vrijdag, december 3, 2021
HomeCompetitiesDerde DivisieANALYSE | ODIN’59 en de nalatenschap van Anthony Correia

ANALYSE | ODIN’59 en de nalatenschap van Anthony Correia

Twee keer per jaar slaat de wereld op tilt in het gespleten voetbaldorp Heemskerk. De eerste keer is tijdens de kermis en de tweede maal als tijdens het Gerrit van Hooff Memorial Toernooi ADO’20 en ODIN’59 de degens kruisen. Beide evenementen vonden dit jaar geen doorgang vanwege corona.

Inhaalrace
Jarenlang waren ‘De Ezels’ de hoger spelende ploeg, maar Odin ’59 heeft de afgelopen jaren een ware inhaalrace gedaan. Eerst onder Mark Evers- nu ARC- , vervolgens bracht Richard Plug ze naar de Derde Divisie en Anthony Correia zorgde voor de tweede plaats op de ranglijst. Een prestatie van formaat ook al omdat Barry van Dijk, Eelke de Graaf, Jordi Tiktak, Nigel Hardenberg, Tim van Gelder, Mitchel Bormann, Jeffrey Kleybroek en Billy Tavares vertrokken.

Opstap
Met zijn enthousiasme smeedde hij een nieuw team. Totdat corona in maart roet in het eten gooide. ODIN’59 gold de laatste jaren niet alleen voor spelers, maar ook voor trainers als een opstap naar een hoger niveau.

Ted Verdonkschot kent de regio en is een ervaren oefenmeester die na HHC Hardenberg, assistent bij Telstar en IJsselmeervogels sportief juist een stapje terug doet. ,,Het basiselftal is grotendeels intact gebleven, alleen Sietse Brandsma is naar Koninklijke HFC vertrokken’’, zegt de Haarlemmer.

 

Spits
Daarvoor hebben we Luke Vahle gehaald van HBC. Een 22-jarig talent die er in de tweede klasse zondag twintig inschoot en die hetzelfde traject moet doorlopen als eerder Eelke de Graaf en Brandsma.

Verdonkschot had Vahle vorig seizoen al een keer zien spelen. ,,Iedereen zoekt een scorende spits. Maar die zijn voor ODIN niet te betalen. Hier hebben we hongerige spelers nodig die graag willen kijken waar hun plafond ligt. Ik weet wat Luke kan en hij komt altijd trainen, daar kan ik wat mee.’’

Scoren
Vahle scoorde tweemaal in de drie oefenduels die ODIN tot dusverre afwerkte. Zaterdag in het oefenduel bij HFC startte Verdonkschot met de aanwinsten Piet Halman, gekomen van Cambuur Leeuwarden, Niels Buijs, kwam van FC Lisse en Luke Vahle in de basis. ,,We hebben drie weken stil gelegen in de voorbereiding, vanwege een coronageval. Daarom ging ook het toernooi bij ADO’20 niet door’’, weet Verdonkschot.

Mede daardoor startte zijn team voorzichtig en zakte in tot de middenlijn. HFC was in het eerste half uur dan ook de bovenliggende partij. Zeker qua balbezit, maar niet in het creëren en benutten van kansen. Tadmine profiteerde wél van een terugspeelbal en opende de score. Na de hervatting ging ODIN’59 wat meer voetballen. Luke Vahle maakte de gelijkmaker, door bij de tweede paal de assist van Piet Halman binnen te tikken.

Collectief
Verdonkschot weet dat er dit seizoen anders wordt aangekeken tegen de ploeg. ,,Ik vond het zelf als trainer altijd moeilijk om tegen ODIN te spelen. Het was een hecht collectief, dat vaak 5-3-2 speelde en er dan snel en slim uitkwam.’’

Realisme
Onder Correia werd het spel aanvallender en risicovoller. Aanvallend stond er bij balbezit vaak een 3-4-3-formatie. Verdonkschot geeft aan dat dit – op dit moment – ook zijn visie is. Ook al omdat het de selectie goed bleek te liggen. Voor Verdonkschot is Heemskerk een oase van rust vergeleken met de slangenkuil in het rode deel van Spakenburg. De club ligt op twintig, dertig minuten rijden van zijn huis.

Hij voelt hier niet de druk van het moeten presteren zoals bij IJsselmeervogels. En predikt realisme. ,,De competitie is vorig seizoen niet uitgespeeld, dus er kon nog veel gebeuren. We hebben een gretige groep die met plezier traint. Voor nu hebben DOVO, SteDoCo, VVSB, Sparta Nijkerk en DVS’33 zich aardig versterkt. Als wij in Top-5 eindigen hebben we het keurig gedaan.’’

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS