Volg ons

Hoofdklasse

INTERVIEW | Remco Tuinenburg moet ruwe diamanten gaan polijsten bij Alphense Boys

INTERVIEW | Remco Tuinenburg moet ruwe diamanten gaan polijsten bij Alphense Boys

In de conservatieve voetballerij zijn er legio vooroordelen over de keeper als hoofdtrainer. Zondag treffen Jan Nederburgh – RKVV Velsen- en Remco Tuinenburg – Alphense Boys- elkaar in Driehuis. Twee ex-keepers van AZ die nu voor het eerst hoofdtrainer zijn. ,,Als keeper was ik eigenlijk al bezig met organiseren en leidinggeven’’, zegt Tuinenburg in gesprek met Voetbal247.nl.

Proces
Voor de 48-jarige Remco Tuinenburg is de stap naar hoofdtrainer een logische in zijn proces. Hij was assistent-trainer bij ARC, liep stage bij Noordwijk en trainde het tweede elftal van ARC. Maar eigenlijk zegt hij zijn gehele leven al bezig te zijn met leidinggeven.

Die kennis haalt hij niet uit boeken. ,,Veel diploma’s, naast mijn trainersdiploma’s, heb ik niet. Als keeper moest ik leiding geven aan de verdediging. En ook zakelijk of privé kom ik in een situatie, kijk ik om me heen wat er gebeurt en draai die beelden van praktijksituaties terug. Dan analyseer ik wat er bij me past en wat niet.’’

Video
Tuinenburg hanteert deze aanpak ook bij zijn bouwbedrijf, SKN-bouw. Hij geeft aan geen top-down-manager te zijn. ,,Wij laten ons personeel meedenken. En geven ze kaders waarin ze met oplossingen kunnen komen. Zij weten vaak beter wat er op de werkvloer gebeurt dan ik. Waarom zouden wij daar geen gebruik van maken?”

Analyse
,,Alleen nemen zij niet de beslissingen. Op de TC-cursus werkten we veel met videobeelden om te analyseren en om te motiveren. Dat doe ik nu bij mijn personeel ook. Tegen bouwers moet je niet te veel praten. Bij Alphense Boys werken we ook met video analyse en stimuleer ik de spelers ook om na te denken over hun acties. In het veld moeten ze het ook zelf doen, daar heb ik ook geen zin in, om het ze daar voor te doen.’’

Geldkraan
Voor het eerst is hij werkzaam als hoofdtrainer en alsof het noodlot ermee speelt draaien twee sponsoren de geldkraan dicht en zijn er door de corona minder andere inkomsten.

Zodoende wordt er meer verwacht van de eigen talenten én van de oefenmeester. Talent heeft de club in overvloed. De Onder-21 speelt landelijk op het hoogste niveau. Alphense Boys is zelfs de nummer twee  in Divisie 2, achter lijstaanvoerder Vitesse. Het is de missie van Tuinenburg om ze in te passen en om er één geheel van te maken.’’

Psychologie
Zonder de term te kennen, heeft Tuinenburg  goed gekeken naar het behaviorisme, de psychologie van straffen en belonen. En hij weet dat belonen van gewenst gedrag vaak, maar niet altijd, beter werkt, dan slecht gedrag bestraffen.

,,In de video-analyse stip ik meer dingen aan die goed gingen, de jongens hebben daar voor getraind en het stimuleert om te zien dat je iets goed hebt gedaan. Ik laat ook altijd twee a drie verbetermomenten zien. Zodat ze kunnen zien wat hun actie teweeg bracht voor de rest van het team. Vaak zijn ze zich daar niet eens van bewust en hebben ze een heel ander beeld van hun spel dan dat op video te zien is.’’

zzp-boekhouder den haag

Overwinningstas
Om zijn spelers te ‘belonen’ heeft hij de ’overwinningstas’ geintroduceerd. „Deze tas met drankjes maakt de trainer zelf klaar en mag alleen open bij een overwinning”, zegt Tuinenburg.

Na de 3-0 zege op De Zouaven was het zover. ,,In Nederland staan we te weinig stil bij kleine successen. We winnen en dan zeggen de mensen, ja dat was omdat de tegenstander zo slecht was. Maar die wonnen de week ervoor wel met 4-1, zeg ik dan. Dat vergeten ze dan.’’

Organisatie
Waar zijn ploeg exact staat weet hij nog niet. Het gelijke spel tegen Emmen, dat geen hoogvlieger is, en promovendus De Zouaven geeft daarvoor nog te weinig houvast. De wedstrijd van zondag tegen Velsen, dat drie punten heeft, zal meer verheldering brengen.

De ex-doelman weet dat een goede organisatie aan de basis ligt van het succes. En hoewel de van VVSB teruggekeerde Tim de Rijk aangaf liever op het middenveld te spelen, haalde de coach hem na één competitiewedstrijd weer een linie naar achteren.

Onder-19
Ook al omdat hij de routinier Pepijn Hooij, maar ook Niklas Blesgraaf en Noah Barendse nog moet missen. ,,Achterin speel ik met Mike Mulder en Finn Brandt, jongens die vorig seizoen nog in de Onder-19 speelden. Zij kunnen voetballend wel meekomen, maar als ze tegen een lepe spits staan die tien jaar ouder is, moeten ze toch flink aan de bak. Vandaar de keuze voor Tim.’’ De Rijk moet zorgen voor rust en organisatie. En leiding geven. Iets wat niet direct in zijn karakter zit.

Talent
In de Onder-21 lopen talenten rond als Julian Markvoort en Georny Elvillia, ruwe diamanten die nog verder gepolijst moeten worden. ,,We willen ervaren spelers en jeugd aan elkaar koppelen. Ze hebben in het veld namelijk nog wel coaching nodig. Ik ga graag aan de gang met de jeugd en dat kan maar op één manier: ze opstellen”, aldus Tuinenburg.

Advertentie
Advertentie

Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Tags

Meer over Hoofdklasse