dinsdag, 18 juni 2024
Voetbal247.nlClubsDe GraafschapOntknoping Eerste Divisie: binnen vier dagen wordt veel duidelijk

Ontknoping Eerste Divisie: binnen vier dagen wordt veel duidelijk

Met twee speelronden binnen vier dagen, een aantal onderlinge confrontaties en de ontknoping in de strijd om de derde periodetitel worden de kaarten in de Eerste Divisie de komende dagen opnieuw geschud. Vanavond staan met FC Volendam-Excelsior en NAC Breda-De Graafschap twee cruciale wedstrijden voor het verdere competitieverloop op het programma.

Maandagavond staat er een inhaalronde op het programma en wordt duidelijk of FC Eindhoven inderdaad de derde periodetitel voor de neus van FC Emmen en FC Volendam wegkaapt en staan onder meer Roda JC-De Graafschap, FC Eindhoven-ADO Den Haag en de absolute topper FC Emmen-FC Volendam op het programma. Maar de wedstrijden van vanavond bepalen mede de uitgangspositie van de naderende Super Monday.

FC Volendam is zonder twijfel de grootste titelfavoriet, maar de formatie van trainer Wim Jonk wint de wedstrijden na de winterstop minder eenvoudig en heeft de komende acht dagen een loodzwaar programma: Excelsior thuis, FC Emmen uit en ADO Den Haag uit. Wedstrijden tegen drie van de vier concurrenten achter elkaar. Vanavond met FC Volendam-Excelsior allereerst het duel tussen de twee meest scorende clubs van de Keuken Kampioen Divisie, de ontmoeting tussen de twee topscorers van de competitie en vooral een ontmoeting tussen de koploper en een achtervolger in topvorm. Excelsior won de laatste vier wedstrijden en het doelsaldo van 13-2 in die ontmoetingen is veelzeggend. Wint de formatie van Marinus Dijkhuizen vanavond in het hol van de leeuw is Excelsior terug als kandidaat voor rechtstreekse promotie en kan het maandag vanaf de bank met interesse de uitkomsten van de onderlinge confrontaties afwachten. Wint FC Volendam wordt het gat met de Rotterdammers met veertien verliespunten schier onoverbrugbaar. Eerder dit seizoen eindigde het eerste duel in een 1-1 remise na doelpunten van Dallinga en Mühren.

Ook De Graafschap staat voor een cruciaal lang weekend met uitwedstrijden tegen NAC-Breda en Roda JC. Bij goede resultaten kan de ploeg van Reinier Robbemond zich richten op de nacompetitie om zo via een omweg de felbegeerde promotie alsnog binnen te slepen. De dit seizoen in uitwedstrijden geweldig presterende Doetinchemmers kunnen vanavond in Breda het gat met nummer negen NAC op acht verliespunten brengen. Aan de andere kant won NAC de laatste vier duels en zal de thuisclub in een ongetwijfeld sfeervol  Rat Verlegh Stadion de inhaalrace willen vervolgen en de marge op De Graafschap terugbrengen tot twee punten. Met Jong Ajax in de top negen zullen normaal gesproken de clubs die in het eindklassement bij de eerste negen eindigen verzekerd zijn van een nacompetitieticket, maar het is zeker niet uit te sluiten dat bijvoorbeeld Almere City of VVV-Venlo de laatste periodetitel veroverd en dan volstaat de negende plek op de eindrangschikking niet. Eerder dit seizoen won De Graafschap thuis met 2-0 van een gehavend NAC dankzij doelpunten van Koning en Haen. Beide doelpuntenmakers staan in de hiërarchie in Doetinchem inmiddels achter winteraankoop Hendriks.

Met ADO Den Haag-Jong PSV en FC Emmen-Jong FC Utrecht hebben twee andere promotiekandidaten een relatief makkelijke thuiswedstrijd. Al is het afwachten hoe ADO Den Haag bij de terugkeer in het eigen stadion de zware nederlaag van maandagavond tegen Jong Ajax zal verteren. FC Eindhoven ontvangt thuis VVV-Venlo en zal wellicht op twee gedachten hinken: de thuiswedstrijd van maandag tegen ADO Den Haag moet de derde periodetitel opleveren. Aan de andere kant kan het team van Rob Penders bij winst op VVV-Venlo via de ranglijst ook nauwelijks nog de nacompetitie ontlopen.

Roda JC wacht als kanshebber voor de nacompetitie een lastige uitwedstrijd in Oss tegen het team van voormalig topspits Bob Peeters. Almere City kan na winst op hekkensluiter Helmond Sport afstand van de laatste plek nemen en tegelijkertijd koploper worden in de strijd om de vierde periodetitel. In Dordrecht treffen met FC Dordrecht en Jong Ajax twee van de meest doelpuntrijke clubs van de competitie elkaar, in de wedstrijden van beide teams vielen al meer dan honderd doelpunten te noteren. FC Dordrecht won eerder dit seizoen verrassend met 1-2 op De Toekomst.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS

[products limit="4" columns="2" products tag="tenue" orderby="rand" ]