woensdag, november 30, 2022
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieMet vrienden voetbal kijken: volmaakt geluk

Met vrienden voetbal kijken: volmaakt geluk

Ruim zes jaar geleden interviewde ik Edwin Evers over zijn liefde voor HHC Hardenberg en waarom de zaterdagmiddag voor hem zo belangrijk is. Zijn pure lofzang op de klassieke voetbalbeleving, de kantinecultuur en het voetbal kijken met vrienden zal iedere liefhebber volmondig kunnen beamen.

,,HHC is voor mij een sociaal gebeuren”, vertelde Evers destijds in de kantine van zijn toenmalige werkgever Radio 538. ,,Rond wedstrijden van het eerste zie ik niet alleen mijn broers en vader, maar ook mijn vrienden en kennissen. Mijn vader zit op een van de sponsorstoelen op de tribune. Ik sta langs de lange zijde van het veld. Altijd op dezelfde plek, omringd door vrienden en bekenden. En dan fanatiek meeleven: schreeuwen, juichen en mopperen. Naar uitwedstrijden ga ik ook, vaak met vrienden en mijn broers. Dat is bij ons een heus ritueel. We verzamelen om half twaalf bij een van de vrienden thuis, die de lunch verzorgt met soep en broodjes. Dan stappen we om half één in de auto. Onlangs nog naar Barendrecht. Twee uur en een kwartier in de auto, onderweg stoppen bij een tankstation voor koffie, en vervolgens met 2-1 op je kloten krijgen. Dan weer twee uur en een kwartier terug om linea recta de kroeg in te duiken. Dan zeggen we bij het binnenstappen rond de klok van acht uur tegen elkaar: Oké, één uurtje dan. Om er vervolgens om half één kacheltjelam uit te rollen. En zo gaat het vaak. Ik kan me geen leukere zaterdag voorstellen dan de zaterdag die ik nu schets, al laat mijn schema het niet altijd toe dat hele ritueel mee te maken.”

Net zoals de bekende radio dj gaan er elk weekend duizenden op pad. Ze volgen het spoor van hun favoriete club en treffen vrienden en bekenden in kantines en clubhuizen. Of, wanneer dat niet past, volgen ze de verrichtingen thuis of bij vrienden op de bank.

Voetbal beleven met vrienden. Bestaat er iets mooiers? Waar maak je een voetballiefhebber gelukkiger mee dan samen naar je favoriete club, of gewoon thuis op de bank schreeuwen, zeiken en juichen. In de rust een potje FIFA of PES op de Playstation of Xbox. Vooraf doet de gastheer nog snel boodschappen. Even op de website van Jumbo kijken welk bieraanbiedingen er deze week zijn, want daar kun je goedkoop bier inslaan voor ieder feestje. En voor de BOB natuurlijk een paar flesjes 0.0. Dan naar de supermarkt, winkelwagen volladen met bier, chips en bitterballen. Snel weer naar huis en dan kan het heerlijk middag of avondje beginnen!

En of het nu het voetbal van de lokale trots, de grootmacht uit de Eredivisie of Champions League is of het naderende EK, samen naar voetbal kijken is altijd geslaagd. Soms door mooie goals, vaker door spanning, door de rivaliteit onderling en niet te vergeten dat heerlijke biertje. Tegenwoordig is er immers voor elke smaak een pilsje op maat. Of het nu een speciaalbiertje is, een reguliere pilsner, een smaakvolle IPA, witbier of juist een radler. Zin gekregen in zo’n fijne gele rakker: gelukkig is het alweer bijna weekend! Proost!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS