dinsdag, 21 mei 2024
Voetbal247.nlCompetitiesEerste DivisieOnderzoek bewijst: beloftenteams maken Jupiler League oneerlijk

Onderzoek bewijst: beloftenteams maken Jupiler League oneerlijk

Het werd al vermoed, maar onderzoek van statistiekenbureau Opta in opdracht van De Volkskrant heeft het ontegenzeggelijk bewezen: de deelname van beloftenteams aan de Jupiler League creëert een oneerlijk speelveld.

Statistisch bewezen

Cijfers wijzen uit dat beloftenteams op vrijdag flink minder presteren dan op maandag, zo leert een studie naar alle duels die de Jong-teams speelden sinds de toetreding, met uitzondering van de onderlinge wedstrijden. ,,Op vrijdag behalen ze gemiddeld 1,2 punten, op maandag 1,6 punten. Op vrijdag verliest een beloftenteam in 45 procent van de gevallen, op maandag is dat 28 procent”, schrijft de krant.

Oneerlijk
Dat kan bovendien directe invloed hebben op de stand, omdat sommige clubs vaker Jong-teams treffen op maandag dan anderen. ,,Vorig seizoen speelden VVV en Fortuna Sittard liefst vier keer op maandag tegen een Jong-ploeg, terwijl er zeven ploegen maximaal één keer op maandag aantraden tegen een Jong-team. Dat dit dus tot een verschil in punten heeft geleid, lijkt me duidelijk. Helmond Sport trof vorig seizoen niet een keer een belofteteam op maandag”, constateert Joris van de Ban van Opta.

Jeugdelftal

De Volkskrant liet NEC-coach Adrie Bogers reageren: ,,Waarom ik liever op vrijdag speel? Simpel, dan is de selectie van de beloftenteams toch vaak wat kleiner, omdat sommige spelers gespaard worden om in het weekeinde mogelijk in het eerste elftal mee te doen.” NEC speelde in september tegen Jong PSV, met Adam Maher en Pablo Rosario. Het werd 3-3. Vier dagen later verloor Jong PSV met 5-0 van FC Den Bosch: ,,Daar stond ineens een veredeld jeugdelftal op het veld. Competitievervalsing is misschien een groot woord, maar helemaal eerlijk zou ik het ook niet willen noemen.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD