dinsdag, 23 juli 2024
Voetbal247.nlClubsSpakenburgRensenbrink-moment Vince Gino nekt Blauwen, Telstar door in beker

Rensenbrink-moment Vince Gino nekt Blauwen, Telstar door in beker

Spakenburg hing in het bekerduel bij Telstar zeventig minuten in de touwen. Als een aangeslagen bokser ging ze  tegen het canvas en keek twintig minuten voor tijd tegen een 3-1 achterstand aan. Het was Vince Gino Dekker die met twee nieuwe assists aan de basis stond van de opleving. 3-3 was de stand na 90 minuten. In de verlenging waren de Witte Leeuwen fitter tegen de tien blauwen, 5-3.

Tweebeingheid

Duizenden dromen geleden trapte en schoot Vince Gino Dekker dagelijks uren een bal in de immense achtertuin van zijn ouders. Zijn vader, ex-prof Bennie, wist dat tweebenigheid een plus was om te slagen als betaald voetballer. Maar de intrinsieke motivatie kwam nog wel meer uit zijn zoon dan uit de ex-speler van NEC.

Ajax herkende het talent in de linksbuiten al op jonge leeftijd. Van oorsprong is Dekker linksbenig maar na jaren van oefenen, hij kreeg zelfs de sleutel van ex-club DVS ’33 om extra te trainen, zit er anno nu weinig verschil meer in de beide benen.

Counter

Spakenburg zat in het bekerduel geen moment in de wedstrijd bij Telstar. De Blauwen speelden vanuit de verdediging en loerden op de counter én op de spelhervatting. De Blauwen hoopten in Velsen-Zuid op een nieuwe bekerstunt. In de voorgaande ronde schakelde de ploeg Dordrecht uit. Telstar miste topscorer Glynor Plet dus hoopte trainer Chris de Graaf op een stunt. ,,Wij hebben de laatste weken niet voor de competitie gespeeld en hebben ons alleen maar gefocust op Telstar.’’

De zelf benoemde Cruijff-adept liet ook zien oog te hebben voor realisme en niet door te slaan in zijn adoratie. ,,Wij stemmen ons af op de omschakeling.’’ Een tactiek die in de laatste twee competitieduels goed uitpakte.

 

Voorbereiding

Telstar-trainer Andries Jonker had zijn huiswerk goed gedaan. Hij heeft Anthony Correia als zijn rechterhand en de hoofdtrainer van Katwijk kent Spakenburg als zijn broekzak. Telstar speelde met drie verdedigers en had de backs heel hoog opgesteld. Het meeste gevaar kwam over de rechterkant waar ex-zaalvoetballer Yassine Zakir onnavolgbaar was.  Hij heeft de revelatie van vorig seizoen, Yaël Liesdek, uit de basis verdrongen.

Floris

Bij de openingstreffer stond Zakir na 25 minuten op de goede plek om de 1-0 aan te tekenen. De Witte Leeuwen stapelden met goed positiespel kans-op-kans, maar drukten niet door. ,,Onze eerste helft was heel slecht. We werden echt de poppenkast in gespeeld”, was trainer Chris de Graaf realistisch.

Heel lichtjes brandde de waakvlam van de hoop nog op de spaarbrander. Want de Blauwen weten dat ze met de combinatie Dekker en Van der Linden goud in handen hebben. Zodoende was het hopen op een spelhervatting.

En jawel, Vince Gino Dekker legde de bal, tien minuten na de openingstreffer, op het hoofd van topscorer Floris van der Linden. Miraculeus, omdat de ex-spits van Telstar in het shirt van de Witte Leeuwen op Schoonenberg zelden scoorde.

Nekslag

Twee minuten later was het Gyliano van Velzen die de thuisploeg alweer aan de leiding bracht, 2-1.  Leon ter Wielen, die in de beker de voorkeur krijgt boven Menno Heus, was kansloos. Tot overmaat van ramp viel Youri Koelewijn met een blessure uit. De middenvelder van weleer heeft onder De Graaf en Twisker een metamorfose ondergaan en is sindsdien vrije verdediger.

Delvechio  Blackson zorgde voor de 3-1 op het scorebord. Aangeslagen lag Spakenburg tegen de touwen. Sinds eind november geen competitieduel meer gespeeld, een beetje getraind dat wel, en ook nog steeds zonder de geblesseerde Robin Eindhoven.

 

Wederopstanding

Maar zie de geslagene veerde twintig minuten voor tijd op uit de touwen en een assist van Dekker belandde bij Van der Linden die voor 3-2 zorgde. Het was de balsem voor de gekwetste ziel.  Telstar werd wat onzekerder en invaller Lowie van Zindert, scoorde, uit een assist van Vince Gino Dekker, zelfs de 3-3. Chris de Graaf en Jochem Twisker blijken wel de psychologische gave en de communicatieve vaardigheden te hebben om een intuitieve speler als Dekker weer in vorm te krijgen.

Met nog een paar minuten en vier minuten blessuretijd roken de Blauwen bloed. Koos Werkman en Van Zundert kregen kansen.

Rensenbrink

Maar dé kans om het duel te beslissen was voor Vince Gino Dekker. Het was in de vierde en laatste minuut van de verlening toen hij de bal voor zijn magische linker kreeg in het zesmetergebied.

Een doorsnee aanvaller uit de Tweede Divisie is eenbening en drukt dan af. Dekker is door de jarenlange training in de achtertuin in Ermelo tweebenig en had zoveel vertrouwen dat hij kapte en weer in de drukte van spelers belandde. Het was een kans uit duizenden, eentje zoals Rob Rensenbrink op het WK 1978 kreeg en de paal trof of zoals Arjen Robben had toen hij alleen op Iker Casillas afging en zijn teen  raakte. De inzet van Vince Gino werd geblokt. Een droom viel in duigen.

Knock-out

In de verlenging was Telstar conditioneel sterker. De verdedigend zwak spelende Jip Molenaar kopte, op een wijze die deed denken aan de goal van zijn vader Keje voor Ajax tegen Feyenoord, de 4-2 binnen. En toen ook invaller Joël Amakodo uit het veld werd gestuurd was de knock-out aanstaande.

Rashaan Fernandes deelde de genadeslag uit, 5-3. Topscorer Floris van der Linden baalde. ,,Bij rust kunnen we met  6-1 achterstaan. Maar na die 3-3 kregen we hoop en was Telstar rijp voor de sloop.’’

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD