maandag, november 29, 2021
HomeCompetitiesTweede DivisieREPORTAGE | HFC laat punten liggen tegen Scheveningen maar ‘bouwt’ aan persafdeling

REPORTAGE | HFC laat punten liggen tegen Scheveningen maar ‘bouwt’ aan persafdeling

Koninklijke HFC heeft – bijna- alles. Een bloeiende jeugdafdeling, talent dat doorstroomt naar het eerste elftal, het vlaggenschip dat goed presteert, G-voetbal en een nieuwe accommodatie die in aantocht is. Het ontbreekt de club alleen aan een perschef. Voor en na het duel met Scheveningen – 1-1- leidde het wederom tot kolderieke situaties.

Professionalisering
Koninklijke HFC heeft de afgelopen jaren vele stappen gezet richting professionalisering. De oudste vereniging van Nederland wordt op bestuurlijk niveau nog steeds geleid door vrijwilligers. Ex-voorzitter Gert-Jan Pruijn werd in de eerste competitiewedstrijd, uit bij Noordwijk, al voorzichtig gepolst over de organisatiestructuur. Het was de eerste kennismaking van de man met de blocnote met de ex-preses.

Destijds viel al op dat de werkomstandigheden voor de pers in tegenstelling tot bij topclubs als IJsselmeervogels, Rijnsburgse Boys en Noordwijk nog waren achtergebleven. Pruijn zei destijds. ,,Ik heb veel kunnen professionaliseren binnen de club, maar sommige zaken gaan al tientallen jaren op een bepaalde wijze. Met loyale mensen die hun eigen verantwoording en hobby kunnen uitoefenen. Je kunt niet alles overhoop halen.’’

Ontvangst
Zaterdag voor het duel met Scheveningen was het wederom Ground Hog Day. Geen perschef, geen ontvangst, geen drankje, geen hapje. Bij aankomst in de bestuurskamer is zelfs een opstelling in geen velden of wegen te bekennen. Voorzitter Dirk Jan Rutgers ontvangt de journalist en vraagt of het buiten warm of koud weer is en of hij een jas aan moet doen. Na lang vragen en zoeken treft de journalist nog een lijstje met namen aan die naast de speaker ligt. Dat een scribent HFC positief of negatief in het nieuws kan brengen, daarvan zijn weinig mensen binnen de HFC-familie zich bewust.

Belangen
Velen hebben hun eigen eilandje en hun eigen – sociale- belangen en overzien het geheel niet. Na enkele discussies met de pers lijkt Gertjan Tamerus tot inkeer gekomen. Enkele weken geleden liepen de trainer en Hoofd Jeugdopleiding Caspar Dekker de man met de blocnote bij AFC-TEC tegen het lijf. En werd er klare taal gesproken. De trainer luchtte zijn hart, de stukjesschrijver zoomde uit en keek vanuit de waarnemerspositie naar de situatie.

En dacht pro-actief mee. Hij meldde dat hij na HFC-IJsselmeervogels bijna een half uur moest wachten voordat een speler aanspreekbaar was. De perschef van IJsselmeervogels haakte daar slim op in en vroeg wat hij kon betekenen. Hij haalde direct Khalid Tadmine naar buiten. ,,Helaas hebben wij geen persvoorlichter’’ zei Tamerus bij AFC-TEC. ,,HFC wordt nog grotendeels door gerund door vrijwilligers.’’

Teammanager
Wel ging de trainer in op het verzoek van de journalist om  de teammanager of ex-voorzitter Gert- Jan Pruijn te polsen om spelers na de wedstrijd af te leveren voor het journaille. In de functie van teammanager dien je vooral loyaal te zijn naar de hoofdtrainer, organisatorisch goed te zijn én dien je ook communicatief sterk te zijn. En het is een pré als je een voetbalverleden hebt en weet hoe de journalistiek werkt. VV Katwijk heeft niet voor niks Michiel van Dam aangesteld.

Binnen HFC viel de keuze op de loyale en door Tamerus geprezen teammanager. In het dagelijks leven werkzaam in een geheel andere wereld, die van de beveiliging. De trainer houdt van betrouwbare en loyale volgelingen en vaart blind op deze rechterhand.

Het duel met Scheveningen eindigde in een gelijkspel en daarmee kreeg de Koninklijke te weinig. Wel moest de thuisclub wederom een achterstand wegpoetsen. Mike de Niet scoorde na een halfuur, Wessel Boer maakte na de rust gelijk. HFC steeg naar de derde plaats op de ranglijst.

Kolderieke situatie
Na afloop ontstonden er – niet voor het eerst dit seizoen- een aantal kolderieke situaties voor de kleedkamerdeur. De geblesseerde Jordy Hilterman liep naar buiten richting journalist die hem vroeg naar de aard van zijn blessure. Dit was tegen het zere been van de teammanager.

,,Je mag niet met Jordy praten!! Je moet eerst een verzoek bij mij indienen!! Dan haal ik ze uit de kleedkamer! En dan heb je toestemming!!’’, zei hij op de toon van een geagiteerde Louis van Gaal.

Journalist: ,,Maar Jordy is al uit de kleedkamer dan ben ik toch vrij om hem aan te spreken?’’

Teammanager: ,,Nee dat mag niet! Dat is de afspraak die ik met Gertjan heb gemaakt.’’

Stoïcijn
Hilterman vervolgde stoïcijns zijn verhaal. Inmiddels was ook aanvoerder Danny Hols naar buiten gekomen. Die had een afspraak met de journalist. Doel was om de afgelopen acht duels te evalueren. Hols voelde de stemming aan en ging zonder een woord te wisselen snel douchen.

Ex-preses Gert-Jan Pruijn volgde de conversatie vanaf een afstand. En schatte het geheel goed in. ,,Wellicht viel het geval met Jordy wel buiten de gemaakte afspraken’’, zei hij.

Evaluatie
Voor mensen van het kaliber Pruijn, Tamerus en ook voorzitter Dirk Jan Rutgers is het een noodzaak om te inventariseren waar het misgaat in de communicatie. En welke persoon het meest geschikt is om bij een club met de allure van HFC de pers te ontvangen en de contacten te onderhouden. Een mooie rol lijkt er te zijn weggelegd voor preses Dirk Jan Rutgers. Hij is ook werkzaam als mediator bij organisatievraagstukken en samenwerkingen tussen instellingen.

Foto’s: Pim Hols

ZZP-boekhouder

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS