waardoor we de druk niet volhielden. We moesten er even overheen komen, even het stapje extra om door te drukken, maar dat kwam er geen moment van.”

Stroperig
Het stroperige Excelsior-spel was geen moment het aankijken waard. Met dank aan de degelijke defensie voor hem, zag ODINdoelman Joost Meendering werkelijk niets op hem afkomen, een enkel schot van afstand daargelaten. Het was dan ook niet verrassend dat zijn coach Ted Verdonkschot na afloop de samenwerking tussen doelman en defensie als één van de sterke punten van zijn team in deze wedstrijd benoemde.

Alsof ze voelden dat van dit Excelsior niet heel veel te duchten was, kropen de Heemskerkers richting het rustsignaal uit hun schulp. Vanuit de 5-3-2 opstelling werd steeds vaker het wapen van de snelle omschakeling gevonden. Gevolg was dat doelman Melvin Koetsier van de thuisclub een paar keer wél aan de slag moest, een taak waarvan hij zich overtuigend kweet.

,,Dit was onze slechtste wedstrijd dit seizoen”

Wissels
Niemand zou er gek van hebben opgekeken als Jurjan Wouda in de rust twee of drie spelers had gewisseld. En dat niet omdat er enkele finaal uit de toon vielen, nee bij de Rijssense veldspelers was de malaise algemeen. ,,Ja, ik heb over wissels gedacht,” erkende Wouda na afloop. Hij besloot het echter nog even aan te zien, maar dat werd maar heel even. In de tiende minuut na de hervatting stuurde hij Jasper Veltkamp en Niels Leemhuis (niet in de basis omdat Desney Bruinink op zijn positie een kans kreeg) de wei in om het tij te keren. Broodnodig, omdat Niels Buijs drie minuten daarvoor ODIN ’59 uit een klutsbal na een hoekschop ODIN ’59 op voorsprong had gebracht.

Het spel van Excelsior werd er zowaar direct een stuk energieker van. Ted Verdonkschot zag zijn ploeg plotsklaps wat in de verdrukking komen. Luid roepend probeerde hij zijn ploeg terug in het gareel te krijgen: ,,Houd de bal in de ploeg.” Want juist op dat punt verzaakten de Heemskerkers even, waar ze in de ogen van hun coach voor de rest van de wedstrijd juist heel behoorlijk de bal vasthielden als dat nodig was.

Bleek aftreksel
Excelsior ’31 kon echter niets met het overwicht, de nu wat snellere opbouw strandde onveranderd in slordigheid. Gerenommeerde aanvalskrachten als aanvallende middenvelder Hielke Penterman en goaltjesdief Hakim Ezafzafi waren en bleven een bleek aftreksel van wat zij in werkelijkheid in hun mars hebben. Ezafzafi bijvoorbeeld kreeg pas een minuut of tien voor tijd zijn eerste schietkans, maar zag die verdwijnen in de grijpgrage handen van Meendering. Ezafzafi werd overigens maar hoogstzelden bereikt, reden waarom hem niet eens veel kwalijk was te nemen.

In de slotfase bezegelde één van de snelle omschakelingen van ODIN ’59 het lot van de thuisploeg definitief. Geklungel op het middenveld leidde een overname in, waarna de 3 tegen 2-situatie perfect werd uitgespeeld met een geplaatst schot van Spits Thom de Vries als doeltreffend eindresultaat.

,,Mijn ploeg voetbalde zoals ik het wil”

ODIN-trainer Ted Verdonkschot toonde zich in zijn nabeschouwing tevreden. ,,Het was nog niet groots, maar ik zag mijn ploeg wel voetballen hoe ik het wil. In de eerste helft waren we al de betere ploeg, veel gevaarlijker ook in de omschakeling. We legden de bal vaak goed in de diepte en tussen de linies. Onze 5-3-2 verschuift dan heel snel naar 3-2-5.”

Hoewel de drie punten erbij (notabene in de eerste uitwedstrijd van ODIN ’59 dit seizoen) met vreugde werden begroet, wilde de ervaren coach zich niet wagen aan toekomstbespiegelingen. ,,Kom nou zeg, dit was pas onze 4e wedstrijd. Nog 29 of 30 te gaan, jòh waar praten we over.”

Geen paniek
Even later benadrukte Jurjan Wouda nog maar eens dat hij zijn ploeg niet had herkend: ,,Dit was onze slechtste wedstrijd dit seizoen. Het was van begin tot eind niet goed. Wie zegt dat dit Excelsior onherkenbaar is vergeleken met het Excelsior van de eerste wedstrijden dit seizoen, heeft gelijk. Het verschil met vorige week tegen SteDoCo was te groot, en daar is geen excuus voor. Maar kom op, je kunt een wedstrijd verliezen zonder dat er direct paniek uitbreekt. Het is zaak om van deze wedstrijd te leren. Maandag gaan we weer trainen en dan gaan we er de volgende zaterdag weer vol tegenaan.” Waarna Wouda beaamde dat eerst nog maar moet worden afgewacht of strengere corona-maatregelen geen roet in het eten gaan gooien.

Excelsior ’31 – ODIN ’59 0-2 (0-0)
Scheidsrechter: T. Hardeman
Doelpunten: 52. Niels Buijs 0-1, 87. Thom de Vries 0-2

- Advertentie -
Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..

GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Voetbalshirts

Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..