zondag, 21 april 2024
Voetbal247.nlVerdwenen clubsJVC CuijkOnder de Loep: het verhaal van JVC Cuijk

Onder de Loep: het verhaal van JVC Cuijk

JVC Cuijk werd opgericht op 1 april 1931. De naam had het, net als het stadje waarin het werd opgericht, te danken aan een plaatselijke historische held, de edelman annex ridder uit de dertiende eeuw Jan van Cuyk.

De officiële naam bij oprichting was JVC ’31. De clubkleuren werden vastgesteld op rood/wit. Het waren niet de gemakkelijkste jaren om je als voetbalclub te profileren, want kort na de oprichting kwamen eerst de crisisjaren en daarna de Tweede Wereldoorlog. In de jaren van wederopbouw droeg de club haar steentje bij aan het welzijn van de inwoners van Cuijk. De club groeide gestaag. En kwam tot sportief prima prestaties.

In 1971 werd er een damesvoetbalafdeling aan de club toegevoegd. Toen in het seizoen 1999/2000 de Hoofdklasse de absolute top van het amateurvoetbal was blies JVC Cuijk haar potje flink mee. De club werd in 2001 en 2007 kampioen in de Hoofdklasse B. En toen in 2010 de Topklasse werd gevormd speelde het ook daarin mee. Tevens won de club aan de Maas in 2011 en 2014 de districtsbeker Zuid II.

Hans Kraaij jr was twee jaar trainer in Cuijk

De club bleef nog een viertal jaren na dat laatste succes meedoen in wat ondertussen Tweede en Derde Divisie was gaan heten: de top van de amateurs. Een team op dit niveau op de been houden is een dure aangelegenheid, maar het lukte de club tot 2019 voldoende sponsoring te vinden om een redelijke selectie op de been te houden.

Het laatste seizoen werd een krampachtige onderneming waarbij de club in acuut degradatiegevaar kwam. Er was uiteindelijk echter een andere reden voor het nogal onverwachtse afscheid van JVC Cuijk van het top amateurvoetbal. De hoofdsponsor van de club had een ander idee over de inrichting van de organisatie binnen de club dan het bestuur. De sponsor wilde de A-selectie buiten de vereniging plaatsen en daarmee ook zijn geld naar die organisatie laten lopen. Het bestuur wilde niet mee in die gedachte en wilde de A-selectie binnen de vereniging houden.

Secretaris Sjaak Wellenes van de club: “Het was een simpel zakelijk meningsverschil. Het leidde echter wel tot een breuk en daarmee kwam er een eind aan topamateurvoetbal in Cuijk.
Wij hadden op dat moment zo’n zes spelers uit Cuijk in de selectie. De meesten daarvan waren geen basisspeler. Vrijwel alle basisspelers werden van buiten de club aangetrokken. Dat verhaal was ook meteen over. We hebben vervolgens vergaderd binnen de club hoe we verder zouden gaan. Als zondagclub beginnen in de vijfde klasse of als zaterdagclub voortborduren op onze positie in de derde klasse. We kozen voor het laatste en hebben de selectie ingericht voor dat niveau. Met allemaal jongens uit Cuijk. Natuurlijk werd er bij enkele clubs uit onze omgeving wel wat besmuikt gelachen om onze terugval, maar dat hebben we voor lief genomen. We zijn na het afgebroken vorige seizoen onder leiding van coach Dennis Straatman prima aan het huidige seizoen begonnen. Drie ruime zeges (6-1, 4-0 en 6-2) en een gelijkspel (1-1) leverden ons de koppositie op. Uiteraard zegt dat nog niks en het beeld is ook wat vertekend. ESA uit Arnhem en FC Zutphen hebben 9 uit 3 en beiden ook een beter doelsaldo. Maar we doen dus wel mee om promotie. En dat willen we dan weer wel graag gaan meemaken: tweedeklasser worden!”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD