dinsdag, 16 april 2024

[OPINIE] Beste Jan Dirk,

Ik schrijf je deze open brief omdat ik me wat zorgen maak over je. Al een paar dagen zie ik nauwelijks nog tweets op je Twitter-account verschijnen. Eind vorige week retweette je foto’s van onze koning en zijn prachtige vrouw bij een voetbalclinic in Milaan. Verder bleef het stil.

Zomerreces

Natuurlijk, het is zomer. Een frustrerende periode als je het mij vraagt. Ik vind het maar niks, twee maanden zonder competitievoetbal. Ik smacht naar het nieuwe seizoen. Tijdens het zomerreces vind ik het wel logisch dat jouw aandacht verschuift naar zaken buiten onze landsgrenzen.

Immers, als je niet beter zou weten, zou je vast denken dat het een rustige zomer is alle anderen. Maar het kan zijn dat je die twee volledige pagina’s in De Telegraaf hebt gemist, of dat de boze brieven van de clubs uit de Tweede en Derde Divisie nog in de postkamer van het bondskantoor in Zeist liggen. Ik weet ook niet of je mentions ziet van voetballiefhebbers die je noemen op Twitter. Als directeur bij de KNVB zullen dat er zoveel zijn, dat het geen doen is die te volgen.

Luisteren naar de clubs

Om die reden wend ik me even tot je over het volgende. Er is wat ongerustheid binnen het topamateurvoetbal en dan druk ik me nog zacht uit. In de tien jaar waarin ik de hoogste klassen van het amateurvoetbal volg, heb ik nog niet meegemaakt dat clubs het zo eens waren en zo gefrustreerd waren over de handel en wandel in de Zeister bossen.

Misschien moeten we het eens hebben over de definitie van ‘luisteren naar de clubs’. Daar ga je namelijk prat op, zo hebben we je al meerdere malen horen bezweren. En ook de woordvoerders die namens jou spreken, hoorde ik al zeggen dat de KNVB slechts doet wat de clubs willen en samen hebben afgesproken.

Dat antwoord kreeg ik bijvoorbeeld toen ik een paar maanden geleden vroeg hoe het mogelijk is dat vrijwel alle topamateurclubs nooit beloftenteams hebben gewild, maar ze er toch zijn. Dat vind ik wonderlijk. Dat was door de clubs gezamenlijk afgesproken, werd me gezegd. Dat klopt, maar dat zegt ook alles over de besluitvorming binnen de voetbalbond.

(tekst gaat verder onder de foto)

Alle belangrijke beslissingen worden immers genomen door de zogenaamde bondsvergadering, bestaande uit 30 afvaardigers van profclubs en 30 uit het gehele amateurvoetbal. Ik zeg ‘gehele’, omdat dat zowel de ambitieuze voetbalbolwerken zijn als de puur recreatieve vierdeklassers. Om een beslissing erdoor te krijgen, volstaat 31 stemmen voor. In de praktijk kunnen plannen uit de koker van de profsector dus aangenomen worden wanneer de dertig afgevaardigden uit het profvoetbal instemmen en daarbij één afgevaardigde van een amateurdistrict weten te overtuigen.

Die situatie doet me een beetje denken aan de FIFA, waar ene Sepp Blatter jarenlang zijn niet onomstreden verdeel- en heerscultuur overeind kon houden door voetbalbonden uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika met voetbalontwikkelingsprojecten en steekpenningen voor zijn belangen te laten stemmen. Ik wil de KNVB niet van deze praktijken beschuldigen, maar de huidige manier van besluitvorming deugt van geen kant en is vooral voor het amateurvoetbal zeer nadelig. Daar zou jij, als directeur van de KNVB, eigenlijk een column over moeten schrijven.

Want columns schrijven heb ik je wel veel zien doen de afgelopen maanden. Als ik niet beter zou weten, draait het fantastisch bij de KNVB, concludeer ik na het lezen van jouw stukken. Behalve dan toen je het vrouwenvoetbal in ons land tegen je in het harnas joeg door te stellen dat vrouwen hun eigen glazen plafond in stand houden. Het kwam je op een flinke uithaal van Daphne Koster te staan.

Gratis advies

Ik zou het vervelend vinden als je ook je krediet bij het topamateurvoetbal voorgoed zou verspelen. Daarvoor heb je immers als wielrenliefhebber het bedrijfsleven niet verlaten om directeur amateurvoetbal te worden bij de KNVB. Daarom doe ik je een gratis en vrijblijvend advies waarmee je de dreigende opstand wellicht kunt bezweren.

Wat als je nou eens voorstelt om alle beloftenteams die nu reeds in de piramide zitten eruit haalt en samenbrengt in een parallelle Tweede Divisie, laten we hem voor het gemak de Tweede Divisie B noemen. Dat zal her en der wat gaten opleveren in enkele klassen, maar ik denk dat de amateurclubs liever één seizoen in een kleinere klasse spelen dan tien duels te spelen waar extreem veel weerstand tegen is. En volgende zomer vul je alle divisies weer aan tot achttien teams.

Daarnaast richt je voor alle Jong-teams van profclubs die zich hebben aangemeld om in te stromen, waar jij de rode loper voor hebt uitgelegd ondanks eerder waarschuwing dat de instroommogelijkheid eenmalig was, een extra Derde Divisie op, die noemen we voor het gemak de Derde Divisie C. Beloftenteams kunnen vervolgens in zowel hun eigen Tweede als Derde Divisie spelen om promotie en degradatie. Vanuit de Jupiler League degradeert jaarlijks het laagst geklasseerde Jong-team naar de Tweede Divisie B (de Jong-divisie) om de kampioen van die divisie te laten promoveren. Daarnaast degradeert ook de laagst eindigende club in de Jupiler League naar de gewone Tweede Divisie, maar alleen wanneer de amateurclub die als winnaar in de Tweede Divisie A (met louter topamateurclubs) aangeeft te willen promoveren. En je zou ook nog aan het einde van het seizoen een titelstrijd om de eer van beste Tweede Divisieclub kunnen laten spelen tussen de kampioen van de Tweede Divisie A en B.

Ik doe je ook nog een extra suggestie waarmee je misschien weer wat krediet bij amateurclubs kunt verdienen. Als je nu in het kader van gelijke monniken, gelijke kappen ook in de Hoofdklasse een extra divisie creëert waarin de beloftenteams van topamateurclubs kunnen instromen, wederom met promotie/degradatie mogelijkheid naar de Derde Divisie C, dan krijg je zowaar een eerlijk en sportief interessante extra tak van de piramide. Vervolgens kun je daar weer de huidige reservecompetities onder schuiven zodat ook andere amateurclubs met hun schaduwelftal kunnen opklimmen.

Afijn, woensdag kun je laten zien of je echt de belangenbehartiger bent die luistert naar de amateurclubs of dat die ivoren toren in de Zeister bossen echt verblind.

Met sportieve groeten,

Jelmer Geerds
TweedeDivisie.org

Opinie

TweedeDivisie.org introduceert een nieuwe rubriek: Opinie. Dit open podium is er voor iedere voetballiefhebber, speler, trainer, scheidsrechter, bestuurslid of vrijwilliger open om een beargumenteerde visie te delen met een breed publiek. De rubriek ‘Opinie’ is in die zin vergelijkbaar met de ingezonden brieven rubriek van kranten. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen niet of verkort te plaatsen. Een visie in deze rubriek hoeft bovendien niet automatisch ook de mening van de redactie te verwoorden. Interesse om jouw Opinie te delen met de voertballiefhebbers uit de Tweede en Derde Divisie? Mail naar info (a) tweededivisie.org. Anonieme bijdragen worden niet geplaatst.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD