maandag, 22 april 2024
Voetbal247.nlOpinieOPINIE | Waarom de Belgische competitie-oplossing niet opgaat voor Nederland

OPINIE | Waarom de Belgische competitie-oplossing niet opgaat voor Nederland

Voetbalminnend Nederland kreeg dinsdagavond het uitsluitsel waar zo naar gesmacht werd. Het seizoen 2019/2020 werd voor het amateurvoetbal geheel geschrapt. De één vond dat de enig mogelijke optie, anderen vonden het verdict niet fair naar clubs die af stevenden op een kampioenschap en promotie. Sommige wezen naar België, waar gekozen werd om de koploper als kampioen aan te wijzen. Het bewoog Voetbal247.nl-lezer Joost om een ingezonden opiniestuk in te sturen, waarin hij uiteen zet waarom de Belgische variant niet op kan gaan voor Nederland.

Het amateurvoetbalseizoen is ten einde zo besloot de KNVB. Geen enkele club degradeert en niemand promoveert.

Voor de één is dat goed nieuws, denk aan Achilles’29 dat pas 1 punt haalde, bij OSS’20 zijn ze niet zo blij want een nakend kampioenschap gaat er niet komen. Maar hoe redelijk is nu de keuze van de KNVB om voor deze wijze te kiezen? En hoe verhoudt het zich tot de oplossing die in België is gekozen.

Vooropgesteld is het logisch dat er voor het gehele amateurvoetbal dezelfde oplossing wordt gekozen. Verschillende regelingen voor bijvoorbeeld de hoofdklasse en de 1e klasse geeft onherroepelijk ergens in de piramide een ophoping en ongewenste complicaties. Zo is het in België ook besloten.

Voor het beste perspectief hebben we de standen gepakt van ALLE standaardklassen van dit seizoen. Van Tweede Divisie tot en met 5e Klasse. Dat zijn 178 klassen en 2433 clubs.

Gemiddeld is door al die clubs 63% van haar duels afgewerkt. Net iets minder dan 2/3 van de competities dus. Vrijwel alle clubs zitten tussen de bandbreedte 60-66%. Dat betekent in de praktijk nog 9 zo’n van de (meestal) 26 speelrondes te gaan. Er zijn wel verschillen tussen de districten, zo is in Zuid 2 minder gespeeld dan in het westen. Concreet komt het er op neer dat veel clubs slechts een klein deel van de terugronde hebben afgewerkt.

Koplopers voelen zich het meest benadeeld maar hoeveel clubs zaten er nu werkelijk heel dicht tegen een titel aan. GDC in Zuid 1, Zat 3D heeft 7 punten meer dan de nummer 2 met nog 9 duels te gaan. In theorie zou GDC over 5 duels kampioen kunnen worden. Realistischer is om te kijken naar het verloop van het gemiddelde aantal punten met de concurrentie. Als dat hetzelfde blijft duurt het nog 7 duels eer GDC kampioen zou worden.

Met die redenatie is in 168 van de 178 klassen nog minstens 5 duels nodig om tot een kampioen te komen. In 95% van de competities duurt het dus nog wel even voor er een kampioen is.

Maar hoe verhouden die cijfers zich dan tot België waar wel gekozen is om het gemiddeld aantal punten te nemen. Ook daar kijken we naar de cijfers van alle amateurklassen. 1731 clubs in 112 klassen.

Gemiddeld is in België 78% van alle duels al gespeeld. Daarbij valt wel aan te tekenen dat de klassen in de provincie Luxemburg kleiner zijn dan elders en standaard een veel langere winterstop hebben. Zij hebben pas 60% gespeeld. Ruim de helft van de clubs heeft al 80% van het seizoen erop zitten en nog maar 5 of 6 speelrondes van de (meestal) 30 te gaan.

Qua kampioenen is er in België zelfs al een aantal klassen beslist. 5 clubs hebben hun kampioensfeest al achter de rug. Met nog veel minder speelrondes te gaan staan kampioenschappen veel dichterbij. Uitgaande van dezelfde methode als in Nederland zouden binnen 4 speelrondes 60% van alle kampioenen al bekend zijn.

Het is logisch dat er een vergelijk wordt getrokken tussen de manier waarop de Nederlandse en Belgische Bond hun competities beëindigen. Welke optie er ook gekozen wordt, er zijn altijd clubs die voordeel en nadeel hebben. Maar als er gekeken wordt naar het totaal van alle competities en de voor alle clubs eerlijkste optie zijn de keuzes van beide bonden goed uit te leggen. De Belgen zijn veel verder in het verloop van hun competities en kunnen daardoor veel meer waarde hechten aan de gespeelde duels van alle clubs. In Nederland zijn we in veel gevallen pas net over de helft.

Joost
Lezer Voetbal247.nl

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD