dinsdag, 25 juni 2024
Voetbal247.nlClubsScheveningenPORTRET | Corona blaast mooie voetballoopbaan Levi Schwiebbe uit

PORTRET | Corona blaast mooie voetballoopbaan Levi Schwiebbe uit

Veel voetballers zijn, nu de KNVB definitief heeft besloten het voetbalseizoen ’20-’21 als beeindigd te beschouwen, plotseling ook aan het einde van hun voetballoopbaan gekomen. In die categorie valt ook middenvelder Levi Schwiebbe van SVV Scheveningen. De 34-jarige in Gouda geboren en Waddinxveen getogen rechtspoot had al maanden geleden besloten dat dit zijn laatste seizoen moest zijn. Zijn maatschappelijke loopbaan ging voorrang krijgen.

Als zeven jarig ventje meldde Schwiebbe zich aan bij WSE, de club uit zijn woonplaats Waddinxveen. Hij kreeg er amper de gelegenheid zijn voetbalmaatjes te leren kennen, want na een seizoen al werd hij opgenomen in de ADO jeugdopleiding. De kwaliteiten op grond waarvan hij steeds weer verder kwam in de Haagse jeugdteams waren vooral zijn geestdrift, bezieling en perfectionisme. Zo doorliep hij de Onder 17 en Onder 19 alvorens hij in 2005 debuteerde in het eerste team van ADO. Hij had op dat moment nog geen officieel contract, maar dat was na zijn debuut in stadion Galgenwaard tegen FC Utrecht snel anders. Hij werd een vaste waarde als controlerende middenvelder in de formatie van zijn trainers Frans Adelaar en Lex Schoenmaker. Laatstgenoemde herinnert zich: ,,Hij was toen amper 20, kwam net kijken. Maar ik merkte dat hij bloedserieus met zijn status van selectielid en voetballer van ADO omging. Hij was zeer gedreven op de trainingen. Meestal hebben jonge spelers ouderen nodig om hen te wijzen op hun houding naar hun vak maar Levi had die houding zelf al aangenomen. In de loop der jaren heb ik gezien dat hij een echte prof is geweest. Altijd. Ik denk ook dat zijn uitstekende mentaliteit hem in zijn nieuwe werk ook zeker weer gaat helpen. En daarnaast kan ik zeggen dat Levi buiten het veld ook een zeer aimabel mens is.”

Mitchell Pique, Hursut Meric, Levi Schwiebbe en Alexsander Rankovic bedanken het ADO publiek

Schwiebbe kreeg bij ADO niet alleen te maken met de trainers Adelaar en Schoenmaker. De club degradeerde op het moment dat het verhuisde vanuit het Zuiderpark naar het Forepark. En begon in veel opzichten helemaal opnieuw. Onder meer ook met een nieuwe technische staf, bestaande uit Wiljan Vloet en Henk Fraser. De club, met Schwiebbe als basisklant, promoveerde op de laatste dag van de play offs middels een 2-1 zege op RKC. Toen André Wetzel hoofdtrainer werd wijzigde de status van de rechtspoot. Wetzel haalde een aantal andere spelers binnen en Schwiebbe werd uitgeleend aan HFC Haarlem. Onder het duo Jan Zoutman / Marco Gentile beleefde hij een leuk seizoen.

Een nieuwe episode in zijn loopbaan maakte hij mee onder leiding van Hans de Koning. De huidige coach van VVV Venlo haalde hem voor twee seizoenen naar AGOVV Apeldoorn. De afstand vanaf huis was best groot, maar het hervonden voetbalplezier in stadion Berg en Bos vergoedde alles. De ‘klik’ met De Koning was zelfs zo nadrukkelijk aanwezig dat toen De Koning werd aangetrokken door FC Volendam hij Levi Schwiebbe vroeg mee te verhuizen naar De Dijk. Sportief was Volendam een flinke stap vooruit in de eerste divisie. Bijzonder jammer voor de oranjehemden was het net mislopen van het kampioenschap in het tweede jaar. De club verspeelde op de laatste speeldag het ene puntje voorsprong op SC Cambuur.

Was dit wellicht het dieptepunt in je carrière Levi?
,,Zeker één van de grootste. We hadden er met de gehele selectie een jaar voor gevochten, hadden het in feite op die laatste dag nog zelf in de hand maar verspeelden het nog. Doodziek waren we er van. In dat team speelden onder meer ook Sonny Stevens, Michiel Kramer, Soufiane Laghmouchi, die ik ook al bij AGOVV had meegemaakt en Raoul Esseboom.”

Vond je het niet jammer dat je die jaren doorbracht in de Eerste Divisie terwijl je je bij ADO in feite naar de Erdivisie had gevoetbald?
,,Dat vraag je je dan niet af. Ik had bij ADO zeker met zeer talentvolle spelers samengespeeld. Eljero Elia, Hans van de Haar, Michael Mols, Lex Immers, Daryl Janmaat, Danny Buijs: dat waren heel goede voetballers. Maar als je zelf buiten beeld raakt kijk je om je heen wat je opties zijn. Eerst Haarlem en later AGOVV en Volendam werden voor mij juist clubs die mij het plezier in voetbal weer teruggaven. En als je dan zo lang met zo veel plezier bij die clubs hebt gespeeld kun je daar achteraf geen spijt van hebben.”

Ondertussen werd in Scheveningen met enige regelmaat geprobeerd jou te bewegen tot de overstap naar de top van het amateurvoetbal.
,,Klopt. En op een bepaald moment vielen de puzzelstukjes ook ineens allemaal op hun plaats. Ik kon werk vinden bij een witgoedbedrijf en bij SVV Scheveningen toch op behoorlijk niveau blijven voetballen. Ik moet daarover trouwens zeggen dat ik wel merkte dat ik ineens actiever bezig ging zijn. Overdag werken en dan ’s avonds intensief trainen was toch best zwaar. Maar ik vond dat voor mijzelf niet erg, eerder leerzaam. Maar nogmaals, het was een hele omschakeling.”

Levi zet nu volop in op een vervolg als trainer. Wat denkt Lex Schoenmaker van dat idee? ,,Ik denk dat Levi heel veel capaciteiten heeft die nodig zijn om te slagen als trainer. Dat is deels wat ik al over hem zei als speler. Toewijding etcetera. Maar hij is ook een aimabel mens. Dat brengt mee dat je rustig met hem kunt praten, hij je serieus neemt en een open mens is. Op het veld is hij dan weer die op en top sportman die ook van jou volle inzet verlangt.” Levi vult aan: ,,Het is voor mij heel mooi dat ik komend seizoen niet alleen bij Jong ADO betrokken ben maar ook zelfstandig met Onder 14 aan de gang ga.”

Heb je nou ook vrienden overgehouden aan de voetballerij?
,,Het is een beetje de vraag wat je onder vrienden verstaat. Er komt niemand uit de voetballerij wekelijks over de vloer. Maar ik heb wel regelmatig leuk contact met mensen als Michiel Kramer, Raily Ignacio, Richard Knopper, Daryl Janmaat en Ricky van de Berg.”

De trainer die de meeste jaren met Levi Schwiebbe heeft gewerkt is natuurlijk John Blok. De trainer van SVV Scheveningen wil op deze plaats nog wel een keer uitleggen hoe het komt dat hij en Levi Schwiebbe zo lang met elkaar hebben kunnen samenwerken en hoe hij zijn toekomst ziet. ,,SVV Scheveningen heeft spelers die bij een BVO spelen en hier uit de regio komen altijd goed in beeld. Na enkele eerdere pogingen wisten we Levi in 2015 tot een overstap naar het amateurvoetbal te bewegen. Ook toen viel Levi al op door zijn inzicht, passing, traptechniek en winnaarsmentaliteit. Een speler die tot het uiterste gaat om te winnen en daarbij ook alles eist van zichzelf en zijn medespelers. Daarbij zoekt hij soms tot ergernis van tegenstanders en scheidsrechters de grens. Maar ook voor zijn medespelers is hij niet altijd de gemakkelijkste. Een speler kortom die je liever in je eigen team hebt dan bij de tegenstander, ook als trainer. Naarmate de jaren vorderden kreeg Levi steeds meer aandacht voor de manier van en het verschil in coachen, tactiek en teamprocessen. Hij heeft zich ontwikkeld tot bepalende speler en leider van de groep. Niet alleen in wedstrijden als leider van de groep, maar ook als klankbord en begeleider van de jongere spelers. Gezien de ontwikkeling die Levi bij ons doorgemaakt heeft is een vervolg in het trainersvak een uitermate logische stap. Ik ben er van overtuigd dat hij daarin ook succesvol zal zijn.”.

Dan blijft er nog slechts één vraag over. Hoe moet dat nou met het afscheid van de voetballer Levi Schwiebbe. We vragen het de voorzitter van SVV Scheveningen, Ron Kleijn: ,,Ook wij weten pas net een paar dagen dat de competitie 2020/2021 er officieel op zit. Maar we weten nog niet wanneer de coronamaatregelen er op zitten. En dat zullen we eerst moeten afwachten alvorens we gaan nadenken over een passend afscheid van Levi als voetballer. En passend wil voor ons in ieder geval zeggen: met onze supporters langs de lijn. Houd het er voorlopig maar op: hier in Scheveningen weten wij heel goed hoe we dit soort feestjes aan moeten kleden en dat gaan we voor Levi zeker doen.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD