woensdag, maart 3, 2021
Home Clubs Katwijk REPORTAGE | Dubbelslag Killian van Mil bezorgt Katwijk een benauwde zege op...

REPORTAGE | Dubbelslag Killian van Mil bezorgt Katwijk een benauwde zege op TEC

Katwijk heeft ook na speelronde 2 nog steeds de volle score te pakken in de Tweede Divisie. Op het eigen Sportpark de Krom boekte de ploeg van trainer Anthony Correia de eerste thuiszege van het seizoen door in een moeizame wedstrijd met het compleet gerenoveerde TEC Tiel af te rekenen. Nieuweling Killian van Mil was in zijn debuutwedstrijd voor het thuispubliek meteen van grote waarde door de beide Katwijkse goals op zijn naam te schrijven. Bovendien zou hij worden uitgeroepen tot Man of the Match. Einduitslag: 2-1.

- Advertentie -

Na de 0-2 overwinning op Excelsior Maassluis in speelronde 1 stond Katwijk weer een week lang op de plaats waar het ook stond toen een paar maanden geleden besloten werd dat jaargang 19/20 onbeëindigd de boeken in ging; op de eerste plaats. Waar toen een traditioneel lastige uitwedstrijd werd gevreesd, boekten de Katwijkers door middel van goals van aanvoerder Robbert Susan en nieuwkomer Tim Freriks een zeer degelijke 0-2 overwinning op de Tricolores. Zaterdagmiddag moest deze goede start een vervolg krijgen, toen het compleet vernieuwde TEC Tiel de reis naar de Zuid-Hollandse kust maakte om tegenstand te bieden in de tweede speelronde van de nieuwe jaargang van de hoogste topamateurcompetitie van Nederland.

Metamorfose
Zoals in de laatste weken al is besproken, hebben de Tielenaren een ongelooflijke metamorfose ondergaan en is het, ondanks dat het vorig jaar ook al actief was in deze competitie, de ploeg die zorgt voor het grootste aantal vraagtekens. Van de elf namen die coach Hans van der Haar op het wedstrijdformulier had gezet, was het alleen rechtsback Rodny Hofman die ook in de laatste ontmoeting tussen beide ploegen (in januari van dit jaar) op het veld stond. Voor de rest bestond de ploeg van Van der Haar uit nieuwkomers die er voor moeten zorgen dat de sportieve prestaties van de Tielenaren een stuk beter worden dan in het magere vorige seizoen, waar het uiteindelijk op plaats 16 eindigde. Plaats 16 zou er waarschijnlijk (uiteindelijk) voor hebben gezorgd dat TEC weer zou afdalen naar de Derde Divisie en dus pakte de hele coronasituatie niet verkeerd uit voor alles en iedereen met een oranje sporthart in de Betuwe.

Ondanks de complete hervorming van de selectie had TEC vorige week een valste start door met 1-2 van de Koninklijke HFC te verliezen. Vooral de manier waarop maakte Van der Haar woest, aangezien zijn ploeg de 1-0 voorsprong liet verdampen terwijl het vrijwel driekwart van de wedstrijd met één man meer speelde. Naar verluidt heeft de ploeg uit Tiel de ambitie om het linkerrijtje aan te vallen dit seizoen (of zelfs top 5) en dan is een nederlaag op die manier tegen een concurrent zeer kostbaar.

Zaterdag stond er voor het TEC 2.0 dus nog een grotere testcase op het programma tegen titelkandidaat Katwijk. In vergelijking met vorige week had Van der Haar zijn elftal op twee plekken gewijzigd. In het goal maakte de 28-jarige keeper Nick Leijten zijn opwachting ten faveure van de in Bosnië geboren Kroatische reus (2.04 m) Marijan Ćorić, die vorige week niet vrijuit ging bij de winnende goal van Daniel van Son. Ook de van GVVV overgekomen Mo Bendadi stond vanaf de aftrap in het veld en dit betekende een plaatsje op de bank voor Rick Mulder. Voor de rest vormden Rodney Hofman, Tom van der Neut, Basil Camara en Tufan Özbozkurt de defensie, bemanden aanvoerder Mike Vreekamp, Oktay Öztürk en Mo Bendadi dus het middenveld en zorgden Kevin Sterling, Junior Ebobo en Dilivio Hoffman voor het gevaar voorin.

,,Door het aantrekken van deze drie zou TEC zich zomaar versterkt kunnen hebben met één van de gevaarlijkste aanvalslinies uit de Tweede Divisie

Voor Katwijk-coach Correia was er minder reden om te wisselen. Toch was er één wijziging doorgevoerd door de 38-jarige oefenmeester, die ook vandaag weer koos voor een 5-3-2-systeem waarin vooral de backs een grote drive naar voren hadden. In het goal stond ook nu weer Boy de Jong, die vorige week met een ‘clean sheet’ uitstekend begon aan zijn periode bij de Katwijkers. Achterin speelden Bart Sinteur, Kay Blokland, Rick van der Meer, Paul Kok en Samuel Scheimann. Op het middenveld was er een plaatsje ingeruimd voor de 22-jarige Danny van Haaren, wiens broer Ricky dit seizoen blij de blauw/witte variant uit hetzelfde dorp actief is. Hij kreeg de voorkeur boven Lars Weistra en vormde samen met Robbert Susan en Joey Jongman de middenlinie. Voorin moesten nieuwkomers Tim Freriks en Killian van Mil voor de doelpunten zorgen. Freriks opende vorige week in Maassluis al zijn doelpuntenaccount bij de oranjehemden, terwijl Van Mil nog wachtte op het eerste doelpunt voor zijn nieuwe team. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Marc Nagtegaal, die ook al regelmatig in de Keuken Kampioen Divisie en Eredivisie heeft gefloten.

Minuut stilte
Na een minuut stilte voorafgaand aan de wedstrijd ter nagedachtenis aan Katwijk-erelid Ed Strik liet de aanhang van de thuisclub van zich horen. Buiten het terrein van De Krom had een groep van zo’n 50 supporters zich verzameld en verwelkomde met een hoop knalvuurwerk hun team bij de eerste thuiswedstrijd sinds 6 maanden. Deze actie zorgde ervoor dat de start van de wedstrijd nog iets op zich moest laten wachten, maar toen de rook was opgetrokken gaf scheidsrechter Nagtegaal zijn goedkeuring en konden de teams los. TEC startte goed en stichtte na 3 minuten al meteen een groot gevaar. Middenvelder Öztürk zette goed druk op Jongman en snoepte daarmee de bal af van de lange middenvelder. Daarna besloot hij, vanaf een meter of 30, maar eens uit te halen om te zien of doelman De Jong al bij de les was. De enorme poeier van de middenvelder spatte uiteen op de lat en zodoende kon De Jong, en daarmee alle aanwezige fans van de thuisploeg, opgelucht ademhalen en bleef het de vroege achterstand hem bespaard. Het was overigens meteen de laatste actie voor de middenvelder van TEC, die al snel na zijn gevaarlijke poging geblesseerd raakte en zich moest laten vervangen door Rick Mulder. De gasten begonnen dus goed aan de wedstrijd en kregen via linksbuiten Hoffman, nog binnen het kwartier, een andere goede kans op de voorsprong. Hoffman kon vanaf links naar binnen snijden en uithalen met rechts. Echter lag Boy de Jong goed in de hoek en kon hij ditmaal zelf, zonder hulp van paal of lat, de situatie onschadelijk maken.

Ondanks de goede openingsfase van TEC veranderde het spelbeeld in de eerste helft steeds meer en werd Katwijk geleidelijk aan sterker. Keeper Nick Leijten werd nog niet echt getest, maar de Katwijkers kwamen steeds meer naar voren en hadden in deze fase meer grip op de wedstrijd gekregen. De eerste goede mogelijkheid was uitgerekend voor linksback Scheimann, die vanaf een meter of 10 aan de zijkant van de goal kon uithalen. De poging van de routinier belandde echter in de ballenvanger achter het Tielse doel en zo ging de mogelijkheid in rook op. Een paar minuten later liet Killian van Mil zien hoe je wél een bal op doel schiet en zo maakte hij in de 24e minuut zijn eerste goal in het oranje. De spits kreeg de bal buiten de zestien aangespeeld van Susan en zag de ruimte die de verdedigers van TEC openlieten. Hij besloot zijn kans te wagen en krulde de bal met veel gevoel in de lange hoek langs de kansloze Nick Leijten. Een prima goal van de 21-jarige blonde spits, die afkomstig is uit de jeugd van ADO Den Haag. Een tegenvaller voor TEC, maar de voorsprong was niet onverdiend te noemen.

Trio met potentie
TEC bleef echter goed meevoetballen en deed maar weinig onder voor Katwijk. Binnen 10 minuten trokken de Tielenaren de stand dan ook al weer gelijk, door te profiteren van geklungel van de Katwijkse verdediging. Van der Meer treuzelde in het passen van de bal en zag hoe Kevin Sterling de bal kon overnemen en met de bal aan de wandel kon. De van Spakenburg overgekomen rechtsbuiten gebruikte zijn snelheid voor de counter en zag collega Dilivio Hoffman voor de goal komen. De voorzet was op maat en zo rondde Hoffman dit buitenkansje maar wat graag af. Katwijk liet TEC dus vrij simpel terugkomen door het slippertje van Van der Meer, terwijl het de wedstrijd wat meer onder controle leek te hebben. Overigens, de aanvallers van TEC, bestaande uit het trio Hoffman – Ebobo – Sterling, maakten in de eerste helft een zeer gevaarlijke indruk en leken elkaar goed aan te vullen. Waar Sterling en Hoffmann snel en technisch vaardig zijn, is Ebobo een bron van kracht die elke verdediger een vervelende middag bezorgt. Door het aantrekken van deze drie zou TEC zich zomaar versterkt kunnen hebben met één van de gevaarlijkste aanvalslinies uit de Tweede Divisie. De wedstrijd liep hierna naar de rust toe en de 1-1 stand leverde dan ook wat gemor op van de toeschouwers die vandaag aanwezig konden zijn op De Krom.

Ook in de tweede helft voetbalde TEC weer redelijk mee. De ploeg gokte vooral op snelle uitvallen via Hoffman & Sterling, maar het was weer Katwijk wat al vroeg de voorsprong pakte. In de 50e minuut kwam de ploeg op 2-1 en wéér was het spits Killian van Mil die de felicitaties in ontvangst mocht nemen. Na een actie op rechts, die leek te mislukken, van Van Haaren, pikte rechtsback Sinteur de bal op en kreeg hij deze op karakter weer voor de rechter van Van Mil. De spits gebruikte zijn kracht goed om zijn belager Rodny Hofman van zich af te houden en schoot de bal laag in de rechterhoek achter de andermaal kansloze Leijten. Twee kansen, twee goals; een prima moyenne bij je thuisdebuut voor je nieuwe club!

Strafschopsituatie
Na die achterstand moest TEC weer een stapje naar voren zetten om weer voor een gelijkmaker te gaan spelen. Van der Haar dirigeerde zijn ploeg meer naar voren en dit zorgde voor ruimte in de omschakeling voor de thuisploeg. In de 65 minuut leverde dit een dubieus moment op die heel De Krom deed schreeuwen om een penalty. Toen linksback Özbozkurt simpel balverlies leed op het middenveld, kon Katwijk via Van Mil snel counteren en zocht hij snel collega-spits Tim Freriks, die al in de 16 gepositioneerd stond. De bal belandde tussen de spits en de keeper, maar Freriks leek eerder bij de bal te zijn dan de uitgekomen Leijten. De keeper werkte daardoor de spits naar de grond en leek er een penalty te komen voor de thuisploeg. Scheidsrechter Nagtegaal wuifde het geval echter weg en dus ging de bal niet op de stip, tot groot ongenoegen van de aanwezige toeschouwers. Waar de Tielse doelman bij dat moment bijna zorgde voor een mogelijke beslissing in de wedstrijd, redde hij zijn ploeg een paar minuten later op een formidabele wijze. Katwijk-aanvoerder Susan mocht net buiten de zestienmeter aanleggen voor een vrije trap en krulde deze laag en hard langs de muur, in de verre hoek. De bal leek er in te vliegen en zodoende de wedstrijd te beslissen, maar via een uiterste reflex voorkwam de ex-keeper van FC Den Bosch dit en hield hij zijn ploeg in leven.

Heerlijke boogbal
Voor de neutrale toeschouwer was het best leuk op De Krom en bovendien behield de wedstrijd zijn spanning tot op het laatste moment. Het hoogtepunt van de wedstrijd had op naam van Lars Weistra kunnen komen toen de middenvelder een kwartier voor tijd de keeper van TEC probeerde te verrassen met een heerlijk boogballetje. Helaas verdween deze bal op het dak van het doel en stierf de poging in schoonheid. Een 10 voor het idee, maar jammer genoeg kreeg de uitvoering niet het resultaat wat de invaller voor ogen had. TEC was dus nog steeds in leven en begon steeds meer aan het slotoffensief te denken. De ploeg van Van der Haar was fysiek gezien in het voordeel, dus leek dit ook het wapen te moeten worden voor de laatste 10 minuten waarin de bal steeds meer de vijandelijke 16 in werd gepompt. De aandacht lag daarbij bij het verdedigen van de grote mannen zoals Junior Ebobo en verdediger Basil Camara, die door zijn coach naar voren was gezet. Door deze zet was de aandacht afgeleid van invaller Soufiane Laghmouchi die vijf minuten voor tijd een voorzet van Hoffman ongehinderd mocht inkoppen. De kleinste man van het veld zag zijn kopbal echter op de paal belanden en zodoende was het aluminium de thuisploeg wéér goedgezind. Ook Sterling kreeg de bal in de rebound er niet in, ook al stond hij al in buitenspelpositie en had de goal sowieso worden afgekeurd.

Belangrijke affiches
De kans van Laghmouchi was eigenlijk de laatste Tielse kans op de gelijkmaker, want zelfs in de 5 minuten extra tijd die door scheidsrechter Nagtegaal werden bijgevoegd, lukte het de Tielenaren niet om een doelpunt te forceren en met één punt terug te gaan naar de Betuwe. Katwijk hield stand en hield daarmee de drie punten in eigen huis. Heel soepel en gemakkelijk ging het echter niet. De Katwijkers waren bij vlagen de betere ploeg, maar kende in TEC een zeer stugge tegenstander die het waarschijnlijk nog veel ploegen lastig gaat maken in de Tweede Divisie. Hiervoor benodigt de ploeg van Van der Haar natuurlijk wel punten, want ondanks de redelijke prestatie in Katwijk, staat de teller na 2 wedstrijden ‘gewoon’ nog op 0 punten en staat de formatie op de gedeelde laatste plaats. Volgende week speelt het tegen GVVV, wat nu 18e staat en ook nog géén punt behaalde. Een belangrijk affiche voor beide ploegen, wil je niet nu al achter de feiten gaan aanlopen! Katwijk behoudt de foutloze status en deelt nu de eerste plek met IJsselmeervogels. Volgende week wacht de regioderby tegen Noordwijk.

- Advertentie -
GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Recente REACTIES