woensdag, 22 mei 2024
Voetbal247.nlClubsOFC: van kelderklasse naar de Derde Divisie

OFC: van kelderklasse naar de Derde Divisie

In Oostzaan, vlakbij Amsterdam, voltrok zich de afgelopen jaren een waar voetbalsprookje. De plaatselijke OFC promoveerde in 9 jaar tijd van de vijfde klasse naar de Derde Divisie. De club wil bovendien dit seizoen meedoen om promotie naar de Tweede Divisie. Voor Voetbal247.nl aanleiding om op zoek te gaan naar het verhaal achter dit succes.

Jongens uit het dorp
In 2008 was OFC dus nog een vijfdeklasser. In de anonimiteit van de kelder van het Nederlandse amateurvoetbal werd elke zondag een lekker potje gevoetbald. Erg succesvol was dit in de jaren tot 2008 niet echt. Met jongens uit het dorp stond plezier voorop en torenhoge ambities waren ver te zoeken. Tot het seizoen 2007-2008. Dat jaar bewerkstelligt OFC, onder leiding van trainer Ale van der Zee, promotie naar de vierde klasse. Dit gebeurd overigens wel met voornamelijk ‘eigen jongens’. Een jaar later, seizoen 2008-2009, wordt ook meteen de sprong gemaakt richting de derde klasse. Beetje bij beetje begint OFC uit haar schulp te kruipen.

Marwan Khairi
Vanaf het seizoen 2011-2012 gaat het echt hard. Dat seizoen wordt OFC na 63 jaar weer kampioen (de eerder genoemde promoties waren via de nacompetitie). Dit kan niet geheel los gezien worden van clubman en hoofdsponsor Marwan Khairi. Khairi, geboren Jordanees, voetbalt al op zijn 6e voor OFC. Na een aantal jaar in de jeugd van Ajax keert hij terug en speelt nog jarenlang in het eerste elftal van de Oostzaaners. Hij schopt het zelfs tot international in zijn vaderland. Vanaf medio 2011 komt hij weer in beeld rondom OFC. Er worden spelers van buitenaf aangetrokken. Spelers die vaak veel ervaring hebben in het profvoetbal en/of in de hoogste amateurcompetities. Spelers die tot dan toe onbereikbaar leken. Over eventuele betalingen aan spelers gaan een hoop verhalen, maar echt concreet wordt het nimmer.

Imdat Ilguy

De twee seizoenen hierna wordt evenvaak gepromoveerd. Hierdoor staat OFC in het seizoen 2014-2015 ineens in de zondaghoofdklasse A. Ondertussen speelt bijvoorbeeld oud-Ajax speler Pius Ikedia bij de geelzwarten. Imdat Ilguy is in die jaren de gevierde trainer van het stel.

FIOD onderzoek
Op 12 mei 2016 komt de club in opspraak. Die dag worden Marwan Khairi en een bestuurder van de club aangehouden. Dit in verband met een grootschalig onderzoek van de FIOD. De vergelijking met clubs als VVA ’71 en WKE wordt al snel gemaakt. Enkele dagen later komen beiden vrij. In de media laat Khairi weten dat de aanklacht niet op waarheid berust is. Vooralsnog heeft dit onderzoek nog geen consequenties gehad voor OFC.

Vlak na deze perikelen promoveert de club vrolijk verder. Op 29 mei 2016 promoveert de club ten koste van De Bataven naar de Derde Divisie zondag. Trainer Imdat Ilguy laat weten dat ,,dit nog niet het plafond is van OFC”.

Hedendaags speelt de Oostzaanse Football Club nog steeds in de Derde Divisie zondag. De ploeg staat onder leiding van oud-prof Yuri Rose. Hij wordt bijgestaan door Thijs Sluijter. Dit seizoen opende OFC met een 2-1 overwinning op HBS. Volgens insiders behoort de ploeg, met onder andere Atam Karoglu in de gelederen, ook dit seizoen weer tot de titelfavorieten.

Al met al een bijzonder verhaal aan de Twiskeweg te Oostzaan. Zo lang het tegendeel bewezen is, is het een knappe prestatie van de club. Weinig clubs kunnen een vergelijkbare promotiecurve overleggen. Het roept de vraag op: ‘Hoe hoog reikt het plafond van OFC?’

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD