vrijdag, 8 december 2023
Voetbal247.nlUitgelichtOPINIE | Laat de kalender los bij de start van het nieuwe...

OPINIE | Laat de kalender los bij de start van het nieuwe seizoen

Een katterig, leeg gevoel heerst bij veel voetballiefhebbers. Het overgrote deel van de spelers, trainers, vrijwilligers en supporters heeft er begrip voor dat het huidige seizoen vanwege het corona-virus vroegtijdig is gestopt. Voetbal247.nl-hoofdredacteur Jelmer Geerds pleit ervoor om komend seizoen de kalender los te laten, om herhaling van een onafgemaakt seizoen te voorkomen.

Wetenschappers en mensen die er verstand van hebben waarschuwen ons dat we nog wel een tijdje zoet zullen zijn met corona. Ik lees 2022, soms zelfs 2025 vooraleer het virus écht onder controle zal zijn. Premier Mark Rutte spreekt bij herhaling van ‘het nieuwe normaal’, doelend op de ‘1,5 meter samenleving’. Een rampzalig vooruitzicht voor de voetballiefhebber.

Want hoewel sommige sportcommentatoren en beleidsmakers in de voetbalbranche ons anders willen doen geloven, zal de sport vrijwel achteraan staan bij sectoren die weer heropend gaan worden, is mijn verwachting. De gezondheidszorg staat voorop, gevolgd door onderwijs en de economie, lijkt me. De ontspanningssector, denk naast sport ook aan festivals en concerten, bieden een hoop mensen vertier, maar is geen eerste levensbehoefte. Het zijn plekken en activiteiten met verhoogde kans op verspreiding van het virus. Geen fijne constatering, maar ik kan het niet mooier maken.

Ik pleit er dan ook voor om realistisch te zijn voor de komende jaren. Wellicht dat we over een aantal maanden weer voorzichtig mogen denken aan sporten en naar sport kijken, maar de kans is levensgroot dat bij een nieuwe piek er wederom een lockdown zal volgen en de competities wederom stil komen te liggen. Dat zal weer druk geven op het tijdig uitspelen van de competities. Het zou een enorme teleurstelling zijn als volgend seizoen om die reden weer geen winnaars en verliezers krijgt.

Om die reden pleit ik ervoor om in het amateurvoetbal de kalender los te laten zolang we niet verlost zijn van corona. Dat wil zeggen: we beginnen weer zodra het kan. Lukt het om het seizoen voor volgende zomer te voltooien, dan is dat mooi. Komt het wederom maanden stil te liggen, dan pakken we zodra het kan de competitie weer op en gaan we verder waar we gebleven zijn, tot alle speelrondes zijn afgewerkt, de play-offs zijn gespeeld en er kampioenen en degradanten zijn. Zijn we klaar in oktober 2021? Prima. Is het maart 2023? So be it. Dan beginnen we na zes weken voorbereiding, waarin trainers nieuwe spelers kunnen inpassen in hun spelsysteem, met het nieuwe seizoen. Transfers en overschrijvingen vinden plaats nadat de laatste duels zijn afgewerkt, of in een nader te bepalen periode exact halverwege het seizoen, zoals nu in de winterstop het geval is.

Het ligt voor de hand dat corona, net als andere griepvirussen, in de winter heviger zal rondgaan dan in de zomer. Met die wetenschap zouden we dus ook in het voorjaar, zomer en najaar, meer speelrondes moeten plannen. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik vind voetbal kijken bij een graadje of 16 tot 23 toch net wat fijner dan bibberen op de tribune in januari. We kunnen midden in de zomer vier weken voetballoze periode vastleggen, wat de spelers en trainers de gelegenheid biedt om met hun gezin op vakantie te gaan, als dat op dat moment uiteraard mogelijk is.

En zodra de experts ons geruststellen dat we nu echt corona hebben verslagen, dan kijken we wanneer we weer kunnen werken met seizoenen die traditioneel van zomer tot zomer lopen. Uiteraard kan bovenstaand idee waarschijnlijk niet opgaan voor het profvoetbal, dat vanwege de Europese competities gelijk moet lopen met andere landen. Anderzijds: in Scandinavië is de competitieplanning vanwege de strenge winters ook anders dan bij ons en vaardigt men ook gewoon clubs af aan de Europese competities, dan zou dat voor ons ook een optie moeten zijn.

Reageren? Stuur ons een bericht.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD