dinsdag, december 7, 2021
HomeClubsASWHREPORTAGE| ASWH herpakt tweede plaats na zege op tandeloos Quick Boys

REPORTAGE| ASWH herpakt tweede plaats na zege op tandeloos Quick Boys

ASWH is terug op de tweede plaats in de Tweede Divisie. De ploeg uit Hendrik-Ido-Ambacht boekte zaterdag in een onderling duel met concurrent Quick Boys een 2-0 zege en klimt daarmee weer over de Katwijkse formatie op de ranglijst. In een vrij matte wedstrijd, die vooral werd gekleurd door acties van de Quick Boys-fans, waren de doelpunten van Daniël Wissel en Luuk Admiraal genoeg voor de thuisploeg om zo alweer de vierde zege in zes wedstrijden te behalen en zodoende nóg meer kleur te geven aan de fantastische competitiestart.

Transformatie
Als je de prestaties van zowel ASWH als Quick Boys dit seizoen versus het vorig seizoen in acht neemt, kun je bijna stellen dat beide teams niet gek zouden staan in een reclame van Telfort. “Wie had dat gedacht? Van vrijwel zeker een divisie naar beneden, naar meedoen om de hoogste treden.” Vooral voor ASWH gaat dit op. Waar het vorig seizoen een beetje als lelijk eendje onderaan de Tweede Divisie bungelde (en de coronacrisis de ploeg uit Ambacht behoedde voor degradatie, NvV) lijkt het dit seizoen tot een mooie zwaan te zijn uitgeroeid die het elke tegenstander bijzonder lastig kan maken. De ploeg van Rogier Veenstra verloor twee van de voorgaande vijf wedstrijden, waaronder vorige week ‘de topper’ tegen AFC (3-2). Vandaag stond er weer een topper op het programma, want door het verlies van ASWH was het uitgerekend de tegenstander van vandaag, Quick Boys, die het plekje op de ranglijst had ingenomen. Ook de Katwijkers kennen een meer dan prima seizoenstart en trainer Edwin Grünholz lijkt na wat puzzelen de juiste formatie voor zijn ploeg te hebben gevonden. De Katwijkers boekten de afgelopen weken degelijke overwinningen op onder andere Koninklijke HFC en IJsselmeervogels en lijken op weg naar een wat kleurrijker seizoen dan debuutjaar in de Tweede Divisie, waar het uiteindelijk als nummer 14 eindigde.

“Wie had dat gedacht? Van vrijwel zeker een divisie naar beneden, naar meedoen om de hoogste treden.”

Blauwe trots
De inzet van de wedstrijd van zaterdagmiddag leek dan ook duidelijk. ASWH wilde haar tweede plek weer terug en Quick Boys zou zelfs een weekje op de eerste plaats kunnen doorbrengen doordat huidig koploper AFC niet in actie zou gaan komen vanwege de afgelaste wedstrijd tegen TEC. Waar een eerste plaats natuurlijk op zich al iets is om trots op te zijn als Quick Boys-supporter, kwam er natuurlijk ook nog bij dat het hoger genoteerd stond dan de oranje-zwarte concurrent uit Katwijk-Noord. Dit is de afgelopen week al voer geweest voor menig discussie in het vissersdorp en zou met een eerste plaats van de blauw-witten alleen maar meer zout in de wonden strooien op de Krom. Maar zover was het nog lang niet. Op sportpark Schildman moest ASWH eerst verslagen worden en dat is dit seizoen al een klus op zich. De thuisploeg is afgelopen week genadeloos uit de KNVB Beker gekegeld (5-2 tegen Staphorst) en had daarom iets goed te maken. Quick Boys’ wedstrijd tegen RODA’46 werd dinsdag afgelast door een aantal coronabesmettingen in de selectie van de Leusdenaren en wordt komende week ingehaald.

De vertrouwde namen
In de opstelling van Quick Boys daarom weinig veranderingen ten opzichte van vorige week. Alleen verdediger Ivailo Staal was licht geblesseerd en liet daarom de wedstrijd aan zich voorbij gaan. Kevin Goméz Nieto was zijn vervanger. De andere basisspelers waren keeper Paul van der Helm, Chima Bosman, Jeffrey Ket, Jan-Willem Kamp, Nigel Ogidi Nwankwo, Mohamad Mahmoed, Nick Runderkamp, Ricky van Haaren, Tommy Bekooij en – de bij Voetbal247 uitgeroepen Speler van de Week van speelronde 5 – Fernando Lewis. Bij ASWH twee wijzigingen. Vaste keeper Bryan Janssen raakte geblesseerd tegen Staphorst en werd daarom vervangen door Stefan Kok. Ook routinier Henrico Drost had een basisplaats, omdat Jarreau Manuhuwa niet fit genoeg was om vanaf het begin af aan mee te doen. Clarence Bijl, Gilmaro van de Werp, Ellas Meijer, Jesper van den Bosch, Koen Wesdorp, Fabian Korporaal, Sam van de Kreeke, Daniël Wissel en Ismail Yildirim completeerden de andere namen van de startopstelling van Rogier Veenstra.

Veel vuurwerk, weinig spektakel
De wedstrijd was nog geen vijf minuten bezig toen scheidsrechter Frank de Winter al een tijdelijke pauze moest inlassen. Een handje vol fans van Quick Boys had zich bij een hek naast het veld verzameld en stak fakkels en blauwe rookpotten af, waardoor het zicht op het veld zo slecht werd, dat er even niet gevoetbald kon worden. Toen de politie in aantocht was en de supporters net zo snel verdwenen als de rook op het veld, kon de wedstrijd hervat worden. Ondanks dat de wedstrijd, qua stand, een topper genoemd kon worden, was daar op het veld maar weinig van te zien. De wedstrijd speelde zich af in een laag tempo, waar kansen zeer schaars waren en de amusementswaarde laag lag.

Pas na het eerste kwartier kregen beide ploegen wat meer kansen op een mogelijkheid en ging het ergens op lijken. Namens Quick Boys loste linksback Ogidi Nwankwo het eerste schot en namens ASWH was het spits Wissel die met het hoofd de eerste poging van de thuisploeg noteerde. Echt gevaarlijk was het echter niet en zodoende kabbelde de wedstrijd voort. Alhoewel de wedstrijd redelijk gelijk op ging, was het Quick Boys wat meer balbezit en initiatief had. ASWH speelde wat meer teruggetrokken en loerde vooral op de foutjes van de Katwijkers. Quick Boys moest dus het spel maken en deed dit dan ook voornamelijk door ex-Feyenoorder Ricky van Haaren. De middenvelder leek deze wedstrijd een goede klik te hebben met spits Lewis en was de creatieve spil in het elftal van Grünholz. Spits Bekooij liet er deze wedstrijd maar een beetje verloren bij en was de grote dissonant in het spel van de gasten.

Buitenkansje
Quick Boys drong meer aan, maar toch was het ASWH dat redelijk onverwachts op voorsprong kwam. Eerst was Quick Boys al ontsnapt toen Sam van de Kreeke voorlangs schoot en Paul van der Helm voor het eerst naar de grond moest. Een paar minuten later lepelde Jesper van den Bosch de bal ietwat opportunistisch richting de 16 van Quick Boys. Aanvoerder Jeffrey Ket beoordeelde de hoge bal compleet verkeerd en opende daardoor de deur voor Wissel. Wissel stuitte nog op Van der Helm, maar de rebound viel voor de voeten van de meegelopen Yildirim. Voordat de linksbuiten kon uithalen werd hij gevloerd door de doelman en wees scheidsrechter De Winter onverbiddelijk naar de stip. De strafschop zo’n 7 minuten voor rust was dé kans voor de thuisploeg om op voorsprong te komen en deze werd dan ook met beide handen aangepakt. Spits Daniël Wissel bleef ijzig kalm en schoot de bal feilloos in de rechter hoek achter Van der Helm, die naar links ging. Een belangrijk doelpunt van de 24-jarige Zeeuw, die afgelopen zomer overkwam van vv Goes. Quick Boys wilde nog voor rust orde op zaken stellen en zette nog een slotoffensief in. Verdediger Kamp trok gelijk mee naar voren om door de lucht iets te kunnen forceren en slaagde daar zowaar bijna in. Na een voorzet van links verlengde Kamp de bal net genoeg om doelman Kok tot een uiterste redding te dwingen. De keeper deed dit echter uitstekend en behield daarmee de voorsprong voor zijn team waardoor beide elftallen met een 1-0 stand aan de thee gingen.

(Kansen)regen
Waar de weergoden beide teams aan het begin van de tweede helft niet goed gezind waren en de regen met bakken uit de hemel kwam, regende het in de eerste minuten na rust ook op het veld kans na kans. ASWH kreeg via Yildirim meteen een mega kans uit een counter, maar de spits schoot de bal slecht in en verprutste daarmee de mogelijkheid. Uit die aanval daarop was het aan de andere kant ineens Lewis met een 200%-kans op de gelijkmaker. De spits mocht zomaar doorlopen en verscheen plots oog-in-oog met doelman Kok. Waar hij vorige week al veel kansen nodig had om tot scoren te komen, was deze megakans ook niet aan hem besteed en kon Kok de bal naast kijken. Als je zulke kansen niet maakt en bovendien niet lekker speelt, dan zou het zomaar eens “zo’n dag” kunnen gaan worden.

ASWH houdt stand
Ondanks het missen van deze megakans hadden de Katwijkers nog bijna een hele helft om de achterstand goed te maken. ASWH vond dit prima en liet Quick Boys komen zodat het zelf op die ene uitbraak kon loeren. Grünholz ging bovendien aanvallend wisselen en bracht onder andere aanvallers Olaf van der Sande en Jesper de Vré in om wat meer te kunnen forceren. Van der Sande was bij zijn eerste actie meteen gevaarlijk. Hij brak door aan de zijkant en leek de bal op een presenteerblaadje aan Bekooij te schenken. Echter was daar, zoals zo vaak vanmiddag, net het voetje van verdediger Gilmaro van de Werp die het gevaar onschadelijk maakte en zijn team redde. De verdediging van ASWH oogde niet altijd even stabiel, maar bleef, ondanks de pogingen van Quick Boys, redelijk gemakkelijk overeind. ASWH hield stand en bleef aan de leiding.

“Echter zorgde de poging van Ogidi Nwankwo alleen voor gevaar voor de huiseigenaren rondom het sportpark met een slechte glasverzekering.”

K.O.
Er gaat in het voetbal een gezegde wat zo nu en dan uitkomt. “Als je zelf niet scoort, dan doet de tegenstander dat wel.” Ook vandaag ging dat oeroude cliché weer op. Waar Quick Boys op de poort van de Ambachtse verdediging klopte, sloeg ASWH bij één van de zeldzame tegenprikjes genadeloos toe en deelde het in de 82e minuut de knock out uit. Via een uitbraak stuurde aanvoerder Van den Bosch (vorige week ook al goed voor een doelpunt en één assist) invaller Luuk Admiraal op weg naar het goal. Ondanks dat de speler uit de eigen jeugd van ASWH nog een tegenstander voor zich had, loste hij een schot hoog in de korte hoek en zag hoe Van der Helm daar geen antwoord op had: 2-0 en de wedstrijd was in de tas voor Veenstra en z’n mannen. Quick Boys wilde zich nog niet definitief gewonnen geven en probeerde nog aanvallend gevaar te zorgen. Echter zorgde de poging van Ogidi Nwankwo alleen voor gevaar voor de huiseigenaren rondom het sportpark met een slechte glasverzekering.

B€langrijk bekerpotje
Na 90 +7 minuten vond scheidsrechter De Winter het genoeg geweest en had ASWH plek 2 weer terugveroverd. Ondanks dat de ploeg van Veenstra ook geen grootse wedstrijd speelde, was het buitengewoon effectief en sloeg het op twee cruciale momenten toe. Quick Boys kan deze nederlaag zichzelf aanrekenen. Te veel spelers zaten gewoon niet in de wedstrijd en brachten niet wat er van ze verwacht werd. Bovendien was de afwerking ondermaats en was een doelpunt maar zelden dichtbij. Aanstaande dinsdag spelen de mannen van Grünholz dus het bekerpotje tegen RODA’46, waar naast natuurlijk sportief belang ook veel financieel belang aan vasthangt. Als de Katwijkers doorbekeren, dan mag de penningmeester zo’n €13.000 bijschrijven. Mocht daarna ook DTS Ede worden verslagen, dan is het opnieuw kassa. Het is voor Quick Boys te hopen dat de vorm dan weer terug is, want vooral in de beker ligt een verassing altijd op de loer.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS