Volg ons

Uitgelicht

Onderzoek: ‘Koppen schadelijker dan klap van een bokser’

Onderzoek: ‘Koppen schadelijker dan klap van een bokser’

Opvallende uitkomsten uit een medisch wetenschappelijk onderzoek dat mogelijk ook gevolgen kan hebben voor het topamateurvoetbal. Dat onderzoek leert dat het koppen van een bal meer schade kan toebrengen dan een klap van een bokser.

De resultaten van het onderzoek worden gedeeld door Jevgeni Levtsjenko, voorzitter van spelersvakbond VVCS. ,,Ik stond perplex. In een onderzoek onder twintig voetballers en twintig boksers kwam naar boven dat het koppen van een bal meer schade kan toebrengen dan een klap van een bokser”, zegt hij tegen de NOS.

Het ‘probleem’ wordt ook onderkend door de spelregelcommissie IFAB van de FIFA. Die besloot in januari te gaan experimenteren met het toestaan van een extra wissel indien een speler gewond is geraakt aan het hoofd. Dat moet voorkomen dat spelers haastig worden opgelapt en doorspelen terwijl het risico bestaat dat ze een hersenschudding hebben opgelopen. In de nieuwe richtlijn van de IFAB mag een speler die gewond is geraakt aan het hoofd alleen nog doorspelen als een arts heeft vastgesteld dat die speler nog fit genoeg is. Is dat niet het geval, dan krijgt de betrokken coach een extra wissel.

Advertentie
Advertentie

Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Tags

Meer over Uitgelicht