maandag, 17 juni 2024
Voetbal247.nlUitgelichtOnderzoek: 'Koppen schadelijker dan klap van een bokser'

Onderzoek: ‘Koppen schadelijker dan klap van een bokser’

Opvallende uitkomsten uit een medisch wetenschappelijk onderzoek dat mogelijk ook gevolgen kan hebben voor het topamateurvoetbal. Dat onderzoek leert dat het koppen van een bal meer schade kan toebrengen dan een klap van een bokser.

De resultaten van het onderzoek worden gedeeld door Jevgeni Levtsjenko, voorzitter van spelersvakbond VVCS. ,,Ik stond perplex. In een onderzoek onder twintig voetballers en twintig boksers kwam naar boven dat het koppen van een bal meer schade kan toebrengen dan een klap van een bokser”, zegt hij tegen de NOS.

Het ‘probleem’ wordt ook onderkend door de spelregelcommissie IFAB van de FIFA. Die besloot in januari te gaan experimenteren met het toestaan van een extra wissel indien een speler gewond is geraakt aan het hoofd. Dat moet voorkomen dat spelers haastig worden opgelapt en doorspelen terwijl het risico bestaat dat ze een hersenschudding hebben opgelopen. In de nieuwe richtlijn van de IFAB mag een speler die gewond is geraakt aan het hoofd alleen nog doorspelen als een arts heeft vastgesteld dat die speler nog fit genoeg is. Is dat niet het geval, dan krijgt de betrokken coach een extra wissel.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD