woensdag, 19 juni 2024
Voetbal247.nlClubsExcelsior MaassluisVERSLAG | Ook Angstgegner Excelsior Maassluis kan Katwijk niet stoppen

VERSLAG | Ook Angstgegner Excelsior Maassluis kan Katwijk niet stoppen

Wedstrijden waarin topclubs het zomaar eens zo zwaar kunnen krijgen, dat ze punten morsen, worden tegenwoordig potentiele bananenschillen genoemd. Het is een ietwat koddige benaming voor wat, in het Duits, heel mooi Angstgegner wordt genoemd. Dat die tweede naam de lading veel beter dekt, valt duidelijk uit het volgende voorbeeld te halen. Als men bij Katwijk aan Excelsior Maassluis als potentiele bananenschil denkt, dan komt er een beeld naar boven van een enorme bananenschil, met grappige oogjes, een rare bril en een grote glimlach onder een iets te kromme neus. Denken diezelfde mensen aan Excelsior Maassluis als Angstgegner maken ze zich, ondanks het feit dat Katwijk pas één wedstrijd verloor, toch zorgen. Want Excelsior Maassluis is typisch zo’n tegenstander waartegen het altijd mis ging.

De statistieken lieten zien dat die zorgen niet ongegrond waren. Van de laatste zes ontmoetingen op De Krom werden er vier gewonnen door Excelsior Maassluis, Katwijk won er slechts één en dat was in het kampioensjaar 2018. Toen ging wel het uitduel verloren, waardoor er een einde kwam aan een serie van negen overwinningen op rij. Al deze statistieken, stuk voor stuk resultaten uit het verleden, vallen in het niet bij de belangrijkste statistiek van vandaag: de stand op de ranglijst, maar deze logica haalde de zorgen ook niet weg bij de supporters van Katwijk. Hun ploeg deed dat wel en won, onder toeziend oog van een deel van die supporters net buiten de hekken, met 2-0.

Vooral in de eerste helft waren de Krombewoners heer en meester. Het enige verwijt wat je de ploeg van Anthony Correia kon geven, is dat de voorsprong bij rust slechts één doelpunt betrof. Na ruim tien minuten schoot Kilian van Mil vanaf de rand van het zestienmetergebied de bal in de verre hoek achter Jean Paul van Leeuwen. De vroege openingstreffer was niet alleen een opsteker voor Katwijk, de goal zorgde er ook voor dat Dogan Corneille zijn plannen direct in de prullenbak kon mikken.

De vroege omzetting van Corneille, die in minuut 26 verdediger Tobias Kleijweg van het veld haalde en middenvelder Nino van der Beemt bracht, kwam niet alleen door de vroege goal. Katwijk pakte vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief en gaf Excelsior Maassluis geen halve seconde de tijd om de bal rond te spelen. De Krombewoners joegen de Tricolores over het veld af, wisten bij balbezit veelvuldig door te komen aan de zijkanten en dreiging te creëren voor de neus van Van Leeuwen. Het meeste gevaar kwam van Kilian van Mil, die na zijn eerste doelpunt nog tweemaal kon uithalen van een vergelijkbare positie. Beide keren waren de handen van Jean Paul van Leeuwen het eindstation. Hoewel de omzetting van 5-3-2 naar 4-4-2 weinig tot niets afdeed aan de Katwijkse dominantie, bleef de schade voor Excelsior Maassluis beperkt tot 1-0.

Na rust kwam Excelsior Maassluis iets meer aan voetballen toe. Dat had enerzijds te maken met het finetunen van de nieuwe speelwijze, anderzijds moest Katwijk ook wat voorzichtiger omgaan met de energie, waardoor de druk op de bal iets minder werd en de bezoekers wat vaker op de helft van Katwijk verschenen. Concreet gevaar leverde het, behoudens een afstandsschot van Gabri Urbanus die na twee instanties pas onder controle was van Andre Krul, eigenlijk niet op. Omdat aan de andere kant Lars Weistra en de invallers Mukhtar Suleiman en Marciano Mengerink het vizier niet op scherp hadden, bleef de wedstrijd spannend tot het einde.

In de slotfase kregen de bezoekers nog twee vrije trappen in de buurt van het strafschopgebied. Beide momenten zorgden voor een flinke opleving van het Angstgegner-gevoel bij de toeschouwers buiten het hek, maar leverden geen grote kansen op. In de absolute slotseconden werd dat Angstgegner-gevoel helemaal weggehaald. Robbert Susan wist met een goed crosspass Suleiman op links vrij te spelen. Suleiman gaf de bal mee aan Oege Sietse van Lingen, die zo’n beetje vanaf de achterlijn de bevrijdende 2-0 binnen schoot en de twaalfde overwinning in dertien wedstrijden in veilige haven bracht.

Het zijn ongekende cijfers die Katwijk kan overleggen. De oranjehemden staan stijf bovenaan en hebben zich zeer professioneel ontdaan van de potentiele rood-wit-blauwe bananenschil, waar ze al zo vaak over struikelden. Bovendien is de statistiek van het verleden ineens wel heel interessant, want de laatste keer dat Katwijk in eigen huis de Angstgegner wist te verslaan, stond de ploeg aan het einde van de rit met de kampioenschaal in handen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD