maandag, april 12, 2021
Home Competities Tweede Divisie REPORTAGE | OSS’20 knikkert HFC uit de KNVB-beker, huiswerk voor Tamerus

REPORTAGE | OSS’20 knikkert HFC uit de KNVB-beker, huiswerk voor Tamerus

OSS’20 zorgde voor een daverende verrassing door Koninklijke HFC uit te schakelen in de KNVB-beker. De ploeg van Betran Kreekels was met name voor rust heer en meester en won met 0-1. Hiermee spoelde de derde divisionist de 4-0 nederlaag bij ADO’20 een beetje weg. HFC-trainer Gertjan Tamerus heeft na het duel voldoende huiswerk om over na te denken.

- Advertentie -

Voorzichtigheid
De Koninklijke kan voldoende verzachtende omstandigheden aandragen voor de nederlaag. Ze mocht twee weken niet spelen voor de competitie in verband met twee coronagevallen binnen de selectie. Deze twee spelers startten, uit voorzichtigheid, ook niet in de basis.

Trainer Tamerus zei vooraf al dat het lastig trainen is in zo’n situatie en dat hij vooral de gezondheid van de spelers boven alles zette.

Opstelling
Zodoende stuurde Gertjan Tamerus André Morgan als rechter centrale verdediger in het veld, was Roy Deken – ex-Ajax-zaterdag – de linker wingback en mocht Jordy Hilterman, na zijn blessure,  voor het eerst in de spits starten.

Middenveld
Door de absentie van Kevin van Gasteren miste HFC dynamiek op het middenveld en daardoor werd Wessel Boer vanuit de defensie naar de middenlinie gestuurd. In de voorbereiding acteerde Boer daar met succes.

Maar zijn kwaliteiten werden in de laatste linie node gemist, plus dat Boer ditmaal een matige wedstrijd speelde. Hij had grote moeite met zijn opponent Tom Pijnenburg, die hij in de eerste helft veel te veel ruimte gaf om te voetballen.

Vanaf de eerste minuut was al duidelijk dat OSS’20 de mouwen wilde opstropen, hard was in de duels en gezamenlijk druk zette.

Op papier speelden er twee dezelfde systemen tegen elkaar. Twee maal 5-3-2, maar doordat de wingbacks van HFC niet doordekten op de backs van de tegenstander en de spitsen Khalid Tadmine en Jordy Hilterman geen of niet gezamenlijk druk zetten, had de ploeg uit Oss alle ruimte om te voetballen of om de lange bal te spelen.

zzp-boekhouder-oss

Peltzer
Op het middenveld en voorin was de pas 20-jarige en boomlange Jos Peltzer een plaag voor HFC. Met grote passen overlapte hij het middenveld om assistentie te verlenen aan zijn twee spitsen. Na acht minuten redde de keeper nog een inzet van Peltzer, maar honderdtachtig tellen later rondde Peltzer een assist van Bram Elbink af.

Intrinsieke motivatie
HFC-trainer Gertjan Tamerus had vanaf de eerste minuut het duel staand doorgebracht. Coachend, stimulerend en inspirerend, maar het leek alsof een deel van de ploeg de intrinsieke motivatie niet had om het OSS moeilijk te maken. ,,Wij hebben met een heleboel randzaken te maken die invloed hebben op de psyche. We zijn ooit gaan voetballen omdat voetbal leuk is. Het plezier is gedeeltelijk weg doordat we met mondkapjes in de kleedkamer zitten en in gescheiden kleedkamers. De kleedkamerhumor is weg. Op dit niveau moet je daar professioneel mee omgaan. Vandaag hebben we dat niet goed gedaan. Zeker voor rust waren we de mindere ploeg. En ik mag het niet zeggen maar ik heb genoten van de energie en strijdlust van OSS.”

Kansen
Na de rust bracht Tamerus Vincent Volkert en Franklin Lewis voor Roy Deken en Jordy Hilterman en ging HFC meer pressie spelen. In de slotfase kreeg de thuisploeg zelfs kansen op rij.

Oscar Wilffert zag zijn inzet van de lijn gehaald worden, Franklin Lewis vond doelman Van der Leest op zijn weg. De door de 18-jarige invaller Mehmet Yuksel geclaimde strafschop werd niet gegeven door arbiter Erwin Blank. Hetgeen de goedkeuring kon wegdragen van rapporteur Gerhard Verwoort. ,,Die jongen zet zijn voet tussen de benen van de verdediger en laat zich vallen. Geen pingel’’, zo was de IJmuidenaar gedecideerd.

Gertjan Tamerus wisselde nog driemaal maar keeper Rick van der Leest hield zijn doel schoon.

Spakenburg
Zaterdag wacht HFC het duel met Spakenburg, of de Zoom-conferentie van donderdag met de voorzitters van de Tweede Divisie moet dat voorkomen. ,,Morgen overleggen we’’, zei voorzitter Dirk Jan Rutgers. ,,Voor allebei de standpunten is wat te zeggen. Er zijn veel clubs die vinden dat we de competitie een paar weken moeten stilleggen omdat we recette- en kantine-inkomsten missen. Dat is ook zo.

Inkomsten
Voor HFC zijn dat niet dé belangrijkste inkomsten maar ze tellen wel degelijk mee. Zeker als dit veel langer gaat duren. Aan de andere kant wat als onze competitie eruit gaat, gaan dan de andere klassen ook niet meer spelen?

En hoe lang gaat deze onderbreking duren? Dan is het wellicht beter om zo lang mogelijk door te blijven spelen, ook al is het verre van ideaal. Ik luister het morgen even allemaal aan en dan komen wij met een beslissing.’’

Stilleggen
Gertjan Tamerus heeft ook begrip voor beide standpunten maar heeft liever dat de competitie wordt stilgelegd. ,,Het is een lastige keuze die de KNVB en de clubs moeten maken, maar zoals ik al eerder zei ebt het plezier weg door al deze maatregelen. Bovendien laat ik vandaag twee spelers invallen die corona hebben gehad. Ik liet ze expres niet starten omdat we ook nog een verlenging hadden kunnen krijgen. Niemand weet hoe ik met die spelers qua belasting moet omgaan. Dat is best een verantwoordelijkheid die ik heb. Ook daarom vind ik dat het beter is om niet te spelen.”

Vragen
Gaat het thuisduel met Spakenburg zaterdag wel door dan heeft Gertjan Tamerus in elk geval het nodige huiswerk te verrichten. De vragen zullen zijn waar gaat hij Wessel Boer posteren, in de achterste linie of op het middenveld?

Durft hij het aan om met Vincent Volkert en Roy Castien te starten? Wat is het plan met Franklin Lewis, de spits zat teleurgesteld op de bank. Als Castien fit is zit Lewis wissel en nu kreeg Hilterman de voorkeur. En dat terwijl op de tribune ook nog Sietse Brandsma zat. De lange ex-spits van ODIN’59 en BOL trainde maandag weer voor het eerst mee en hoopt binnenkort zijn rentree te maken.

Foto’s Pim Hols

- Advertentie -
Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..

GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Voetbalshirts

Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..