donderdag, februari 2, 2023
Lucky Block Casino
Voetbal247.nlKNVBNieuwe wet heeft vergaande gevolgen voor contracten in amateurvoetbal

Nieuwe wet heeft vergaande gevolgen voor contracten in amateurvoetbal

De nieuwe wet Arbeidsmarkt gaat vermoedelijk vergaande gevolgen hebben voor clubs waar spelers via een contract een vergoeding krijgen voor hun trainingsuren en wedstrijden. De nieuwe wet schrijft voor dat een speler of trainer, voor de wet gezien als ‘werknemer’, na drie tijdelijke contracten in vaste dienst moeten komen.

In vaste dienst
Clubs die vervolgens van een werknemer, een speler of trainer dus, af willen, dienen een zogenaamde transitievergoeding te betalen, of te wel: een ontslagvergoeding. Dat kan grote financiële gevolgen hebben voor amateurclubs, waar in grote mate met tijdelijke contracten van één of twee jaar wordt gewerkt. Straks mag een speler of trainer dus maximaal drie keer in tijdelijke dienst worden genomen in een periode van drie jaar en moet daarna de betreffende werknemer vast worden aangenomen, iets dat zeer ongebruikelijk is in de voetbalwereld.

Ongewenst en nadelig voor clubs
,,De huidige regels van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) hebben ingrijpende gevolgen voor arbeidscontracten in het amateurvoetbal. Zo moeten clubs na twee jaar een vast contract geven aan werknemers en hebben werknemers vanaf twee jaar recht op transitievergoeding. Dit terwijl deze personen veelal hun werk bij de vereniging als bijbaan zien en een vast dienstverband niet gewenst is”, schrijft de KNVB op haar website. ,,Het is van groot belang dat amateurverenigingen in staat blijven om in goed overleg juist díe afspraken te maken, die deze sector nodig heeft. Zo wordt voorkomen dat de positie van de werknemer en werkgever in het amateurvoetbal en de financiële situatie van amateurverenigingen verslechteren.”

Tevergeefse lobby
De KNVB heeft zich dan ook flink verzet tegen de wet, maar deze is evengoed aangenomen door zowel Tweede Kamer als Eerste Kamer. Vooralsnog lijkt het er niet op dat voor de voetbalwereld een uitzondering gemaakt zal gaan worden. De wet zal naar verwachting op z’n vroegst op 1 januari 2020 worden ingevoerd.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

Live Games Sidebar

RECENT TOEGEVOEGD