Een intrap in plaats van een ingooi, een vrije trap die ook als dribbel mag worden genomen en alleen een strafschop toekennen wanneer er daadwerkelijk een kans om te scoren wordt ontnomen. Aangepaste regels die het voetbal eerlijker, sneller en daarmee attractiever kunnen maken.
Avant Garde Cup 2.0
Ze waren er allemaal: KNVB-directeur Gijs de Jong, Maurits Hendriks van NOC*NSF en zelfs Marco van Basten kwam vanuit zijn functie bij de FIFA een kijkje nemen op een koud Ter Specke waar FC Lisse en Quick Boys een oefenwedstrijd speelden met aangepaste spelregels. Het experiment, de Avant Garde Cup 2.0, ging uit van De Correspondent, Voetbal in de Bollenstreek en Voetblah.
Onwenning
Omringd door cameraploegen van onder meer FOX Sports, RTL en NOS oogden de spelers wat onwennig in de proeftuin der voetbalinnovatie. Het kostte even voor spelers zich realiseerden dat ze een vrije trap ook zelf mochten nemen door in te dribbelen, maar naar mate het duel vorderde begonnen spelers steeds vaker gebruik te maken van de mogelijkheid om sneller het spel te hervatten.
Experiment
Het was met name die experimentele regel die op Ter Specke veelvuldig aan de orde kwam. Scheidsrechter Pieter Vink kreeg geen momenten waarop hij kon uitproberen of het een aanwinst voor het voetbal is om niet bij iedere overtreding in het zestienmetergebied automatisch een strafschop toe te kennen, maar alleen wanneer daadwerkelijk een scoringskans wordt ontnomen.
Mooier, eerlijker, attractiever
,,Ik vind het een interessant en goed initiatief”, stelde Marco van Basten desgevraagd omringd door microfoons. ,,Het is een klein stapje in de goede richting, maar er zal nog veel meer getest moeten worden op verschillende niveau’s voor het iets kan worden.” De FIFA-functionaris zag persoonlijk de meeste potentie in de ‘selfpass’: ,,Dat maakt het spel wat sneller en het maakt tijdrekken wat moeilijker. En uiteindelijk gaat het erom het voetbal in totaliteit mooier, eerlijker en attractiever te maken”, stelde Van Basten, die ook nog wel graag zou willen nadenken over de mogelijkheid om een strafschop te kunnen geven voor bepaalde overtredingen buiten het strafschopgebied en zuivere speeltijd.
Intrap als verkapte hoekschop
Het interessantste van de avond was waarschijnlijk nog wel de evaluatie en discussie na afloop, met onder meer Van Basten, Hendriks en De Jong. Het was verleidelijk om te concluderen dat met name de selfpass, het intrappen of indribbelen bij dode spelmomenten een zeer welkome verandering voor het voetbal zou zijn. ,,Ik miste de ingooi totaal niet. Als ik de keuze zou hebben tussen ingooien of intrappen, zou ik nooit meer kiezen voor ingooien”, evalueerde FC Lisse-aanvoerder Robert van Boxtel. Maar het gevolg daarvan kan wel zijn dat teams elke bal die uit gaat op de helft van de tegenstander kunnen gebruiken als een soort verkapte hoekschop of indraaiende vrije trap, al werd in Lisse de regel gehanteerd dat de intrap of indribbel binnen vijf seconden moest worden genomen waardoor er onvoldoende tijd was om kopsterke verdedigers naar het front te sturen.
Details
,,Het draait juist om die kleine details”, maakte Van Basten duidelijk. ,,Moet een bal stil liggen? Moet je je hand erop leggen voor je trapt? Moet de intrap binnen een x-aantal secondes worden genomen? Moet de bal op de lijn liggen, of erachter? Of mag een stukje in het veld ook? Allemaal kleine aspecten, die wel heel nauw komen als het gaat om de uiteindelijke uitvoering en regelgeving.” Immers, alleen al wel of geen tijdlimiet bij het nemen maakt een groot verschil. Een hoekschop waar mag worden ingedribbeld, maar wel binnen vijf seconde genomen zou moeten worden, zorgt ervoor dat kopsterke verdedigers in aanvallend opzichte vrijwel waardeloos worden. Andersom worden zij zonder tijdslimiet juist weer veel waardevoller, wanneer een team elke intrap gebruikt als kansrijke hoge voorzet. Het zoeken is naar de gulden middenweg.
Twee jaar testen
Al hoeven we er niet op te rekenen dat de intrap of snelpass snel haar intrede zal doen: ,,Sowieso moet elk nieuwe regelvoorstel twee jaar lang uitgebreid getest worden”, maakte Van Basten duidelijk. ,,De besluitvorming en het testen met de videoscheidsrechter heeft zo’n zes jaar geduurd”, voegde KNVB-directeur Gijs de Jong daaraan toe. Voorlopig blijft het dus bij experimenteren en in dat kader kondigde de organisatie vast aan ook een derde editie van de Avant Garde Cup te willen organiseren. Nog niet duidelijk is welke vernieuwingen dan getest zullen worden.