maandag, april 12, 2021
Home Competities Derde Divisie REPORTAGE | Groene Ster en Excelsior '31 maken van bekerwedstrijd een spektakelstuk

REPORTAGE | Groene Ster en Excelsior ’31 maken van bekerwedstrijd een spektakelstuk

Na een heerlijke pot bekervoetbal heeft Groene Ster de eerste ronde van het hoofdtoernooi van de KNVB beker bereikt. De Heerlenaren trokken het duel in de 119e minuut middels een strafschop met 3-2 naar zich toe.

- Advertentie -

Brutale opening
Groene Ster opende het duel in Rijssen alsof niet de Heerlense spelersbus, maar de overvalswagen voor de deur stond geparkeerd. Vanaf de aftrap werd direct het doel van de thuisclub gezocht en al na drie minuten had het succes. Vleugelflitser Dylan Zwartjes stoomde op naar voren en liet een knappe voorzet tussen de doelman en verdedigers los. Met de hete adem van aanvaller Chefrino Eind in de nek moest verdediger Stijn Beverdam languit naar de bal. Hij schoof daarbij de bal langs zijn eigen doelman en zo hadden de Limburgers al na drie minuten succes met hun overrompelingstactiek. Al na een kwartier had ook de 0-2 achter doelman Van Zaltbommel kunnen liggen, als de doorgebroken Eind, die knap aan buitenspel ontsnapte, één op één met de goalie in de afronding minder besluiteloos was geweest. Al met al ontstond er in de eerste helft een wedstrijd waarbij Groene Ster vlotter tot aanvallen opzetten kwam dan de thuisclub. Groene Ster liet de Rijssenaren ongemoeid zo lang men de bal achterin rond speelde en noopte Excelsior ’31 daardoor vooral met de lange bal tot in de buurt van het Limburgse strafschopgebied te komen. Die lange pass was vaak niet op maat en dus was het niet vreemd dat Groene Ster in het verloop van de eerste helft de betere ploeg bleef. Het eerste kleine gaatje in de Limburgse defensie ontstond na 20 minuten, echter Niels Leemhuis kon de lange bal niet lekker aannemen en zag direct doelman Mark Voss ingrijpen.

Groene Ster loopt uit
Nadat Chefrino Eind eerder al met een net voorlangs vliegend schot een poging voor de 0-2 had gedaan was het in de 39e minuut alsnog raak voor de Limburgers. Uitblinker Daryl Zwartjes haalde van buiten de 16 hard uit naar de rechterhoek. De bal leek een prooi voor doelman Anthony van Zaltbommel te worden maar die verslikte zich in de verraderlijke stuit. De Limburgers hoopten met deze stand te gaan rusten, echter dat kwam er niet van. Na een hoekschop vanaf de rechterkant viel de afvallende bal voor de voeten van de mee opgekomen centrale verdediger Nick Davina en die haalde direct uit voor de 1-2 ruststand.

Doelpunt, hands of niets?
Na een klein uur spel in Rijssen was er een cruciaal moment voor het doel van Groene Ster. Niels Leemhuis zette strak voor vanaf rechts en de inkomende Hielke Penterman leek de 2-2 binnen te glijden. Echter; er was nog een tegenstander op, voor of achter de doellijn en die wist de poging te verijdelen. De vragen waren: was de bal wel of niet over de lijn, en zo nee, was er dan hands gemaakt? De arbitrage onder leiding van scheidsrechter Van der Laan oordeelde in beide gevallen negatief en dus ging het spel verder. Het laatste half uur van de wedstrijd nam een aanvang en daarmee het wisselen van spelers aan beide kanten. Een opvallende wissel voor de thuisclub was Jamarro Diks voor Jasper Veltkamp, met name omdat eerstgenoemde vrijwel direct door de Limburgse defensie brak. Nadat hij ook doelman Mark Voss was gepasseerd stond hij echter in een onmogelijke hoek om nog te kunnen scoren.

Gelijkmaker valt alsnog
In de 71e minuut viel de gelijkmaker alsnog voor de gastheren. Na een hoekschop van Leemhuis ging er een Limburgse arm de lucht in en aangezien dat was waar ook de bal terecht kwam, wees Van der Laan naar de stip. De nummer elf van Excelsior 31, Hakim Ezafzafi, zag zijn eerste poging vanaf elf meter door Voss gestopt maar in de rebound was het alsnog raak: 2-2. In het laatste deel van de reguliere speeltijd werd er het nodige gewisseld. Onder meer Van Beek, Dias Nzasi en Gerretsen Mulkes kwamen namens Excelsior 31 in het veld terwijl Maurice Verbunt onder meer de aanvallers Yoelll Hensseen en Alexander Stankov liet opdraven. Laatstgenoemde kreeg in de laatste minuten voor de verlenging nog twee prachtige kansen om die verlenging overbodig te maken. De eerste schoot hij wild over, de tweede kopte hij te slap in om doelman Van Zaltbommel te verschalken. En dus moesten beide teams gaan verlengen.
Strafschoppen komen dichtbij, maar het wordt er slechts één.

De verlenging liet een ware hausse aan kansen zien. Het veld werd veel langer, combinaties schaarser en de spelers vermoeider. Het werd vechten tegen de elementen en elkaar. Op sportieve wijze, dat dan wel. De eerste dot van een kans was voor Chefrino Eind namens de Limburgers. Hij kwam op vijf meter van het doel volledig vrij te staan, maar produceerde een rollertje in plaats van een flinke uithaal. Aan de andere kant van het veld was het even later wel raak toen Walter Dias Nzasi vrij op links kwam te staan. Zijn schot vloog weliswaar tegen het net, echter er was buitenspel geconstateerd. Aansluitend was er nog een kans voor Ezafzavi na een vrije trap van Desney Bruinink. Waar op de tribune de 3-2 al geteld werd, bleek de bal in het zijnet beland te zijn. Voor Van der Laan het eerste deel van de verlenging af kon blazen werd het nog een keer spannend. De beide uitblinkers van de avond testten elkaar nog maar eens. Zwartjes liet een vrije trap los die knap door Van Zaltbommel werd gepareerd. In het tweede bedrijf van de verlenging bleef het ongemeen spannend en spectaculair. Beide teams staken in hoog tempo het middenveld over teneinde de bevrijdende 3-2 te scoren. Het was vooral het kwartier waarin Van Zaltbommel bijna onwaarschijnlijke reddingen verrichtte, onder meer op inzetten van Swen Cornelissen en Chefrino Eind. Terwijl links en rechts de rijtjes van 5 strafschopnemers al werden gemaakt was er uiteindelijk de overtreding van Dias Nzasi op Chefrino Eind. Onnodig vooral, want laatstgenoemde stond op dat moment met de rug naar de goal in de hoek van het zestien meter gebied. Van der Laan paste echter gewoon de geldende regel toe en dus mocht Zwartjes zijn ploeg naar de volgende ronde schieten. Dat deed hij met overtuiging, zodat de Heerlense club eind oktober in de volgende ronde in Zeelst mag aantreden tegen UNA.

Samenvatting

- Advertentie -
Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..

GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Voetbalshirts

Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..