dinsdag, 23 juli 2024
Voetbal247.nlClubsKoninklijke HFCREPORTAGE | HFC wint in generale voor Spakenburg bij Telstar, spitsenmanagement nodig...

REPORTAGE | HFC wint in generale voor Spakenburg bij Telstar, spitsenmanagement nodig bij HFC

HFC oefende dinsdagavond op Sportpark Schoonenberg tegen Telstar. De Koninklijke won met 1-2 en dan kan Gertjan Tamerus een lach niet onderdrukken. Bij HFC ontbraken Danny Hols, André Morgan en Wessel Boer. Jordy Hilterman begon op de bank en Roy Castien stond weer in de basis. Jeffrey van der Heijden scoorde, na zaterdag tweemaal gescoord te hebben voor HFC-zaterdag, wederom. Mitchel Honcoop nam de andere treffer voor zijn rekening.

Spakenburg
Zaterdag wacht HFC de uitwedstrijd bij Spakenburg en dat is voor Roy Castien een bijzondere wedstrijd. De Zandvoorter stond bij de Blauwen onder contract, maar kon geen basisplaats veroveren. Het eerste seizoen stond hij slechts acht keer in de basis, scoorde wel vier keer en leverde twee assists af. De nieuwe trainer Eric Meijers zag het niet in hem zitten en hij koos voor een terugkeer naar de Spanjaardslaan. Hier belandde hij terug in de warmte van de moederschoot.

Trainer Gertjan Tamerus gaf aan de gebruiksaanwijzing van de spits annex middenvelder te kennen. Hij haalde hem als B-junior uit de jeugd van Zandvoort naar HFC, trainde hem in de A-jeugd en heeft hem nu bij het eerste elftal wederom al ruim een jaar onder zijn hoede.

UEFA Pro
Waar zijn collega en vriend Anthony Correia van Katwijk zich al heeft opgegeven, maar nog niet is toegelaten, voor de UEFA Pro cursus twijfelt Tamerus nog. Uiteraard heeft hij de ambitie om in het betaalde voetbal te werken maar de vraag is hoe een en ander is in te passen in zijn dagelijkse leven.

Praktijk
Maar niet getreurd. In plaats van theorie leert de oefenmeester bij HFC wekelijks in de praktijk. Vanaf het begin van het seizoen deed hij aan spitsenmanagement. De trainer wilde er het liefste een spits bij hebben. Ook al omdat Jeffrey van der Heijden, ex-AZ-jeugd, nog geblesseerd was en hij zag dat Mehmet Yüksel nog geen negentig minuten voluit kon spelen.

Daarnaast had Jordy Hilterman privé ook andere zaken aan zijn hoofd en haalde Franklin Lewis zijn niveau van twee jaar geleden nog niet.

Dus zorgde Tamerus ervoor dat Castien, middels een personal trainer en fysiotherapeut, fit bleef. Een jaar geleden zei de trainer. ,,Roy is de man van de steekpass en iemand die uit de tweede lijn kan schieten. Als hij hard voor het team werkt, dan doen zijn dat voor hem en dan kan Roy het verschil maken.”

Castien geldt als een van meest getalenteerde voetballers van HFC. Hij is de man met de wondersloffen en de magische linker en heeft de extra opofferingen – dieet, extra individuele training- van Danny Hols en André Morgan niet nodig om toch op dit niveau te kunnen presteren.

Dit seizoen scoorde hij zes keer, waaronder beeldschone treffers. Op de achtergrond diende zich echter ook de 19-jarige Mehmet Yüksel aan. De Haarlemmer werd in het begin van de competitie alleen nog als invaller gebruikt, maar krijgt meer en meer speelminuten en mocht afgelopen zaterdag negentig minuten blijven staan. En Yüksel scoorde ook nog de 1-1.

Spits
Hij startte dan ook tegen Telstar met Sietse Brandsma in de spits. Castien speelde daar vlak achter op een plek die Hilterman, Lewis en Gerry Vlak voorheen invulden. Hilterman startte op de bank, Vlak was een van de controleurs in het 5-3-2-systeem, al gaf de club op haar site aan dat er in 5-2-3 werd gestart.

Keeper
Door de absentie van Boer acteerde alleskunner Jim Hulleman wederom als vrije verdediger. Achter hem stond reserve doelman Richard de Groot die speelde vanwege de afwezigheid van de geblesseerde Mitchel Michaelis en de huidige eerste man Duke Verduin.

In de tweede helft viel de lang geblesseerde Jeffrey van der Heijden in. In augustus 2020 viel hij in de voorbereiding tegen Ter Leede al uit met een hamstringblessure. Net hersteld speelde hij vlak daarna welgeteld 180 tellen mee met HFC-zaterdag, waarna hij met een dikke knie van het veld ging. De revalidatie nam ruim een jaar in beslag.

Afgelopen weekend maakte Van der Heijden al speelminuten in HFC-zaterdag en scoorde tweemaal. Ook tegen de Witte Leeuwen was hij trefzeker. Waardoor Tamerus opeens wat ruimer in zijn keus zit.

Topscorer
Zaterdag is het in het blauwe deel van het gespleten voetbaldorp Spakenburg een weerzien met oude bekende Floris van Der Linden. De ex-spits van HFC heeft er dit seizoen al tien treffers inliggen, Castien scoorde zes maal.

Visitekaartje
Castien is er zaterdag tegen zijn oude club op gebrand om zijn visitekaartje af te geven. Psychologisch gezien kan de oefenmeester gebruik maken van deze revanchegevoelens door hem op de juiste manier te prikkelen.

Het is een mooie uitdaging die hij op de theoretische UEFA PRO-opleiding wellicht niet krijgt, maar in de praktijk bij HFC wél.

De vraag is hoe Gertjan Tamerus zijn spitsenmanagement tegen Spakenburg zal invullen. Met Brandsma, Yüksel en Castien in de basis? Of met Hilterman of Gerry Vlak op 10 en Castien, Lewis en Van der Heijden als jokers?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD