zaterdag, 2 december 2023
Voetbal247.nlCompetitiesEerste DivisieNEC smult van Alkmaarse gatenkaas

NEC smult van Alkmaarse gatenkaas

Waar in sommige verhalen de kleintjes nog wel eens van de reuzen winnen, was dit vanavond zeker niet het geval in de wedstrijd tussen Jong AZ en NEC. De Nijmegenaren waren superieur en drukte dit dan ook ruim uit in de score: 2-7. De grote man bij de ploeg van Adrie Bogers was Anass Achahbar. De spits beloonde het vertrouwen van zijn trainer met een hattrick.

Vorm
In de laatste speelronde voor de winterstop troffen twee ploegen elkaar die vorig jaar nog in een andere divisie speelde. NEC degradeerde uit de Eredivisie en Jong AZ werd oppermachtig kampioen van de Tweede Divisie. Een groot verschil, en dat is ook goed terug te zien in de huidige stand; de Nijmegenaren doen mee om de titel terwijl de jonge Alkmaarders met moeten doen met een plaatsje in de staart van de ranglijst. Jong AZ verloor haar beide wedstrijden in december en wist zelfs tot voorafgaand aan de wedstrijd niet één doelpunt te maken. Er mag dus wel gesproken worden van een matig einde van een mooi 2017 voor de equipe van trainer Martin Haar. Titelfavoriet NEC pakte vier punten in de twee voorafgaande wedstrijden en heeft de koppositie in eigen hand. De ploeg van trainer Adrie Bogers moest afgelopen dinsdag wel een kleine teleurstelling slikken toen het vrij eenvoudig uit de KNVB-beker werd gestoten door PEC Zwolle. Om het jaar nog goed af te sluiten, moest er vrijdagavond hoe dan ook worden afgerekend met Jong AZ.

Achahbar
Trainer Bogers kon in ieder geval weer beschikbaar over Gregor Breinburg. De middenvelder keerde terug van een teenblessure. Ook spits Anass Achahbar stond weer in de basis. In de wedstrijd tegen PEC Zwolle stond de ex-Feyenoorder voor het eerst weer in de basis en daarmee verwees hij concurrent Sven Braken naar de reservebank.

Mist
Omdat het eerste elftal van AZ zaterdagavond thuisspeelt tegen Heerenveen, werd er voor de wedstrijd van de Alkmaarse talentenfabriek uitgeweken naar het AFAS trainingscomplex. Het spiksplinternieuwe complex in Wijdewormer ligt in een polderachtige omgeving en was dan ook een makkelijk slachtoffer voor de dichte mist. Voorafgaand aan de wedstrijd werd meerdere keren bekeken of er überhaupt zou kunnen worden afgetrapt, maar uiteindelijk waren beide doelen tóch zichtbaar vanaf de middenlijn en werd er om 20:00 gewoon afgetrapt.

Lastpak
Jong AZ begon enthousiast aan de wedstrijd en kon binnen een paar minuten al twee keer testen of keeper Joris Delle niet werd gehinderd door de mist. De Franse keeper had echter geen moeite met de afstandspogingen van Justin Bakker en Tijjani Reijnders. Al snel nam NEC de controle over de wedstrijd. De ploeg wilde graag de bal in de ploeg houden en, als het maar even kon, de snelle mannen zoeken. Spits Achabar was een lastpak voor de Alkmaarse defensie, want telkens liet hij zich terugzakken en creëerde zo een extra aanspeelmogelijkheid op het middenveld. Het eerste echte gevaar van NEC liet, ondanks de dominantie, op zich wachten. Pas na achtien minuten was het Ferdi Kardioglu die voor het eerst een poging waagde. De bal vloog echter ruim over en dus hoefde AZ-keeper Nick Olij niet op te treden.

Naïef
AZ wilde graag naar voren spelen, maar deed dit vaak iets te naïef. De eerste goal was hier een goed voorbeeld van. NEC veroverde de bal, schakelde razendsnel om en via de linkerkant van het veld kwam de bal ietwat gelukkig voor de voeten van Anass Achahbar. De spits kon de bal gemakkelijk in het goal schuiven en daarmee was de voorsprong voor de Nijmegenaren een feit.

Heer en meester
Vanaf dat moment was NEC heer en meester. AZ werd steeds vaker op eigen helft vastgezet en het was dan ook wachten op de 0-2. Waar Breinburg en Jordan Larsson het net nog niet wisten te vinden, was het opnieuw Achahbar die de Alkmaarse defensie te kijk zette. Na een goede voorzet van Mart Dijkstra werkte de spits keurig binnen. Het Alkmaarse verzet was gebroken en ook de 0-3 stond nog voor het rustsignaal op het scorebord. Dit keer ging de eer naar Gregor Breinburg.

Wederopstanding
Aan het begin van de tweede helft zwakte de mist af en werd het veld weer beter zichtbaar. De spelers van AZ leken elkaar daardoor beter te vinden en dit resulteerde dan ook al snel in een treffer. Spits Jelle Duin scoorde en een wederopstanding leek in de maak. Niks was minder waar; twee minuten later was het alweer 1-4 door een heerlijke pegel van rechtsback Michael Heinloth. De Duitser kreeg een bal vanuit een corner voor zijn voeten en kegelde de bal, van een meter of twintig, achter keeper Olij.

Hattrick
AZ was rijp voor de sloop en NEC nam nog lang geen genoegen met de stand. Het bleef zoeken naar de kansen en die kwamen er ook steeds weer. In de 65e minuut was het helemaal feest voor Achahbar; na een fraaie actie van Kardioglu benutte de spits de kans en maakte daarmee zijn hattrick en de 1-5.

Kenmerkend
Diezelfde Kadioglu was zelf de maker van de 1-6. Ook deze goal was weer kenmerkend voor de avond. AZ viel aan met veel mensen voor de bal en na één onnauwkeurige pass was NEC weer weg in de counter. Kadioglu stond oog in oog met Olij en rondde goed af. Kon AZ dan helemaal niks terugdoen? Jawel. Justin Bakker schoot nog een vrije trap binnen (2-6) maar daar hield het ook wel mee op. De eindstand werd bepaald door Sven Braken. De spits was enkele minuten eerder in de ploeg gekomen om man of the match Achahbar te vervangen en pikte ook nog zijn doelpunt mee.

Dreun
Zo verliest Jong AZ dus met enorme cijfers: 2-7. Dat de score zó hoog is opgelopen mogen de Alkmaarders, mede vanwege hun naïeve manier van spelen, zichzelf zeker aanrekenen. De gifbeker moest misschien wel drie keer leeg en dus lijkt het de winterstop goed te kunnen gebruiken om weer op adem te komen na deze dreun. NEC speelde vandaag zeer slim en wist precies waar het de tegenstander pijn kon doen. De Nijmegenaren staan nu weer bovenaan de ranglijst, maar moeten wachten tot zondagmiddag of ze zichzelf ook winterkampioen mogen noemen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD