vrijdag, oktober 22, 2021
HomeCompetitiesTweede DivisieREPORTAGE | HFC bewijst aan ‘Vogels’ dat een winnend team een samenwerkend...

REPORTAGE | HFC bewijst aan ‘Vogels’ dat een winnend team een samenwerkend team is

De Koninklijke gold als angstgegner van IJsselmeervogels. Het laatste onderlinge duel in het rooie deel van Spakenburg eindigde zelfs in 1-5. Maar van die ploeg zijn nog slechts vijf spelers over. De doelpuntenmakers van 21 maanden geleden waren Lars Weistra, Sam van Huffel en Joël Donald. Zaterdag haalde HFC wederom uit, 4-1. Nu was topscorer Sietse Brandsma de gevierde man met twee treffers.

Team
Sietse Brandsma voetbalde een paar jaar geleden nog bij BOL. In Broek op Langedijk is IJsselmeervogels een topclub, zo zegt hij. ,,Ik keek altijd tegen de club op. Het is ook een topclub. Vandaag zag ik veel goede spelers, maar geen goed team.’’

Ophemelen
Trainer Berry Smit reageerde na afloop ook. Hij gebruikte een in de voetballerij aloude tactiek. Smit hemelde de tegenstander op om het eigen falen na rust te verdoezelen. ,,De eerste helft moeten we minimaal op 2-0 komen. Op een of andere manier zakten we in de tweede helft weg. Daar is Koninklijke HFC dan te goed voor.”

Twee gezichten
Khalid Tadmine begon voor het eerst in de basis en hield het 55 minuten vol. ,,We spelen te vaak wedstrijden met twee gezichten. Nu was het voor rust goed en na de hervatting viel het tegen.’’

Structuur
Voetballers hebben vooral behoefte aan duidelijkheid. Een vast systeem, regels voor de gehele groep, onderlinge afspraken die worden nagekomen en een goede conditie. HFC speelt al jaren in het 5-3-2-systeem. Door velen bekritiseerd omdat het te defensief zou zijn, maar het is maar door welke bril je kijkt, de roze of de zwarte bril. Daarnaast de beschikt de ploeg over legio spelers die in hun DNA nauwkeurigheid en teambelang hebben zitten. Na afloop werd het lied van Mart Hoogkamer keihard gedraaid. Bier en lemon dansten door de kleedkamer.

Corona
In de laatste twintig minuten swingde de thuisploeg over het veld. Ze moest wel een 0-1 achterstand wegwerken. Want voor rust liep Tadmine tegen een bal aan en passeerde de 17-jarige keeper Duke Verduin. Berry Smit heeft een selectie van spelers met veel pijntjes en blessures en geeft aan daarom zo vaak van systeem te wisselen. Tegen HFC acteerde hij in 4-4-2 en gaf Tadmine na 55 minuten aan klaar te zijn voor een wissel. ,,Ik heb corona gehad en een blessure, vooral mijn longen hebben nog moeite met veel inspanning. Vorige week speelde ik één helft en nu kon ik alweer 10 minuten langer meedoen. Maar ik ga mezelf niet over de kop lopen, ik luister goed naar mijn lichaam.’’

Lopen
Tadmine was jarenlang de topscorer van HFC, maar net als Floris van der Linden en Robin Eindhoven vliegen scorende spitsen uit naar de blauwe of rode kant van het IJsselmeelmeer. ,,Ik moet voor mijn werk bij Snipes gelukkig veel staan en lopen dus stap voor stap komt er wel verbetering in en naast de training doe ik veel aan cardiofietsen.’’

Afspraak
Lopen doen de HFC-spelers ook. Niet alleen tijdens de wedstrijd maar ook na afloop. Het is altijd weer een tafereel op zich. In de voorbereiding speelde HFC op Het Kasteel bij Jong Sparta. Het duel werd een kwartier voor tijd gestaakt. Trainer Tamerus had met Sparta afgesproken om na afloop nog een kwartier te mogen doortrainen op het hoofdveld. Ook toen twijfelde hij geen seconde of het niet gepaster was om zijn spelers naar binnen te halen. Bij Sparta deden ze na tien minuten de lichtmasten uit en trainde HFC met wissels en reserves door in het donker. Afspraak is afspraak. Ook zaterdag na de zege en ovatie van het publiek gingen de wissels en invallers vlak daarna met assistent Paulo Meijndershagen naar het bijveld om nog even twintig minuten te trainen. In het begin werd hier nog lacherig om gedaan maar abnormaal is al jaren het nieuwe normaal geworden aan de Spanjaardslaan.

Beslissing
In de laatste 25 minuten besliste HFC het duel. Na een actie van Desevio Payne schoot Sietse Brandsma uit de draai – rechts aannemen, links schieten- de 1-1 binnen. Toen Jesse Wielinga uit het veld werd gestuurd benutte HFC de man-meer-situatie. Publieksspeler Mehmet Yüksel legde een afgeslagen voorzet met links meteen dood, keek waar de goalie stond en zag zijn schot met stuit vanaf 16 meter in de linkerhoek verdwijnen, 2-1. En Sietse Brandsma deed wat hij bij Odin’59 veelvuldig deed, zijn maatje Jim Hulleman een assist leveren, 3-1.

Vogels
,,We hebben na de rust in een hoger tempo gespeeld en de bal harder ingespeeld’’ zei Brandsma. Met een beetje mazzel had ik er nog één gemaakt. Mehmet gaf nog een mooie pass, maar ik kon er net niet bij. Ongelooflijk hoeveel gevoel hij in zijn voeten heeft.’’

Camouflage
In de blessuretijd schoot invaller Lans Bovenberg de bal richting bijveld maar het leder raakte onderweg Sietse Brandsma die – met zijn buik- zijn zesde goal van het seizoen scoorde. Vorige week werden zulke kansen niet benut en werd er vooral gesproken over de misser van de keeper. Dat was Richard de Groot.Die zat de hele wedstrijd op de bank omdat Tamerus donderdag aangaf de voorkeur te geven aan de 17-jarige Duke Verduin. Die een goede wedstrijd keepte.

Meevoetballen
Tamerus onderkende de achilleshiel van zijn ploeg. Al in de voorbereiding tegen Katwijk en AFC vielen er al ballen achter de laatste lijn. Dat kon te maken hebben met het niet geven van druk door de spitsen, het gebrek aan awareness bij de centrale verdedigers, maar ook met het anticiperen van de keeper. Dat is nu net één van de kwaliteiten van de tiener.

,,Meevoetballen en anticiperen op de bal die achter de laatste linie valt, dat zit gewoon in mijn systeem’’ zegt de tiener. ,, Ik heb daar nooit echt specifiek op hoeven trainen. Wel op mijn reflexen op de lijn, daar heb ik met Terence wel veel aan gewerkt.’’ Terence is Terence Meuwese, die zelf in de jeugdopleiding van Ajax keepte en door blessures stopte. Hij traint zijn pupil al meer dan twee jaar. Toen Meuwese donderdag door Gertjan Tamerus werd geroepen om met Frank Korpershoek en Rik Verhage een mening te geven over de plek onder de lat deed hij dat. Het gevolg van die meeting was dat de loopbaan van Verduin een impuls kreeg.

Foto’s: Pim Hols

Gerelateerde artikelen

Nu je hier toch bent...

De redactie van Voetbal247.nl zet zich elke dag in om jou te voorzien van het laatste nieuws uit het topamateurvoetbal, achtergronden, interviews, onze podcast en mooie reportages vanaf de velden. Die krijg je geheel gratis voorgeschoteld. We zouden je willen vragen of je ons zou willen steunen met een kleine donatie als waardering voor ons werk.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.
Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD