vrijdag, 8 december 2023
Voetbal247.nlDerde DivisieDerde Divisie ZaterdagREPORTAGE | Barendrecht scoort mooie herinneringen in Johan Cruijff Arena

REPORTAGE | Barendrecht scoort mooie herinneringen in Johan Cruijff Arena

Eeuwig zonde dat er geen publiek mocht zijn bij die hoogstwaarschijnlijk enige keer in hun sportieve loopbaan dat de spelers van derdedivisionist Barendrecht in de Arena speelden. Eeuwig zonde ook voor de club Barendrecht dat de bekerwedstrijd tegen het grote Ajax geen feest kon worden voor honderden en misschien nog wel meer meereizende supporters. De live tv-uitzending bij ESPN was voor dit alles slechts een schrale troost. Tot vreugde van het kleine contingent Barendrechters dat uit hoofde van rol of functie wél in de Arena aanwezig was, bleef de door velen gevreesde afgang het team van trainer Richard Elzinga bespaard. Er was dan ook niemand die zich voor de uiteindelijke nederlaag hoefde te schamen.

Zoals te verwachten viel trad Ajax de Barendrechters tegemoet met een veredeld B-team, met evengoed enkele gerenomeerde krachten in de basis. Terwijl onder andere Tadic, Haller, Blind en Gravenberch op de bank bleven, stonden Klaassen, Neres, Tagliafico, Schuurs en Onana wel aan de aftrap. Ook aanwinst Mohamed Daramy kreeg de kans om zijn kunsten te tonen.

De laatste linie van Barendrecht kon de borst natmaken. Centrale verdedigers Stanley Husen en Max van Dijk en de backs Kevin Cornet en Tim Eekman waren verzekerd van een heftige avond, wat in de openingsfase nog eens versterkt werd door de keuze voor een in beginsel niet super-verdedigende opstelling. ,,Een bewuste keuze, in overleg met de spelersgroep,” lichtte Elzinga na afloop toe. ,,Als je iets moois van zo’n avond wilt maken, dan moet je niet met zes man voor je keeper gaan staan. Daar komt bij dat wij niet echt een ploeg zijn die puur verdedigend wil en kan spelen.” De na dit seizoen bij Barendrecht vertrekkende coach had sowieso zijn ploeg als opdracht meegegeven dat ten volle van de ervaring genoten moest worden. Herinneringen maken, dat moest het hoofddoel zijn.

Barendrecht opende zowaar met een speldenprikje in het doelgebied van Onana, maar daarna was het woord aan Ajax. En hoe, want na twaalf minuten stond het al 2-0, door treffers van Taylor en Danilo, de laatste vanaf de strafschopstip. Als dat tempo zou worden voorgezet waren dubbele cijfers onvermijdelijk. Het liep echter anders, omdat het teruggedrongen Barendrecht zich zodanig compact opstelde dat er voor Ajax maar weinig doorkomen aan was. Enerzijds was het tempo van Ajax te laag en de passing te onzuiver, anderzijds lukte het Van Dijk en zijn companen best vaak om de zand in de Amsterdamse raderen te strooien. De rust werd aldoende bereikt met een acceptabele 2-0 achterstand, met bovendien de positieve kanttekening dat tegen het einde van de eerste helft Joey Jongman en Danny Monster zich ieder een keer in kansrijke posities manoevreerden.

Doelman Jeffrey Verkerk pakt hoofdrol

Het eerste wapenfeit na de hervatting was een buitenspeldoelpunt van Niels Vorthoren. Kort daarna stelde Danilo voor Ajax orde op zaken met zijn tweede treffer van de avond. Wat volgde was een zo mogelijk nog eenzijdiger spelbeeld dan in de eerste wedstrijdhelft. Daramy en Neres lieten de mooiste kansen ongebruikt, maar tegelijk was het voor een steeds groter deel aan doelman Verkerk te danken dat de score niet verder opliep. Pas in de allerlaatste minuut bracht de in het eerste van Ajax debuterende IJslander Kristian Hlynsson de eindstand op 4-0. Het paste in het wedstrijdbeeld dat daar opnieuw een strafschop voor nodig was, eentje die ongekend hard in de kruising werd geschoten.

Jeffrey Verkerk keek tevreden terug op zijn optreden: ,,Er lagen er al twee in voordat ik er aan te pas kwam, en ik hield mijn hart dan ook vast, maar daarna begon mijn wedstrijd pas echt. Van zenuwen had ik geen enkele last. Ik keepte hier één van mijn beste wedstrijden tot nog toe. En reken maar dat ik genoten heb. Ik speelde nooit eerder in zo’n groot stadion, het was bij aankomst een verbluffende ervaring. Vandaag was toch al zo’n bijzonder drukke dag, want mijn zoontje werd zeven jaar. Ik beloofde hem dat we Ajax zouden verslaan. Dat is niet gelukt, maar ik denk dat hij toch wel tevreden is.”

Collectief shirtjes ruilen

En zo had iedereen zijn verhaal. Al werd het vertellen daarvan voorafgegaan door een collectieve jacht op Ajax-shirtjes. Max van Dijk kwam als één van de eersten terug van de Ajax-kleedkamer,  met het schone shirt van reserve Daley Blind in zijn handen. ,,Wat een lekkere dag was dit! En wat hebben we afgezien. Zij speelden zo snel, maar soms zaten we er goed tussen. En af en toe leek het net Comedy Capers, als we weer eens net te laat waren,” lachte de aanvoerder breeduit.

Er was er in ieder geval één die zich aan de ruilactie onttrok. Joey Jongman benadrukte voor een draaiende camera nog maar eens dat hij overtuigd supporter van Feijenoord is, en dat zijn voorkeur ook tijdens de bekerwedstrijd niet veranderd is. De gele kaart die hij halverwege de eerste helft pakte had daar echter zeker niets mee te maken, zo bezwoer hij zijn gehoor. Maar aan een Ajax-shirtje had hij nu eenmaal geen behoefte.

En tóch champagne

Richard Elzinga constateerde tenslotte dat zijn ploeg iets had laten zien wat in de competitie minder goed uit de verf is gekomen. Namelijk het vormen naar de loop van de wedstrijd, waarmee hij de wijze bedoelde waarop het teruggedrongen worden door het elftal werd opgepakt. Vloeiend werd overgeschakeld naar een compacte verdedigende stelling. ,,Ik had de jongens trouwens wel een doelpunt gegund, beetje jammer dat ons dat niet lukte.”

Elzinga bewaarde zijn belangrijkste conclusie tot het laatst: “Mijn ploeg heeft genoten, en ook ik heb genoten. Van mijn ploeg die zijn stinkende best deed. Van de wedstrijd hier, want het is leuk om bij zo’n grote club te gast te zijn, maar ook al van het voortraject. De voorbereiding met elkaar, de leuke interviewtjes de laatste dagen.”

Waarna de Barendrecht-coach zich terug naar de kleedkamer haastte, om met zijn ploeg het champagneglas te heffen op de goede afloop.

Ajax – Barendrecht 4-0 (2-0)

Doelpunten: 10. Kenneth Taylor 1-0, 12. Danilo 2-0 (strafschop), 49. Danilo 3-0, 89. Kristian Hlynsson 4-0 (strafschop)

Scheidsrechter: J. Kooij

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD