dinsdag, 25 juni 2024
Voetbal247.nlDerde DivisieDerde Divisie ZondagRené van der Kooij neemt KNVB niets kwalijk: ‘Mensen moeten eens ophouden...

René van der Kooij neemt KNVB niets kwalijk: ‘Mensen moeten eens ophouden met zeiken’

Na 5 wedstrijden stond USV Hercules met 13 punten ongeslagen bovenaan in de Derde Divisie Zondag. Nu, 5 maanden na de laatste thuiswedstrijd tegen Hoogland, is alles anders. De competitie is door de KNVB officieel beëindigd, de selectie voor volgend seizoen is flink gewijzigd en het zicht op wedstrijden in de nabije toekomst is behoorlijk troebel. Ondanks dat werd afgelopen zondag onder leiding van trainer René van der Kooij (50) de eerste training van dit kalenderjaar afgewerkt: „Ik ben blij dat ik weer met die gasten aan de slag kan”, vertelt hij in gesprek met Voetbal247.nl.

„Ik heb tv-programma’s ontdekt waarvan ik het bestaan niet eens wist”, blikt van der Kooij terug op de afgelopen periode. Normaal gesproken stond de Maaslander doordeweeks 4 van de 5 avonden op het veld, maar die werden nu ingeruild voor rustige avonden op de bank. „Gelukkig kan het voetbal voor de jeugd wel doorgaan en blijf ik daardoor in mijn rol als hoofd jeugdopleiding V.V. Hoogland behoorlijk bezig. Bovendien ben ik bij Hercules ook technisch manager en is de transfercarrousel behoorlijk vroeg op gang gekomen. Dat laatste neemt, mede door het beperkte budget van de club, heel veel tijd in beslag. Als je 6 spelers wil hebben, moeten wij daar al snel 60 gesprekken voor voeren om een speler te vinden die binnen het plaatje past”, aldus Van der Kooij in gesprek met Voetbal247.nl

Scenario’s

Na een zeer voorspoedige start was het stilleggen van de competitie een flinke teleurstelling voor de club uit Utrecht. De KNVB maakte in januari, na het verlengen van de coronamaatregelen, bekend dat er nog twee mogelijke scenario’s waren om de competities te kunnen hervatten. Het scenario waarin de eerste competitiehelft zou worden uitgespeeld, werd vanaf sportpark Voordorp nauwlettend in de gaten gehouden. Ook Van der Kooij heeft nog lang gehoopt op het hervatten van de competitie: „Het was voor Hercules natuurlijk een ongekende start tegen ieders verwachting in. Ik was vooral heel benieuwd waar dit zou zijn geëindigd.”

„Het Kampioenschap van Utrecht zou een paar mooie affiches opleveren”

Omtrent het coronabeleid van de KNVB en de verschillende (al dan niet) gemaakte beslissingen zijn de nodige commentaren geleverd. Ook op deze website is er een kritische noot geplaatst aan het adres van de voetbalbond. Van der Kooij verwijt de KNVB echter helemaal niets: „Er is niemand binnen de KNVB opgeleid om met zo’n crisis om te gaan. Je kan je afvragen of ze eerder een beslissing hadden moeten nemen. Maar dan zal je zien dat ze te vroeg een beslissing nemen en dan krijgen ze ook iedereen over zich heen. Mensen moeten eens ophouden met zeiken.”

Utrechts Kampioenschap

Met het oog op de opstartende trainingen en het beëindigen van de competitie zou het Kampioenschap van Utrecht een mooi regionaal toernooi zijn om naar uit te kunnen kijken voor de selectie van Hercules. Clubs als GVVV, IJsselmeervogels, Spakenburg, DOVO en ook Hercules werden genoemd in het gerucht van een officieus kampioenschap om het seizoen toch nog mooi te kunnen afsluiten. „Ik heb de berichten ook voorbij zien komen, maar ik ben nog niet benaderd door een partij of club om hierover na te denken. Ik zou zelf liever met mijn nieuwe groep gaan trainen en dan in mei al wat wedstrijden spelen. In plaats van dat ik met mijn oude selectie nog een Utrechtse Cup moet spelen. Aan de andere kant zou het een paar mooie affiches opleveren, maar dat vereist ook qua training nog de nodige voorbereiding.”

Pittige klus

„We hadden gehoopt op een minder groot verloop. Het zag er naar uit dat maar 2 à 3 jongens zouden vertrekken, maar we raken komend seizoen alleen al 5 basisspelers kwijt”, vertelt Van der Kooij over de transfers binnen de selectie van Hercules. Vooral zijn verdedigende linie heeft een knauw gekregen; centrale verdediger Mats Grotenbreg vertrekt naar GVVV en de backs Mathijs Blijham en Joshua Patrick stoppen beiden na dit seizoen. In zijn rol als technisch manager stond Van der Kooij voor een pittige klus, maar hij is tevreden over de al eerder gepresenteerde aanwinsten. ,,We hebben met spelers als Björn Van Gorkum, Shanon Carmelia en Ciaran Summers naar mijn mening adequaat gereageerd op de vertrekkende spelers. Toch lever je wel de helft van je basis elf in en dat zal je altijd voelen.”

„Ik had zijn nummer al, voordat ik überhaupt wist dat hij in Utrecht kwam studeren”

Hercules heeft vorig seizoen met het vertrek van Van Rooijen naar IJsselmeervogels en nu het vertrek van Grotenbreg naar GVVV al meerdere malen laten zien een springplank te kunnen zijn voor jonge, talentvolle spelers. De trainer heeft dat ook gemerkt in de gesprekken die hij voerde de afgelopen maanden: „Wij hebben als club een uitstekende reputatie opgebouwd en ik ervaar in de gesprekken met spelers dat zij ondanks het beperkte budget toch graag de overstap maken naar Hercules. Bovendien denk ik dat het verzorgde voetbal dat wij spelen ook een aantrekkelijke factor is van de club.”

Netwerk

De transfer die voor het grote publiek het meest in het oog sprong, was misschien wel de transfer van Jeroen van der Lely, ex-profvoetballer van FC Twente. De komst van de rechtsback is grotendeels de verdienste van het netwerk van Van der Kooij: „Ik had zijn nummer al binnen, voordat ik überhaupt wist dat hij in Utrecht kwam studeren. Na enig contact vorig seizoen besloot Jeroen in eerste instantie om bij zijn vrienden op lager niveau te gaan voetballen. We hebben ondertussen gewoon contact gehouden, waarop hij mij op een gegeven moment een appje stuurde, omdat hij toch wel weer graag op iets hoger niveau wilde gaan voetballen.” Van der Lely heeft zich per direct aangesloten bij de selectie van Hercules en trainde ook afgelopen zondag al mee.

Op een centrumspits na is de selectie van de trainer en technisch manager helemaal rond. „We hebben contact met een speler en hopen deze transfer de komende dagen af te ronden. Dan is de selectie voor komend seizoen in principe volledig en kunnen we ons langzaamaan gaan richten op het nieuwe seizoen.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD