zondag, april 18, 2021
Home Competities Hoofdklasse REPORTAGE | Meppeler clubs werken aan fusie

REPORTAGE | Meppeler clubs werken aan fusie

De drie Meppeler voetbalclubs, Alcides, MSC en FC Meppel, onderzoeken met vereende krachten de mogelijkheid om tot een fusie te komen. Zo ontstaat wellicht in de toekomst één van de grootste clubs van het Noorden. Een reportage over een veelomvattend traject, dat gezien de stroperige besluitvorming rond weekendvoetbal in de toekomst voor mogelijk veel meer clubs nuttig of noodzakelijk kan gaan worden.

- Advertentie -

De clubs delen momenteel gezamenlijk het sportpark Ezinge langs de A32 en denken op vele terreinen de nodige winst te halen uit een uiteindelijk volledig samengaan. De huidige situatie per club:

  • Alcides, opgericht 14-11-1907,plm. 800 leden, clubkleuren geel/zwart, zondag hoofdklasser en zaterdag 5e klasser.
  • MSC, opgericht 10-04-1910, plm. 700 leden, clubkleuren zwart/wit, zaterdag 5e klasser. (tot voor kort zondag  hoofdklasser)
  • FC Meppel, opgericht 24-02-1930, plm .800 leden, clubkleuren groen/wit, zaterdag 2e klasser.   

Een eerste vorm van samenwerking was er al een aantal jaar geleden, met name in het jeugdvoetbal. Maar twee jaar geleden kwam de samenwerking in een stroomversnelling. Het besef ontstond dat een mogelijke brede samenwerking, nog liever een fusie, vele voordelen kon opleveren. De clubs formeerden een speciale onderzoekscommissie, genaamd “Onderzoekscommissie Samenwerking”. Deze commissie bestond uit drie onafhankelijke zwaargewichten van buiten de drie clubs aangevuld met twee leden van elke club. Ex KNVB bestuurders Jan van Driel en Harry Been alsmede Floris van Es (afgestudeerd Sportkunde) vormden de drie onafhankelijke personen in de 9 koppige commissie. De opdracht voor de commissie luidde: onderzoek doen naar een zo groot mogelijke samenwerking, indien mogelijk leidend tot een fusie. De overwegingen om richting fusie te gaan werden nog eens duidelijk gemaakt in het door deze commissie geproduceerde rapport. De clubs overwogen een toekomst met een teruglopend ledental, ontgroening/vergrijzing, vrijwilligerstekort op langere termijn, demografische ontwikkelingen, minder in groepsverband willen sporten en oplopende kosten.

2000 a 2500 leden
De commissie onderzocht de financiele cijfers (de clubs zijn alle drie kerngezond), het vrijwilligerspotentieel, het technisch kader, de accommodatie, de clubculturen, het aanbod dat een nieuwe grote club haar leden kan bieden, kader en bestuur en organisatie. De conclusies van de commissie waren zeer positief, met daarbij de aantekening dat de beslissingen omtrent de accommodatie van levensbelang zullen zijn en er daarnaast voorzichtig moet worden omgegaan met de culturen (het verleden) van de clubs. In de praktijk betekent dit dat de drie losstaande clubhuizen moeten worden ingeruild voor één groot nieuw gebouw met de aantekening dat deze dan in het hart van het terrein zou moeten verrijzen dan wel dat er een volledig nieuwe accommodatie elders in de gemeente zou moeten worden ontwikkeld. En omdat de nieuwe club een ledental van 2000 a 2500 mag verwachten gaat het dan wel om een groot terrein met bijbehorende gebouwen. In Meppel ontstaat met deze fusie meteen één van de grootste amateurvoetbalclubs in het Noorden van het land. Aandachtspunt is overigens ook nog de huidige aanwezigheid van een atletiekclub op sportpark Ezinge.

De uiteindelijk door de commissie te verwachten positieve effecten van een fusie werden in het eindrapport ook omschreven. Een grotere vereniging biedt voetbal op werkelijk elk niveau, dus kan ieder lid ook op eigen niveau spelen. Dat geldt voor prestatief en recreatief, jeugd, vrouwen/meisjes, 7 x 7 en zelfs G-voetbal.

Weekendvoetbal
Voorzitter Arjan Jonkers van MSC vult de informatie aan: ,,Wij hebben 4 jaar geleden al ons nek uitgestoken in de discussie aangaande ‘weekendvoetbal’. Wij gingen in die tijd met regelmaat richting Randstad en andere oorden van diezelfde afstand. Best leuk af en toe, maar met enorme reisafstanden. Dat kostte ons niet alleen veel tijd en geld, maar diezelfde clubs waar wij heen gingen moesten ook naar ons toe komen. Dan hadden zij die kosten weer. Over en weer brachten we elkaar ook nauwelijks recettes en clubhuisopbrengsten. In diezelfde tijd had ik met “weekendvoetbal” zomaar tien clubs uit het zaterdagvoetbal kunnen hebben die hier in een straal van 20 kilometer gevestigd zijn. Ik blijf daar naar kijken als een gemiste kans.

Met deze fusie hopen wij niet alleen een grote verscheidenheid aan voetbal te kunnen bieden. We maken ook van drie besturen één bestuur en we kunnen goed kijken naar ons vrijwilligersbestand. Op een aantal kostenposten kun je zo vanzelf ook flink besparen. We hebben al ontdekt dat we puur prestatievoetbal alleen op zaterdag moeten doen, maar het overige voetbal kan in principe op zowel zaterdag, zondag als ook door de weeks.”

Hoe is het met de huidige kwaliteit van sportpark Ezinge ?
,,De gebouwen zijn redelijk, maar vragen om onderhoud. Het kunstgras is aan vervanging toe en dat geldt ook voor de atletiekbaan. Mochten we op Ezinge blijven dan moet er een nieuw clubhuis worden gebouwd, met verreweg de voorkeur midden op het terrein. Het huidige sportpark ligt wel goed bereikbaar en daar zal bij eventuele verhuizen naar een nieuw terrein natuurlijk wel op gelet moeten worden. Als we zo’n 2300 leden willen verwelkomen hebben we daar ook nog een hoop tegenstanders bij nodig om iedereen te laten voetballen. Het is ook de bedoeling dat we straks echt dagelijks actief zijn op het sportpark. Dat vraagt om goede bereikbaarheid.”

U heeft onlangs de leden online geïnformeerd.
Dat is natuurlijk van essentieel belang. Uiteindelijk hebben zij het laatste woord. Het idee om te gaan fuseren is breed gedragen binnen de drie clubs, maar je moet dat ook willen. We blijven steeds uitleggen wat het belang is, ook aan de twijfelaars. Openheid naar de leden moeten we blijven bieden. Op 19 april a.s. hebben de drie clubs een ledenvergadering. En alle drie die clubs zullen dan weer open en eerlijk naar de leden zijn.”

De commissie heeft via een lijvig rapport haar bevindingen vastgelegd. Wat gaat er nu volgen?
,,In het rapport beveelt de commissie na raadpleging van de leden de installatie van een commissie aan die de fusie daadwerkelijk gaat begeleiden. Vanuit die commissie kun je dan weer aan subcommissies denken. Bijvoorbeeld eentje die het financiële traject gaat begeleiden, eentje die het onderwerp clubhuizen op zich neemt etcetera. Maar inderdaad, er zijn nog veel  beslissingen en hobbels te nemen en veel mensen nodig om dat in goede banen te leiden.”

Wordt er al een beetje gespeculeerd over bijvoorbeeld waar de club zal gaan instromen in de piramide en met welke clubkleuren de club zal gaan spelen?
,,Nee hoor, dat zijn zorgen van later. Natuurlijk zijn dat leuke vragen, maar ik ga er mijn handen nu nog niet aan branden. Met name die kleuren zijn een delicate kwestie en daarover zullen we ook zeker als de tijd er rijp voor is met de leden in gesprek gaan.”

Heeft u een tijdspad afgesproken waarbinnen de fusie een feit moet zijn?
,,Nee, en daar zijn we ook heel blij mee. Er is geen noodzaak om er haast mee te maken. Vaak is dat wel zo bij fusies, bijvoorbeeld vanwege de financiële situatie bij een club. Daar hebben wij geen last van, noch van druk van of naar de politiek in Meppel. Wij worden in de raadsvergaderingen steeds wanneer dat nodig is meegenomen maar we leggen elkaar ook in die zin geen onnodige tijdsdruk op”.

Zelfs zonder tijdsdruk is het spannend?
,,Het is een hele grote onderneming, maar tegelijk ook mooi. De samenwerking bijvoorbeeld met de besturen en commissies, met zijn allen proberen zoiets moois tot stand te brengen, dat is een fantastisch proces om met zijn allen in te zitten. En ja, het is spannend tot we er klaar mee zijn. Tot we de leden van alle drie de clubs happy bij elkaar in hetzelfde clubhuis zien zitten. Of buiten een goaltje zien maken natuurlijk.”

- Advertentie -
Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..

GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Voetbalshirts

Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..