vrijdag, 19 juli 2024
Voetbal247.nlCompetitiesDerde DivisieNauwelijks dopingcontroles in topamateurvoetbal

Nauwelijks dopingcontroles in topamateurvoetbal

Exact drie jaar nadat in het NRC Handelsblad een groot verhaal verscheen van twee spelers die anoniem vertelden over dopinggebruik bij Spakenburg, worden vandaag de dag nog altijd nauwelijks controles gehouden in de top van het amateurvoetbal. Dat blijkt uit navraag door Voetbal247.nl bij de Nederlandse Dopingautoriteit.

Aantal controles ligt laag
,,Hoewel het exacte aantal controles over de jaren (uiteraard) varieert, is het totale aantal controles in het voetbal eigenlijk tamelijk stabiel: het ligt elk jaar ergens tussen de 200 en 250 controles”, stelt Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, tegenover deze website. ,,Globaal wordt de helft daarvan in het betaald voetbal uitgevoerd, en de andere helft voornamelijk in het topamateurvoetbal. Controles op lagere competitieniveaus zijn alleen aan de orde als daar een specifieke aanleiding voor is, of we voeren ze uit om voeling te houden met ‘hoe de situatie is’. Het aantal controles in de Tweede en Derde Divisie ligt dus laag.”

Beperkt budget
De Dopingautoriteit zou graag intensiever controleren, maar ziet zich beperkt door haar budget: ,,Onze controlemogelijkheden worden bepaald en begrensd door het beschikbare budget. De situatie is wel wat verbeterd, omdat de ALV van NOC*NSF besloten heeft om voor 2017 en 2018 € 400.000 (per jaar) extra budget beschikbaar te stellen. Overigens betaalt de KNVB sinds jaar en dag 100 controles (binnen wedstrijdverband) in het betaald voetbal, zodat wij onze middelen kunnen inzetten voor het amateurvoetbal en voor aanvullende (ook buiten wedstrijdverband) controles in het betaald voetbal”, besluit Ram.

Methylhexanamine
In de dopingkwestie bij Spakenburg maakte de Dopingautoriteit in 2015 na onderzoek bekend dat het middel methylhexanamine gedurende het seizoen 2010/2011 in de kleedkamer aanwezig is geweest. Methylhexanamine staat bekend als een stimulerend middel dat de alertheid verhoogt en de vermoeidheid vermindert. Het wordt ook gebruikt in partydrugs en voedingssupplementen. Zowel Spakenburg als club als spelers die destijds voor de Blauwen speelden werden uiteindelijk niet bestraft.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD