dinsdag, april 13, 2021
Home Competities Derde Divisie REPORTAGE | Excelsior ’31 vloert ongeslagen Staphorst in tien minuten

REPORTAGE | Excelsior ’31 vloert ongeslagen Staphorst in tien minuten

Een sterke fase in de eerste helft, die drie doelpunten in ruim tien minuten opleverde, was voor Excelsior ’31 voldoende om promovendus Staphorst tegen het eerste puntenverlies te laten aanlopen. Na twee overwinningen kregen de mannen van Staphorst-coach Paul Weerman in Rijssen een stevige les in voetbal op derde divisie-niveau voorgeschoteld. Wie het effectiefst omgaat met de scoringskansen wint, en daarom trok Excelsior ’31 met 3-1 aan het langste eind.

- Advertentie -

,,Het moest een keer gebeuren,” liet Paul Weerman naar afloop berustend optekenen in gesprek met Voetbal247.nl. ,,Wat dat betreft is ons verlies geen ramp, maar tegelijk heb ik er een naar gevoel van, want in mijn ogen was mijn ploeg z’n tachtig minuten minstens gelijkwaardig. In de tweede helft was het overwicht voor ons. In feite gaven we de wedstrijd in tien minuten helemaal uit handen.”

Weerman zag zijn ploeg afgetroefd het wapen dat juist de Staphorsters bij uitstek hanteren om zelf de tegenstander op de knieën te krijgen: ,,Vorig seizoen waren wij met afstand de meest scorende ploeg in de hoofdklasse. Normaal zijn wij degenen die dodelijk effectief toeslaan.” Effectiviteit was in de derde competitierond tegenover Excelsior ’31 het meest in het oog springende manco bij de geelblauwen. Misschien zelfs wel het enige manco, want zo beroerd speelde de equipe van aanvoerder Martijn Brakke helemaal niet. De vergelijking met het team van vorig seizoen was overigens voor de volle honderd procent op zijn plaats, want de basiself die in Rijssen aan de aftrap stonden speelden ook in het seizoen 2019/2020 voor Staphorst. Op nagenoeg dezelfde posities bovendien.

,,Dat de tegenstander met die afwachtende tactiek kwam is voor mij een compliment aan Staphorst

Inzakken
Na het van twee kanten afwachtend ogende begin ontvouwde zich een open wedstrijd met kleine en grote scoringsmogelijkheden voor beide doelen. Nog voor het halfuur verstreken was, wisten Excelsior-doelman Melvin Koetsier en zijn collega Jorick Maats van Staphorst zich alle twee een keer gered door de paal naast zich. ,,Excelsior verraste mij met hoever zij inzakten,” bekende Paul Weerman na afloop. ,,Dat de tegenstander met die afwachtende tactiek kwam is voor mij een compliment aan Staphorst. Wij zijn een naam geworden voor de andere teams, een ploeg om terdege rekening mee te houden.”

Excelsior-trainer Jurjan Wouda sprak overigens liever van een gezapige start, iets waaraan volgens hem na zo’n twintig minuten een einde kwam. ,,De volgende 25 minuten lieten wij alle facetten zien die ik wil zien van mijn ploeg. Goed combinatiespel en diepte creëren, dat is waar wij het van moeten hebben.” Hielke Penterman miste eerst nog een open kans, wat voor hem een zeldzaamheid genoemd mag worden. Vier minuten later trof Penterman alsnog doel, al had hij daar nog wel twee instanties voor nodig. De wijze waarop de spits was vrijgespeeld zal Wouda in ieder geval zeer zijn bevallen.

Excelsior ’31 was nu duidelijk los. Verdediger Reinier Credit kon even later slechts met de noodrem Hakim Ezafzafi tot stoppen dwingen. Blakend van zelfvertrouwen liet diezelfde Ezafzafi doelman Maats met een onvervalste ‘panenka’-strafschop voor een tweede keer de gang naar het net maken. Staphorst had het tij daarna direct kunnen keren, ware het niet dat Melvin Koetsier vakbekwaam de goed gerichte vrije trap van Erik Bakker onschadelijk wist te maken. Een tweede vrij trap van opnieuw ongeveer twintig meter werd door Bakker net over de lat geplaatst. Alsof alles in die fase nog niet erg genoeg was voor Staphorst lukte het de thuisploeg daarna wel om opnieuw te scoren, nu dankzij Jasper Veltkamp uit een vlijmscherpe omschakeling.

Scherp blijven
,,Hoe liep het, volgens jullie?’’ was de vaste vraag van Jurjan Wouda aan zijn manschappen tijdens de rust. Eénstemmig kwam de door Wouda grif omarmde vaststelling dat er de laatste 25 minuten uitstekend was gespeeld. ,,Nu was het zaak om te zorgen dat we scherp als een mes bleven. Niks weggeven en zelf gebruik maken van de ruimtes die Staphorst wel degelijk liet liggen.”

Het kwam er echter niet meer helemaal uit bij de thuisploeg. Wouda hield Hielke Penterman uit voorzorg aan de kant. De jonge maar als voetballer zeer ervaren trainer kon zelf ook wel bedenken dat bij 3-0 het heilige moeten er een beetje af gaat, en dat is precies wat er gebeurde. Al kan je het ook zo zien zoals Paul Weerman dat deed, namelijk de credits aan Staphorst geven. Onder aanvoering van het door hem ingebrachte verse aanvallende bloed, in de persoon van Sander de Grote en Stan Haanstra met hun surplus aan snelheid, zag hij zijn ploeg het nog niet opgeven. ,,Het moet daarbij natuurlijk wel meezitten, bijvoorbeeld dat Haanstra die enorme kans kort na zijn invallen wél had benut. Nu viel de aansluitingstreffer (strafschop benut door Erik Bakker, klein kwartier voor tijd – JK) feitelijk te laat. Neem niet weg dat ik tevreden ben over hoe we ons weerden. Ik zag niemand verzaken.”

Mooie tijden
Van suggesties over wellicht mooie tijden die in Rijssen dit seizoen kunnen plaatsvinden, afgaande op de voortvarende seizoensstart van Excelsior ‘31, wilde Jurjan Wouda beslist niet horen. ,,Er is nog helemaal niets over te zeggen zo vroeg in het seizoen. Later we eerst maar eens hard werken om van 25 goede minuten te groeien naar negentig goede minuten. Na een week of zeven zien we dan wel hoe de verhoudingen liggen.” Paul Weerman klonk bijna eensluidend, al koos hij een iets langere termijn: ,,Pas na 10 tot 12 weken is er iets zinnig te zeggen over waar we kunnen uitkomen.”

Excelsior ’31 – Staphorst 3-0 (3-1)
Doelpunten: 33. Hielke Penterman 1-0, 39. Hakom Ezafzafi 2-0 (strafschop), 44. Jasper Veltkamp 3-0, 77. Erik Bakker 3-1 (strafschop)
Scheidsrechter: W.H. Kuijntjes

Samenvatting (door Excelsior ’31 TV)

- Advertentie -
Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..

GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Voetbalshirts

Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..