dinsdag, maart 9, 2021
Home Clubs IJsselmeervogels REPORTAGE | IJsselmeervogels staat er als het moet; huiswerk voor 'titelkandidaat' Rijnsburgse...

REPORTAGE | IJsselmeervogels staat er als het moet; huiswerk voor ‘titelkandidaat’ Rijnsburgse Boys

IJsselmeervogels heeft zaterdagmiddag het seizoen op de best mogelijke wijze afgetrapt. Op de eigen Westmaat zagen de ongeveer 500 aanwezige toeschouwers hoe de wedstrijd tegen (mede-)titelfavoriet Rijnsburgse Boys vrijwel heel het duel gelijk op ging. De ploeg van nieuwe trainer Berry Smit trok vlak voor tijd uiteindelijk aan het langste eind, toen verdediger Kevin van Diermen de 2-1 binnenkopte en het zodoende de drie punten in eigen huis hield. Het eerste deukje in het Rijnsburgse harnas werd daarmee een feit. Eindstand: 2-1

- Advertentie -

Wisselend succes in de voorbereiding
“Een slechte generale repetitie, is een goede uitvoering.” Dat was een beetje het motto waar de fans van IJsselmeervogels zich de laatste weken aan hebben moeten vasthouden. De ploeg kende een zeer matige voorbereiding met nederlagen tegen o.a. Derde Divisionisten Hercules (0-1), Sparta Nijkerk (4-0) en ook mede-Tweede Divisionist AFC bleek in de voorbereiding te sterk voor de ploeg van nieuwbakken trainer Berry Smit. De Volendammer gaf in de voorbereiding al aan kopzorgen te hebben over de prestaties en samenstelling van zijn team en sprak al openlijk uit zijn team niet te beschouwen als titelfavoriet in de Tweede Divisie.

Wie wél tot de titelfavorieten in dezelfde competitie gerekend mag worden, is uitgerekend tegenstander Rijnsburgse Boys. De equipe van trainer Henk Wisman behield op Joël Tillema (AFC) na, al haar vaste waardes en vulde het team aan om dit jaar misschien écht een keertje een gooi te gaan doen naar het eremetaal in de hoogste Nederlandse amateurcompetitie. Sterkhouders als Dani van der Moot, Bram Ros, Jeroen Spruijt, Jeffrey Jongeneelen en Furhgill Zeldenrust bleven de club allemaal trouw en zagen onder andere keeper Wesley Zonneveld (Scheveningen), verdedigers Rob Zandbergen (VVSB) en Dennis van der Plas (Quick Boys) samen met middenvelders Ian van Otterloo (Ter Leede) en Bram de Bruin (Barendrecht) aansluiten om de selectie van nog meer kwaliteit te voorzien. De Uien kenden bovendien een goede voorbereiding met zeges op Derde Divisie-clubs Ter Leede, ODIN’59, Westlandia & FC Lisse en reisden dus vol vertrouwen af naar het rode gedeelte van Bunschoten-Spakenburg.

Puzzel
De eerste wedstrijden van het seizoen zijn altijd een puzzel voor de trainers. Nieuwe spelers, een nieuwe dynamiek en ritme/vorm spelen allemaal een belangrijke rol in de uiteindelijke beslissing. Berry Smit liet zijn team beginnen in een 4-3-1-2-formatie, waar Jaimy Schaap onder de lat begon en Jeffrey Buitenhuis, Kevin van Diermen, Marciano van Leijenhorst en Sanny Monteiro de verdediging vormden. Vanwege het gebrek aan een échte linksback moest Monteiro zijn geliefde rechterflank dus inruilen voor een plaatsje aan de andere kant. Op het middenveld waren Eef van Riel samen met nieuwkomers Philippe van Arnhem & Gerry Vlak de controlerende spelers terwijl Mike van der Ban (ook al een nieuwkomer) daarvoor speelde om het spitsenduo Ahmed el Azzouti/aanvoerder Danny van den Meiracker te ondersteunen. Geen plaats dus voor middenvelders Maikel de Harder en Mike van de Laar. Eerst genoemde zat wel op de bank en zou in de tweede helft invallen, terwijl Van de Laar een schorsing meenam uit vorig seizoen en dus vanaf de tribune moest toekijken.

‘Het schot van Bram de Bruin leverde niets meer op dan een humoristische tweet van het IJsselmeervogels-Twitteraccount.’

Ook bij Rijnsburgse Boys een paar nieuwe gezichten. Zo lijkt keeper Wesley Zonneveld de concurrentiestrijd met Bradley van der Meer gewonnen te hebben en startte de oud Telstar-doelman onder de lat. Achterin hadden Bert Koomen, Roderick Gielisse, Masies Artien en Rob Zandbergen vandaag de taak om de spitsen onschadelijk te maken. Het middenveld bestond uit Bram Ros, Bram de Bruin en Jeroen Spruijt en aanvallend waren Max Hudepohl, Dani van der Moot en Furhgill Zeldenrust verantwoordelijk voor het stichten van het gevaar bij het vijandelijke doel. Hudepohl speelde op de plaats van Jeffrey Jongeneelen, die door een blessure niet in staat was om te spelen.

Weinig vuurwerk
Ondanks dat de wedstrijd tussen IJsselmeervogels en Rijnsburgse Boys – op papier – een échte topper is en een schitterend affiche om het seizoen te starten, was er in de eerste fase van de wedstrijd nog niet veel vermaak te bespeuren. IJsselmeervogels kreeg vooral de bal van Rijnsburg en probeerde met een hoge verdedigingslinie de gasten zo veel mogelijk onder druk te zetten. Rijnsburg leek daar echter niet heel erg van onder de indruk en kwam eigenlijk maar zelden in de problemen. Bovendien kreeg het zelf de mogelijkheid om de snelheid voorin te gebruiken, omdat de verdedigingslinie van de thuisploeg vaak tegen of over de middenlijn stond gepositioneerd. Na een kwartiertje spelen leverde deze situatie de eerste kans van de wedstrijd op toen linksbuiten Zeldenrust amper werd aangepakt en vanaf de linkerflank de zestien in kon dribbelen. Het schot wat hij hierna produceerde was gevaarlijk, maar verdween in het zijnet zonder dat keeper Schaap in actie moest komen. De eerste kans in een wedstrijd die tot toen toe nog niet ontbrand was en er nog zeker geen sprake was van vuurwerk. IJsselmeervogels moest al vroeg wisselen toen Van Leijenhorst geblesseerd raakte bij het blokkeren van een schot van Jeroen Spruijt. Hij werd vervangen door de van Almere City overgekomen nieuweling Mitch Willems.

Opgelucht adem
Rond het half uur spelen leek de wedstrijd wat losser te raken. Beide ploegen lieten aanvallend wat meer van zich zien en dit leverde voor beide ploegen een megakans op. Eerst was het IJsselmeervogels dat op 1-0 had moeten komen door Mike van den Ban. Uit een corner van Eef van Riel kopte Van den Meiracker de bal door en kon Van den Ban vanaf een meter of 5 de bal in het doel werken. De aanvallende middenvelder schoot de bal echter over het goal van Zonneveld en zo haalde alles met een zwart/geel hart opgelucht adem. Twee minuten na deze reuzekans konden ook de toeschouwers van de thuisploeg opgelucht adem halen. Via een scherpe voorzet van Zeldenrust creëerde hij een dot van een kans voor spits Van der Moot, die de bal bij de tweede paal kon inglijden. Schaap was kansloos en zag de bal langs hem gaan, maar zag tot zijn geluk de bal rakelings langs de paal gaan en over de achterlijn vliegen. Zo overleefden beide ploegen een 100% scoringskans en leek de rust te gaan worden behaald met de brilstand op het scorebord.

Effectief vlak voor de thee
Dit was echter niet het geval, want IJsselmeervogels kwam in de 42e minuut ineens op voorsprong. Een fraaie individuele actie zorgde ervoor dat El Azzouti zich door de Rijnsburgse defensie wurmde en Zonneveld vanaf een meter of 10 kansloos liet. Heel lang konden de Rooien echter niet genieten van hun voorsprong, want voordat scheidsrechter Frank van den Elzen voor rust kon blazen, was de stand via Jeroen Spruijt alweer in evenwicht gezet. De middenvelder kopte een goede voorzet van linksback Zandbergen vanaf dichtbij tegen de touwen en zo gingen beide ploegen met een 1-1 stand aan de thee.

Humor
Ook in het begin van de tweede helft kon de wedstrijd maar zelden het vermaak bieden dat je verwacht bij een affiche als deze. Beide ploegen gaven weinig weg en konden aanvallend niet veel creëren. Het eerste schotje van de tweede helft volgde pas na bijna een uur spelen. Echter leverde het schot van Bram de Bruin niets meer op dan een humoristische tweet van het IJsselmeervogels-Twitteraccount.

Impasse
Rijnsburg oogde gevaarlijker, maar kon, ondanks de geroemde voorhoede, vandaag maar weinig laten zien. Ook spits Van der Moot zat in de tang bij de defensie van de thuisploeg en werd maar zelden gevaarlijk. Henk Wisman had ondertussen nieuwe aankopen Delano Asante en Ian van Otterloo ingebracht om wat nieuwe impulsen aan te boren, maar de Vogels bleven toch vrij gemakkelijk overeind. Zo leek de wedstrijd af te stevenen op een gelijkspel, wat op basis van de wedstrijd ook zeker niet onverdiend had geweest. Beide ploegen hielden elkaar prima in evenwicht en een winnaar zou misschien de onderlinge verhoudingen niet goed weergeven.

Vandaag is rood
Toch kwam er vlak voor tijd nog een winnaar van deze wedstrijd. Uit een standaardsituatie van Eef van Riel ontstond een onoverzichtelijke situatie voor het doel van Zonneveld waar El Azzouti de bal bij Kevin van Diermen kon krijgen. De verdediger zag zich, ondanks de drukte, toch in staat om de bal met de kop te toucheren en zodoende Zonneveld te verslaan met een bal in de lange hoek. Het leverde feest op de Westmaat, want dit moest toch de beslissende treffer zijn die de eerste driepunter van het seizoen zou binnenhalen? Maikel de Harder had daarna definitief een eind kunnen maken aan alle onzekerheid, maar de middenvelder speelde een counter niet goed uit en verzuimde daarmee de genadeklap uit te delen. Dit moest de invaller nog bijna duur betalen, want in de Rijnsburgse tegenstoot kreeg uitgerekend de mee naar voren getrokken verdediger Artien dé kans op de 2-2. De verdediger, die een goede wedstrijd speelde, kreeg zijn vrije kopkans niet op doel gericht en zag de bal naast vliegen. Alles met een rood hart haalde andermaal opgelucht adem en wist dat de zege daarmee in de tas zat.

What’s next?
Zo verliest de ene titelfavoriet daarmee van de andere kanshebber. Een gelijkspel had misschien verdiender geweest, maar IJsselmeervogels gaat via de late treffer Kevin van Diermen (door de speaker Kevin Winter genoemd….) met de punten aan de haal. Een belangrijke zege voor de manschappen van Smit, die een pittig programma heeft zo aan het begin van de competitie. De Vogels hebben namelijk volgende week andermaal een loodzware wedstrijd op het programma als de ploeg van Smit naar het oosten des lands moet afreizen om op de Boshoek de wedstrijd tegen HHC Hardenberg af te werken. Voor de Rijnsburgse Boys volgende week – op papier – een makkelijker potje. De ploeg van Wisman kan (/moet) dan de eerste driepunter van het seizoen pakken als de beloftes van Jong Volendam te gast zijn op de Middelmors.

- Advertentie -
GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Recente REACTIES