zaterdag, 13 juli 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisiePromoveren naar Jupiler League? Aftakeling Achilles '29 geeft te denken

Promoveren naar Jupiler League? Aftakeling Achilles ’29 geeft te denken

Juni 2012. Als een zwart-witte tornado raast Achilles ’29 over sportpark De Westmaat. Het normaliter zo trotse Spakenburg wordt afgeschminkt in de strijd om de algehele amateurtitel bij de amateurs. In Groesbeek wordt het 3-0, in Spakenburg winnen de ongenaakbare Groesbekers met 0-2. September 2016. Als een ernstig zieke patiënt strompelt Achilles ’29 over sportpark de Westmaat. Het herboren IJsselmeervogels is heer en meester in de strijd om de KNVB beker en blaast de noodlijdende Jupiler League-club van het veld: 3-1.

Zo snel mogelijk naar Jupiler League

Een week geleden maakten ‘Zwarte’ Jan van Diermen en Melrik Beukers hun vertrek als technisch eindverantwoordelijken bij Spakenburg bekend. Daarbij gaf Beukers hun opvolgers een missie mee: “Ik wil met de Blauwen op een zo hoog mogelijk niveau spelen. Dus wat mij betreft zo snel mogelijk naar de Jupiler League. Die mogelijkheid is er nu, dus dat moet de opdracht worden voor de nieuwe technische commissie. En daar moet iedereen in de vereniging aan mee willen werken. Die ambitie moet er binnen alle geledingen van de club zijn, lijkt mij. Zo niet dan ontstaan er op de langere termijn problemen en dat zou ik heel jammer vinden.”

Jas uitgetrokken

Kozakken Boys gaf al aan niet toe te zijn aan promotie naar de Jupiler League, Katwijk overwoog het, maar besloot het uiteindelijk niet te doen. Spakenburg heeft er wel oren naar en Achilles ’29 waagde daadwerkelijk de stap. Maar wat heeft promotie naar de Jupiler League de Groesbekers nu daadwerkelijk gebracht? Achilles ’29 voetbalde in haar eerste jaren – positief gesteld – rond de middenmoot van de eerste divisie en eindigde vorig seizoen als vijftiende. Incidentele succesjes van knap gewonnen wedstrijden staan in schril contrast met de jas die Achilles ’29 heeft uitgetrokken.

Vlaggenschip ronduit belabberd

De club bouwt aan een jeugdopleiding, heeft een beloftenteam spelen in de Derde Divisie Zondag en een vrouwenteam in de Eredivisie, maar het vlaggenschip staat er ronduit belabberd voor en er zijn grote zorgen rondom de financiële positie van de club, die naar verluidt een schuld met zich mee zou torsen van drie miljoen euro. “Het klinkt zorgwekkend. Het zou zonde zijn als de club hiervan gevolgen ondervindt. De gekste dingen schieten door je hoofd. Straks worden we uit de competitie gehaald”, stelde aanvoerder Thijs Hendriks er onlangs over in het AD.

Zie het als een fabriek die je start

Trainer Eric Meijers luidde bij de bekernederlaag tegen IJsselmeervogels de noodklok: “Het is crisis en Achilles-onwaardig. We ontberen op dit moment simpelweg zelfvertrouwen maar ook een stukje kwaliteit ontbreekt”, tekende TweedeDivisie.org op uit de mond van de trainer. Toch prijst Meijers het avontuur waaraan de club is begonnen: “Zie het als een fabriek die je start. Je bouwt de muren en koopt machines om later een product te kunnen maken en geld te verdienen, maar dat kost wel tijd en investering. In de afgelopen jaren is hier enorm veel werk verzet en is de organisatie enorm in ontwikkeling. Ik raad elke Tweede Divisionist dan ook aan om de stap te wagen, gewoon doen.” En die schuld dan? “Daarvoor moet je niet bij mij zijn”, verschuilt Meijers zich achter voorzitter Harrie Derks.

Bodemloze put

Derks zelf hult zich al geruime tijd in nevelen rondom de daadwerkelijk staat van de club. Tegenover het AD bezweerde de preses dat alle schulden zijn gedekt, zonder te willen prijsgeven hoe en door wie. Een accountant, die in het dagblad anoniem wil blijven, noemt de financiële positie van de club zeer zorgwekkend: “Dit is een bodemloze put. In het bedrijfsleven was het faillissement al lang uitgesproken.”

Is promoveren een gok?

Terug naar juni 2012: Achilles ’29 is met overmacht de beste amateurclub van Nederland. Toonaangevend en dominant. September 2016: Wat als de Groesbekers er dit seizoen niet in slagen om de laatste plaats in de Jupiler League te verlaten? Dan daalt het terug af naar de topamateurs in de Tweede Divisie, maar wel met een loden last van drie miljoen euro schuld op de schouders. Het kan het voortbestaan van de club zomaar eens serieus in het geding brengen. En is dat waar ambitieuze amateurclubbestuurders van dromen? Welke dromerige beleidsmaker durft verantwoordelijk te zijn voor de gok die promotie naar de Jupiler League heet, als het misschien wel het voortbestaan van de club uiteindelijk in gevaar kan brengen?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD