zaterdag, 22 juni 2024
Voetbal247.nlCompetitiesDerde DivisieOpnieuw hoofdpijndossier KNVB: worden zondagclubs verplicht op zaterdag te gaan spelen?

Opnieuw hoofdpijndossier KNVB: worden zondagclubs verplicht op zaterdag te gaan spelen?

De KNVB wacht de komende weken opnieuw een ingewikkeld hoofdpijndossier. De voetbalbond stevent af op een enorm overschot aan clubs in de Derde Divisie Zondag, versus een gebrek aan clubs in de Derde Divisie Zaterdag.

Overschot zondagclubs
Nu al is duidelijk dat twee ‘zondagclubs’, Achilles ’29 en De Dijk degraderen. Kijkend naar de ranglijst zijn van de vijf clubs die nog moeten vrezen voor play-offs om lijfsbehoud, te weten TEC, FC Lisse, FC Lienden, De Treffers en AFC, er vier met zondag als originele voorkeursdag en slechts één zaterdag. Het is uiteraard koffiedik kijken welke clubs zich uiteindelijk via de play-offs voor de Tweede Divisie plaatsen, maar in het meest extreme geval is het overschot op 16 juni niet twee maar liefst drie á vier zondagclubs.

Beloftenteams
En dan zijn er nog de verdeling van beloftenteams over de twee Derde Divisies. Hoewel de storm over de Jong-teams wat is gaan liggen, stelde directeur Jan Dirk van der Zee al meerdere malen te streven naar gelijkmatige verdeling van beloftenteams over de divisies. Wetende dat er nu vier op zaterdag spelen en één op zondag, zal de KNVB ook graag die situatie in balans willen brengen. Het is de vraag of de zondag überhaupt een Jong-team overhoudt, aangezien Jong De Graafschap met nog twee duels te spelen op een directe degradatieplaats staat. Op zaterdag maken zowel Jong Almere City als Jong Volendam nog kans om via play-offs naar de Tweede Divisie te gaan.

Enquête
Om in te spelen op mogelijke problemen in de verdeling van clubs over de zaterdag en zondag, heeft de KNVB recent alle clubs die mogelijk in aanmerking komen voor de Derde Divisie, dus ook Tweede Divisionisten die nog niet veilig zijn, aan te geven naar hun voorkeursdag en hoe sterk zij daaraan hechten, weet Voetbal247.nl. Vorig jaar leverde met name de verdeling van beloftenteams heftige reacties op, al werd dat uiteindelijk iets verzacht door de ruil van Jong Vitesse en Magreb ’90. De voetbalbond stelde destijds dat zich de mogelijkheid voorbehoudt om vanaf komend seizoen desnoods clubs (vermoedelijk degradanten uit de Tweede Divisie) gedwongen te plaatsen in een divisie die niet hun voorkeursdag geniet, al zal de KNVB altijd ernaar streven om in goed overleg tot een oplossing te komen.

Zaterdag 18.00 uur
Wel zou in een dergelijke situatie de club die verplicht wordt ingedeeld in een divisie die niet overeenkomt met de voorkeursspeeldag haar wedstrijden op zaterdagavond om 18.00 uur mogen spelen, zo liet een woordvoerder van de KNVB vorig jaar al weten aan deze website: ,,Het klopt dat er een of meerdere zaterdagclubs in de zondagcompetitie (derde divisie) terecht kunnen komen. Dat komt doordat de beloftenteams evenredig verdeeld moeten worden en we afhankelijk zijn van de degradatie uit de tweede divisie. Wat we dan doen is eerst het gesprek met de clubs aangaan om de indeling gezamenlijk te bepalen. Als het echter nodig is, wordt een zaterdagclub door ons ingedeeld in de zondagdivisie. En, dit is belangrijk: de zaterdagclubs behouden gewoon het recht om op zaterdag te spelen, zowel de uit- als de thuiswedstrijd (zaterdag 18.00 uur). Dat betekent voor de laatste twee speelrondes, die gelijktijdig worden afgewerkt, dat alle wedstrijden op zaterdag worden gespeeld.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD