zaterdag, 15 juni 2024
Voetbal247.nlRecensieRECENSIE | 'Over voetbal gesproken': Een aanstekelijk geschreven boek dat je 'moet'...

RECENSIE | ‘Over voetbal gesproken’: Een aanstekelijk geschreven boek dat je ‘moet’ lezen

Zoals je wellicht al gemerkt hebt verbreedt Voetbal247.nl. We benutten de voetballoze periode met mooie historische artikelen, we publiceren de Voetbal247-Visie en daar voegen we nu ook recensies van voetbalboeken, bij voorkeur met een link naar amateurvoetbal, aan toe. In de de nieuwste recensie lazen we het boek ‘Over Voetbal Gesproken‘ van schrijver Theo Uphus.

Kraaij jr
‘Lezen dit boek’, staat met fraaie letters te lezen op de achterzijde van het boek. De quote is van Hans Kraaij jr. en wie ben ik dan om dit tegen te spreken. Als een man, die zijn sporen verdiend heeft in de voetbalwereld, enthousiast is over het boekwerk dan moet het toch wel iets zijn. Na het lezen van de 272 pagina’s kan ik zeggen dat de oud-voetballer/trainer gelijk heeft, het leuk en aanstekelijk geschreven document maakte dat ik het boek binnen een dag zonder moeite uit wist te lezen.

90 minuten
Het boek is als een voetbalwedstrijd: het start met warmlopen, daarna de eerste helft, de rust en dan volgt de tweede helft waarbij de schrijver vanzelfsprekend de in het amateurvoetbal alom bekende derde helft niet vergeten is. In de eerste hoofdstukken krijgt de lezer een rondgang langs de Nederlandse velden en dan niet alleen van het professionele voetbal, maar ook zijn er verhalen over het amateurvoetbal en dan hebben we het even niet alleen over de vaderlandse top. Wat te denken van het verhaal over Peter Meyster, Jaap Oprel en ook over de belevenissen van de schrijver zelf in het shirt van RKDEO. Stuk voor stuk verhalen of interviews die het lezen meer dan waard zijn en die je na verloop van tijd nog eens wil lezen.

Tweede helft
Na de vier verhalen in de rust, met voor mij als blikvanger ‘Goede voetballers’, is het in het boek tijd voor de tweede helft. Voor mij als beginnende groundhopper fantastisch om te lezen. Theo neemt je als het ware mee met zijn reis langs de stadions en de door hem bezochte wedstrijden. Het voelt echt alsof je erbij geweest bent als je het verhaal leest. De fraaie verhalen nodigen nog meer uit om snel, als het weer mogelijk is, buiten de landsgrenzen op zoek te gaan naar voetbalwedstrijden om deze te bezoeken. Niet alleen de positieve verhalen, maar ook de ‘waarschuwingen’ maken van de hoofdstukken een realistisch verhaal. Niet alles is rozengeur en maneschijn tijdens de voetbaltrips. De bloopers van de schrijver tijdens zijn voetbalreizen maken de ‘derde helft’ helemaal af, lachend na een wedstrijd de zaterdagmiddag afsluiten is natuurlijk het beste dat er is.

Glimlach
Samenvattend echt een boek dat een glimlach op je gezicht zal brengen en je daarbij ook nog eens weer een stukje wijzer zal maken wat betreft het voetbal en alles er om heen. De manier van schrijven nodigt uit tot verder lezen en het wachten is dan wat mij betreft ook op het tweede boek van Theo Uphus.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD