vrijdag, 8 december 2023
Voetbal247.nlCompetitiesDerde DivisieREPORTAGE | Hercules komt met de schrik vrij tegen JOS/Watergraafsmeer

REPORTAGE | Hercules komt met de schrik vrij tegen JOS/Watergraafsmeer

9 punten uit 3 wedstrijden. 9 goals voor en 0 tegen. Het zijn aardige statistieken waar Hercules dit seizoen mee begint. De club uit Utrecht won ook dit weekend. Op het eigen sportpark werd promovendus JOS/Watergraafsmeer verslagen: 2-0. Al verliep dat een stuk moeizamer dan de vorige twee wedstrijden.

Rood
Na 70 minuten kon de ploeg uit Amsterdam verder met 10 man. Nota bene Floris Burgers ontving na een tweede felle overtreding zijn tweede gele kaart en kon richting de kleedkamer. Een bijzonder moment, omdat Burgers vorig jaar nog in het blauw wit van de Utrechters speelde. Cor ten Bosch, trainer van Watergraafsmeer (foto boven), baalde na afloop stevig: „Als wij met 11 tegen 11 hadden kunnen blijven spelen, ben ik ervan overtuigd dat Hercules niet had gewonnen vandaag.”

Keuzes
Ondanks de rode kaart wist Hercules moeilijk door de blokkade van Watergraafsmeer heen te voetballen. „JOS heeft zich behoorlijk ingegraven en dan is het belangrijk om de juiste loopacties en goede keuzes te maken”, vertelt trainer van Hercules, René van der Kooij. „Zeker in de eerste fase van de wedstrijd hebben we dit goed gedaan, maar we hadden moeite dit de hele wedstrijd vast te houden”, vervolgt hij in gesprek met Voetbal247.nl.

Zo opende Hercules inderdaad fel en overtuigend. Via de technische Omar el Ghazouani en de doelgerichte Rogier Benschop werden verschillende kansen gecreëerd. In de negende minuut van de wedstrijd weet de eerstgenoemde middenvelder over de rechterflank zijn tegenstander te passeren en Benschop te bereiken. Zijn schot ging rakelings langs de goal van keeper Edwin Sudibyo. Even daarvoor wist El Ghazouani het publiek ook al op de banken te krijgen met een spectaculaire omhaal, maar ook die bal trof geen doel.

„Zo vlak voor de rust was dat een heel belangrijk moment”

Tackle
JOS/Watergraafsmeer kwam na de openingsfase beter in de wedstrijd. Het eerste gevaar kwam van de diepe spits Malcolm Esajas die de ruimte vond voor een schot op doel. De bal vormde echter geen probleem voor Hercules keeper, Fons Mulder. Via rechtsback Tonny Tol en de teruggekeerde aanvoerder Richmond Bossman probeerden de Amsterdammers meerdere keren een aanval op te bouwen. Vlak voor rust kwam Bossman over de rechterkant naar binnen en speelde hij Esajas aan ter hoogte van de penaltystip. De ervaren spits wist snel weg te draaien van zijn directe tegenstander, maar in zijn poging op doel te schieten stuitte hij op de ingegleden Mats Grotenbreg. De verdediger van Hercules schreeuwde het vervolgens uit van blijdschap en besefte achteraf dat het een belangrijk moment in de wedstrijd was. „Zo vlak voor de rust was het een hele belangrijke tackle. Met een 0-1 voorsprong zouden zij nog meer gaan verdedigen, terwijl wij er al moeilijk doorheen kwamen”, aldus de verdediger.

Hercules-trainer Rene van der Kooij zat tot de slotfase in spanning

Van de lijn
In de tweede helft werden over en weer kansen gecreëerd, maar geen was met een succesvolle afloop. Hercules kreeg meerdere vrije trappen, maar vaste nemer Benschop was niet in zijn beste doen. Het team uit Amsterdam wist daar meer tegenover te zetten. Uit een corner kopte centrale verdediger Jorik Hollewand op doel die ternauwernood door Oussama Lahri van de lijn kon worden gehaald. Ook middenvelder Chakib Tayeb kreeg een 100% kans toen hij na een snelle aanval via de zijkant de bal voor zijn voeten kreeg. Mulder keepte wederom goed en kon ook dit schot pareren.

„Als je niet scoort, kan je niet winnen”

Ontlading
Het venijn van de wedstrijd bleek uiteindelijk in de staart te zitten. Met nog 5 minuten aan officiële tijd begon Hercules aan haar laatste slotoffensief. Van der Kooij bracht met Tyrone Fonville een extra aanvallende kracht. Dit bleek uiteindelijk een hele belangrijke wissel. In de 86ste minuut ontfermde Benschop zich over een corner. Een gevaarlijke bal die de aarzelende keeper niet goed weg wist te werken. De bal viel in het strafschopgebied voor de voeten van Fonville die op zijn beurt Grotenbreg vrij zag staan. De verdediger bedacht zich geen moment en schoot binnen. Het zorgde voor grote ontlading bij het team en met name bij matchwinner Grotenbreg: „Aan het einde van de wedstrijd gingen we steeds vaker de bal erin pompen. Dan moet de bal een keer goed vallen en gelukkig bood ‘Ty’ mij vervolgens die kans. Daarna was de blijdschap uiteraard enorm.”

In de allerlaatste minuut wist Hercules de score nog uit te breiden tot 2-0. Middenvelder Lahri speelde zichzelf vrij ter hoogte van het 16-meter gebied en schoot gemakkelijk raak.

Koploper
De moegestreden Amsterdammers zagen zo vlak voor tijd een resultaat aan hun neus voorbijgaan. Trainer Cor ten Bosch troostte zichzelf na afloop met een Cruijffiaanse uitspraak: „Als je niet scoort, kan je niet winnen. Ik vond dat wij vandaag het betere van het spel hadden, maar uiteindelijk horen daar ook goals bij.” Met 9 punten uit 3 wedstrijden heeft Hercules een vliegende start en mag het zich koploper van de competitie noemen. René van der Kooij kijkt dan ook tevreden terug op de eerste wedstrijden van zijn ploeg: „Ik vind dat we in de organisatie heel goed staan met kwalitatief uitstekende spelers. Bovendien hebben we een ploeg met scorend vermogen die ook op verschillende manieren tot scoren kan komen.

Volgende week speelt Hercules uit bij Dongen dat afgelopen weekend haar tweede overwinning wist te behalen uit bij Westlandia: 2-3. JOS Watergraafsmeer ontvangt Unitas op het eigen sportpark en hoopt de eerste overwinning van het seizoen te gaan boeken.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD