zaterdag, juni 10, 2023
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieOorlog om licentie-eisen: "KNVB levert broddelwerk"

Oorlog om licentie-eisen: “KNVB levert broddelwerk”

Waar de Koninklijke HFC inmiddels wel akkoord is met de licentie-eisen van de KNVB, geldt dat voor AFC absoluut niet. In Haarlem is men, onder protest weliswaar, akkoord gegaan, maar in Amsterdam gaat dat niet gebeuren. TweedeDivisie.org sprak met voorzitter Ad Westerhof van AFC en Gert-Jan Pruijn van Koninklijke HFC, wat is de stand van zaken op dit moment precies?

‘Jammer dat HFC afgehaakt is’

Westerhof is duidelijk, aan het standpunt van de Amsterdamse Tweede Divisie-club is niets veranderd. “Wij doen het niet. Daarin zijn we van meet af aan duidelijk geweest. Wij vinden niet dat je een halve kleedkamer een contract moet geven, verplicht door de KNVB. Dat hebben we ook gezegd.” In HFC is AFC wel een maatje kwijtgeraakt, een medestander in de strijd tegen de nieuwe eisen. “Dat is vooral bedoeld om niet drie punten aftrek te krijgen, omdat ze daar bang voor zijn en ze hebben daar een vergadering over gehouden. Daar ga ik niet over. Als die mensen zich willen terugtrekken uit de discussie, prima. Ik vind het jammer, maar er blijven nog meer dan twintig clubs over uit de Tweede en Derde Divisie, dat zijn er meer dan genoeg.”

Iedereen was tegen de intrede van de Jong-teams

Westerhof stelt dat de KNVB eenzijdig te werk gaat. “Er wordt gesuggereerd dat het een democratisch proces is, maar dat is absoluut niet waar. Er is een stemming geweest door een college ergens binnen de KNVB, die daar wat mij betreft ook nog eens zat zonder enige rugdekking. Daarbij is het natuurlijk zo: de clubs zijn natuurlijk nauwelijks ergens bij betrokken.” Wel is er overleg geweest met CV Topklasse, waar Westerhof zelf deel van uitmaakt. “We hebben een aantal dingen besproken; dingen die we niet willen en dingen die we wel willen. Unaniem was men bijvoorbeeld ook tegen het deelnemen van tweede teams van bvo’s, nou… gewoon ingevoerd. Het hele kaartensysteem, waarvan ze zelf ook zeggen dat het inderdaad gek in elkaar zit. Dan zeggen ze: dat komt volgend jaar, maar dan denk ik: dat wist je voor het seizoen al.”

‘Het is helemaal idioot’

De voorzitter van AFC legt uit wat hij bedoelt met het ‘kaartensysteem’. “Dat betekent dat spelers die in het eerste team spelen van een Eredivisie-club, in ons geval bij AZ, Vitesse, Sparta of FC Twente, een rode kaart kunnen krijgen, maar dan mogen ze wel nog gewoon in het tweede team spelen. Dat is helemaal idioot. Het kan niet veranderd worden, dat kan pas volgend jaar, want het is het ‘systeem van het betaalde voetbal’. Het is een zooitje en dat verwijt ik de KNVB.”

Westerhof haalt daar naast de bezwaren van professor Marjan Olfers aan. “Een mededingingsbezwaar, een cao waarover gestemd moet worden nog, hoewel daar maandag een akkoord over bereikt is met elkaar… nou ja, met een aantal mannen, maar de clubs weten nog van niets. Dat kan ook niet, dat moet voorgelegd worden. Dat betekent dus dat clubs die nu spelers gaan registreren voor een tweede of derde jaar, dat die spelers in dienst zijn bij die clubs en ze ook recht hebben op een transitievergoeding. Via een cao kun je dat allemaal afdwingen en veranderen, maar dan moet er wel een cao zijn, maar dat is er óók nog niet.” De voorzitter is van mening dat het allemaal wel heel erg hals over kop ingevoerd is. “Niet een paar schoonheidsfoutjes, maar aan de basis zit het gewoon niet goed. Het is net alsof je een gebouw maakt, en in plaats van cement gebruiken we melk. Broddelwerk vind ik het.”

‘KNVB bespreekt niets, KNVB dicteert’

AFC ligt dwars en wordt mogelijk bestraft met puntenaftrek, maar daar is Westerhof allerminst bang voor. “Helemaal niet. Ik kan wel zeggen: we hebben punten genoeg, maar die jongens voetballen natuurlijk niet om die punten weer uit te delen. Punten win je op het veld of verlies je op het veld, maar niet door dit soort onzin. Ik denk dat de KNVB zijn hand volledig overspeelt. De KNVB is van de clubs, maar het lijkt er inmiddels op dat het andersom is.”

De voorzitter is in het algemeen gewoon niet te spreken over de handelswijze van de voetbalbond. “We hebben steeds opengestaan voor overleg, maar het walst maar door. Van de ene blunder naar de andere. Het is niet om de KNVB te bashen, maar als je ziet wat er in het afgelopen jaar gebeurd is daar, op ál die dossiers, een drama. En als het dan moet worden opgelost, gaan ze eigenwijs door. Het is gewoon een arrogantie en dat is niet goed. Dat kun je iedere dag in de kranten lezen. Stel dan mensen aan die een bepaald beleid gaan uitvoeren. Ik lees dat 21 clubs Michael van Praag niet goed genoeg vinden, maar hij blijft wel zitten: wat is dat voor een rare vertoning?  Er wordt niks besproken, er wordt gedicteerd.”

Reactie Koninklijke HFC: ‘Nog steeds fel tegen’

HFC-voorzitter Pruijn haakt in door te stellen zijn club nog steeds fel tégen de licentie-eisen is. “Dat klopt, maar we willen gewoon geen drie punten in mindering krijgen. Onze ledenvergadering heeft vorige week een hele praktische afweging gemaakt: of we hebben één zaak, of we hebben er twee. Zaak één is dan dat wij tegen die arbeidsovereenkomsten zijn, dat zijn we nog steeds, en de tweede zaak is of we dan ook nog tegen die puntenaftrek in beroep zouden moeten gaan. Dat willen we niet.” Het heeft volgens Pruijn echter niets te maken met de positie van HFC op de ranglijst. “Nee joh, natuurlijk niet, dat maakt toch geen donder uit. Zo opportunistisch zijn we nu ook weer niet.” Moet HFC voldoen aan de eisen, dan komt het financieel in de problemen. “Niet morgen, maar op de langere termijn wel. Wij vinden dat het hele economische model onder de voetbalpiramide niet klopt.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD