dinsdag, 16 april 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisiePoldervaart: 'Als ik van mijn jongens alles verlang, moet ik zelf ook...

Poldervaart: ‘Als ik van mijn jongens alles verlang, moet ik zelf ook het maximale doen’

Hij leeft een bizar leven. Barendrecht-trainer Adrie Poldervaart is niet alleen Tweede Divisie-coach, hij is ook fysiotherapeut van Excelsior en runt daarnaast twee fysotherapiepraktijken. Evengoed gaat de 46-jarige coach komend seizoen ook nog de cursus Coach Betaald Voetbal volgen: ,,Ik wil het maximale eruit halen”, vertelt hij aan Voetbal247.nl.

Tactieken uitwerken als zomerse ontspanning
In zijn zomerstop schafte hij een flinke nieuwe boekencollectie aan, grotendeels voetbalgerelateerd. ,,En daarnaast heb ik nog een keer de speelwijzes van Juventus, Bayern München en Barcelona uitgewerkt”, vertelt Poldervaart, die bekent idolaat te zijn van Pep Guardiola. ,,Ik hoop binnenkort een keertje mee te kunnen lopen bij Erik ten Hag bij FC Utrecht. Hij heeft immers ook onder Guardiola gewerkt.”

Complimenten
Hij is een voetbaldier pur sang en dat merken ze ook bij Barendrecht: ,,Mijn focus deze voorbereiding ligt op het inslijpen van meerdere systemen. Ik zie het als zeer waardevol wanneer we in een wedstrijd kunnen omschakelen naar een andere tactiek. Of dat een tegenstander ons in de ene speelwijze verwacht, maar we toch voor de dag komen met een andere. Ik besef me wel dat ik daarmee veel van mijn jongens vraag, maar tegelijk maakt het ons wel trots wanneer we complimenten krijgen, bijvoorbeeld afgelopen seizoen van Jong AZ. Die vonden het knap dat we het tot de 90ste minuut volhielden om te blijven pressen. De meeste ploegen konden dat maar tot een minuut of 65 volhouden, zeiden ze.”

Leerpad uitstippelen
Poldervaart legt de lat hoog, vooral voor zichzelf. ,,Ik heb geen verleden als oud-prof, maar toch wil ik er als trainer het maximale uithalen. Al heeft voor mij de cursus Coach Betaald Voetbal niet zozeer als hoofddoel om hoofdtrainer bij een profclub te worden. Daar ben ik heel reëel in: ik kan me niet voorstellen dat een club als Willem II gaat bellen voor Adrie Poldervaart, maar goed, ik zie wel waar het schip strandt. Voor mij is de cursus vooral een uitdaging om me als trainer verder te ontwikkelen. Daarom sprak de nieuwe leerlijn van Leon Vlemmings en Ron Jans me zo aan, omdat je daarin zelf vrijheid om je leerpad uit te stippelen. Door mijn werk als fysio weet ik al vrij veel van het medische vlak, maar op tactisch gebied kan ik wellicht nog wel het één en ander leren. Jammer daarom dat Vlemmings en Jans zijn afgehaakt als docenten bij de cursus.”

Opzuigen
De Barendrecht-coach voelt ook de drang om zichzelf te blijven ontwikkelen als tegenprestatie naar zijn selectie toe: ,,Ik vraag van mijn jongens dat ze alles geven, dan vind ik ook dat ik er als trainer alles aan moet doen. Alle stof die ik als trainer kan opzuigen, zuig ik op. Ik wil blijven leren, me blijven ontwikkelen.”

Zevende plek
Poldervaart beseft als geen ander dat het een hele klus wordt om de zevende plaats van vorig seizoen te evenaren: ,,We hadden vorig seizoen nog even zicht op de vijfde plaats, maar de zevende plek was ook prachtig, zeker als je kijkt naar met wat voor budget we dat presteren. Voor komend seizoen zal veel afhangen of we constant de maximale focus kunnen opbrengen: lukt dat, dan kunnen we een erg leuk seizoen gaan meemaken. Lukt dat niet, dan kan het ook nog wel eens heel zwaar worden.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD